Εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση του diadikasies.gr
Topic outline
-
Τετράωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο
-
- Εισαγωγή στο diadikasies.gr
- Δημιουργία λογαριασμού & επιλογές αναζήτησης στο diadikasies
-
Τι είναι το diadikasies.gr;
Είναι μία γνωσιακή βάση υπηρεσιών & διαδικασιών που βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό media wiki πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η wikipedia (βικιπαίδεια) η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο που αναπτύσσεται σε πάνω από 200 γλώσσες με προεξάρχουσα την αγγλόφωνη με 6.000.000 λήμματα και αξιοσημείωτη την ελληνική με 175.000 λήμματα. Στο diadikasies.gr κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και εσωτερική διαδικασία του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα (ευρύτερου και μη) επέχει τη θέση λήμματος (όπως αυτό νοείται στη βικιπαίδεια). Αυτή τη στιγμή το diadikasies.gr περιέχει 2.000 λήμματα εκ των οποίων τα 100 είναι πλήρη λήμματα, τα 800 είναι με περιεχόμενο με μικρές ελλείψεις και τα 1.000 ετικέτες λημμάτων. Υπολογίζεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διαδικασίες του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα είναι 5.000 και στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες. Η λειτουργία του diadikasies.gr είναι αυτή τη στιγμή δοκιμαστική. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό αντιστοιχεί σε τέσσερις εκπαιδευτικές ώρες που διαρκεί η εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική διαδικασία.
Στα μαθήματα για λόγους συντομογραφίας η έννοια παρεχόμενη υπηρεσία/διαδικασία θα αναγράφεται ως «ΠΥ/Δ» ή ως «λήμμα».
Quiz: 1 -
Η πρώτη ενέργεια σας είναι να ανοίξετε έναν φυλλομετρητή και να πληκτρολογήσετε "diadikasies.gr"
Δημιουργία λογαριασμού
Το diadikasies επιτρέπει την επεξεργασία (προσθήκες, μεταβολές, διαγραφές) μόνο εφόσον έχετε εγγραφεί στο σύστημα. Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή και υλοποιείται επιλέγοντας «Δημιουργία λογαριασμού». Κατόπιν βρίσκεστε στη σελίδα όπως φαίνεται εδώ.
Εισάγετε το όνομα χρήστη χρησιμοποιώντας ένα ψευδώνυμο και μετά συντετμημένη την ονομασία του οργανισμού στον οποίο ανήκετε (κατόπιν συμφωνίας με τον εκπαιδευτή). Παράδειγμα ένας υπάλληλος της περιφέρειας θα μπορούσε να έχει ένα ψευδώνυμο sotkil.per
Εισαγάγετε έναν αυστηρά προσωπικό κωδικό τον οποίο απομνημονεύετε εύκολα για εσάς αλλά είναι δύσκολα προβλέψιμος από τους άλλους. Κανείς από τη σελίδα δεν γνωρίζει τον κωδικό σας.
Εισαγάγετε επιβεβαίωση του κωδικού.
Εισαγάγετε ένα email (προτείνεται το email της υπηρεσίας, εάν δεν υπάρχει εισαγάγετε το δικό σας). Το email μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα.
Εισαγάγετε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο
Σημειώσεις:
- Στις συνεισφορές που πραγματοποιείτε φαίνεται μόνο το ψευδώνυμο σας, όλα τα άλλα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και ΔΕΝ φαίνονται πουθενά.
- Η προσωρινή και μόνιμη φραγή και η διαγραφή χρήστη (δείτε στο κεφάλαιο Φραγές περισσότερα) γίνεται μόνο από τους διαχειριστές (δείτε το κεφάλαιο: Τύποι χρηστών).
- Εάν χάσατε τον κωδικό χρήστη υπάρχει η επιλογή «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;» η οποία βρίσκεται στην εισαγωγή και σας στέλνει νέο κωδικό πρόσβασης
- Μπορείτε να αιτηθείτε σε οποιονδήποτε διαχειριστή την αλλαγή του ονόματος χρήστη που έχετε επιλέξει στη σελίδα χρήστη του διαχειριστή. (δείτε το κεφάλαιο : Σελίδες χρηστών)
- Σε κάθε σημείο του wiki υπάρχει η σημαντική επιλογή «συνεισφορές» (δείτε εδώ παράδειγμα), όπου έχετε μία εικόνα όλων των συνεισφορών σας με όλες τις λεπτομέρειες που τις αφορούν (πότε έγινε, σε ποια σελίδα έγινε και πολλά ακόμη).
- Δεν επιτρέπεται η χρήση δύο διαφορετικών λογαριασμών από ένα πρόσωπο.
Επιλογές Αναζήτησης
Σε όποιο σημείο του diadikasies κι αν βρίσκεστε η επιλογή της αναζήτησης βρίσκεται πάνω δεξιά. Η «Αναζήτηση» χρησιμεύει στην αναζήτηση ενός υπάρχοντος λήμματος (υπάρχουν και άλλο τρόποι) για τη δημιουργία καινούργιου λήμματος (υπάρχει και ο βασικός τρόπος εισαγωγής λήμματος) και για την αναζήτηση κειμένου στο «σώμα» των λημμάτων. Οι βασικοί κανόνες που διέπουν αυτήν την πολύ βασική και χρήσιμη επιλογή είναι:
Διαθέτει auto-complete έτσι ώστε, όταν αναγνωρίζει τα πρώτα γράμματα που γράφετε, σας προτείνει ό, τι ξεκινά από αυτές τις λέξεις (διαχωρίζοντας τα πεζά από τα κεφαλαία).
Όταν επιλέξουμε τη λέξη προς αναζήτηση, εάν δεν βρει ακριβώς τον τίτλο που του εισάγαμε, μας προτείνει πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα μας που βρέθηκαν μέσα στο diadikasies.gr και μας εμφανίζει τον τίτλο της αναζήτησής μας με κόκκινο σύνδεσμο. Πατώντας τον κόκκινο σύνδεσμο μπορούμε να δημιουργήσουμε εξ αρχής το λήμμα που μας ενδιαφέρει
Εάν κάνουμε κλικ στο φακό της επιλογής «Αναζήτηση» εμφανίζονται περισσότερες επιλογές που αφορούν σε εξειδικευμένες αναζητήσεις με σημαντικότερη την αναζήτηση αρχείου πολυμέσου όπου μπορούμε να βρούμε αρχεία.
Δημιουργία σκελετού σελίδας
- Ανοίγουμε δύο φορές το diadikasies.gr σε δύο παράθυρα και εισάγουμε στο πρώτο τους κωδικούς μας.
- Στο πρώτο παράθυρο που ανοίξαμε γράφουμε τον τίτλο της «Επιθυμητής σελίδας» και enter. Επιλέγουμε τον κόκκινο σύνδεσμο ο οποίος φαίνεται έτσι. Πηγαίνουμε το δεύτερο παράθυρο.
- Πληκτρολογούμε στην «Αναζήτηση» «Πίνακας» οπότε εμφανίζεται στην οθόνη μας ο πρότυπος σκελετός πίνακα (ένα πρότυπο λήμμα που περιέχει τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να συμπληρωθούν).
- Επιλέγουμε «επεξεργασία Κώδικα» και κάνουμε copy (αντιγραφή) όλο το κείμενο που βρίσκεται κάτω και πάνω από τις αντίστοιχες σημάνσεις.
- Πηγαίνουμε στο πρώτο παράθυρο και κάνουμε «επικόλληση» το κείμενο.
- Επιλέγουμε «Αποθήκευση σελίδας» ή «Δημοσίευση» και η υπηρεσία μας έχει αποθηκευτεί με τον τίτλο που δώσαμε αλλά χωρίς περιεχόμενο
(οι επιλογές σελίδας αναγράφονται με bold ενώ ότι πρέπει να πληκτρολογήσουμε με italics)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δείτε εδώ video με τη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού.
- Από τη στιγμή που θα δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας μπορείτε να μπαίνετε στο σύστημα με την επιλογή «Σύνδεση» όπως φαίνεται και στο video εδώ.
- Δείτε εδώ βίντεο για τη χρήση της επιλογής "Αναζήτηση".
- Δείτε βίντεο για τη δημιουργία λήμματος.
Quiz: 1 -
- Επιλογές σελίδας (ΠΥ/Δ)
- Επιλογές Χρήστη
-
Εφόσον δημιουργήσατε τον σκελετό του λήμματός στο diadikasies είναι η ώρα να κάνετε την εισαγωγή των πληροφοριών που αφορούν στην ΠΥ/Δ:
Στον πρότυπο σκελετό του κενού περιεχομένου λήμματός σας υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:
Επίσημο τίτλο της υπηρεσίας, (ελεύθερο κείμενο, εισάγεται μέσω της αναζήτησης)
Συνοπτική περιγραφή, (ελεύθερο κείμενο, εισάγεται μέσω της «επεξεργασίας»)
Σχετική νομοθεσία στην οποία στηρίζεται,
Δικαιολογητικά (πίνακας με τα απαραίτητα έντυπα ή/και ηλεκτρονικές φόρμες, με υποδείγματα)
Διαδικασίες (πίνακας με τις διαδικασίες παροχής της βήμα-βήμα)
Τυχόν συναρμόδιες διοικητικές μονάδες,
Έντυπα με τα οποία παρέχεται στον τελικό χρήστη με υποδείγματα και
Μητρώα που τηρούνται για την παροχή της.
Σημαντικές παρατηρήσεις:
Η ΠΥ/Δ εισάγεται από το ειδικό πρόγραμμα εισαγωγής λημμάτων.
Η ΠΥ/Δ μεταβάλλεται και διαγράφεται από την επιλογή «επεξεργασία».
Ανάλυση των παραπάνω επιλογών:
1. Επίσημος Τίτλος παρεχόμενης υπηρεσίας/διαδικασίας (ΠΥ/Δ)
- Ο τίτλος της ΠΥ/Δ θα πρέπει να είναι γραμμένος σε πεζά γράμματα ενώ κεφαλαία θα είναι μόνο τα αρχικά γράμματα των λέξεων εφόσον δεν είναι σύνδεσμοι και άρθρα. (παράδειγμα εδώ).
- Ο τίτλος θα πρέπει να προκύπτει από τη νομοθεσία και όχι από τη συνήθη χρήση του.
- Κάθε πιθανός εναλλακτικός τίτλος μπορεί να εισάγεται στο σύστημα με τη διαδικασία ανακατεύθυνσης όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο «Ανακατευθύνσεις».
- Πληκτρολογούμε τον επιθυμητό τίτλο στην «Αναζήτηση». Εάν το σύστημα δεν βρει ίδιο λήμμα με αυτόν τον τίτλο, θα εμφανιστεί με κόκκινο σύνδεσμο οπότε προχωράμε στο επόμενο βήμα (όπως εδώ).
- Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του κόκκινου συνδέσμου οπότε το σύστημα μας εισάγει κατευθείαν στη ρουτίνα δημιουργίας λήμματος.
- Εάν εμφανιστεί το λήμμα με αυτόν τον τίτλο με μπλε σύνδεσμο σημαίνει ότι το λήμμα υπάρχει ήδη, οπότε επιλέγουμε άλλο λήμμα για εισαγωγή στο diadikasies. Επίσης το diadikasies στην περίπτωση που δεν βρει ακριβώς τον τίτλο θα μας εμφανίσει αποτελέσματα στα οποία ο τίτλος εμπεριέχεται στο κείμενο τους με μπλε συνδέσμους .(παράδειγμα εδώ).
- Ο τίτλος εισάγεται μέσω της αναζήτησης.
2. Συνοπτική περιγραφή
Αποτελεί έναν περισσότερο ανεπτυγμένο και αναλυτικό τίτλο (προαιρετικό). Η συνοπτική περιγραφή εισάγεται και μεταβάλλεται στο diadikasies.gr με "επεξεργασία" και "επεξεργασία κώδικα" με ελεύθερο κείμενο. Προσθέστε την και πατήστε «Δημοσίευση»
3. Σχετική νομοθεσία
Αφορά στην τυχόν νομοθεσία, προεδρικό διάταγμα, εγκύκλιο, κανονιστική πράξη, απόφαση συμβουλίων (δημοτικών, περιφερειακών ή άλλων) και κάθε τεκμηρίωση που διέπει την ΠΥ/Δ (υποχρεωτικό). Η νομοθεσία εισάγεται και μεταβάλλεται με «επεξεργασία» και «επεξεργασία κώδικα». Προσθέστε "Σχετική νομοθεσία" και επιλέξτε «Δημοσίευση».
4. Δικαιολογητικά (Πίνακας με τα απαραίτητα έντυπα ή/και ηλεκτρονικές φόρμες, με υποδείγματα)
(Η εισαγωγή δεδομένων, όπως σε όλους τους πίνακες, γίνεται με διπλό κλικ στην «επεξεργασία»)
Εδώ εισάγουμε το κάθε βήμα μεταξύ του συναλλασσόμενου και της Υπηρεσίας καθώς και το καθεστώς που διέπει τη συναλλαγή (Κατάθεση από τον αιτούντα/αυτεπάγγελτη αναζήτηση). Εάν η ΠΥ/Δ είναι εσωτερική διαδικασία συνήθως αυτό το πεδίο δεν συμπληρώνεται. Το πεδίο αυτό εισάγεται ως ελεύθερο κείμενο. Μπορεί να μεταβληθεί με «επεξεργασία» και «επεξεργασία κώδικα».
5. Διαδικασίες (Πίνακας με τις διαδικασίες υλοποίησης της ΠΥ/Δ βήμα-βήμα.)
(Η εισαγωγή δεδομένων, όπως σε όλους τους πίνακες, γίνεται με διπλό κλικ στην «επεξεργασία»)
Εδώ εισάγουμε μία προς μία τις διαδικασίες που πραγματοποιεί η Υπηρεσία για να ολοκληρωθεί μία ΠΥ/Δ. Υπάρχουν έξι επιλογές
- Βήματα διαδικασίας (απαραίτητο βήμα όπου περιγράφουμε ένα ένα τα βήματα για την υλοποίηση)
- Θεσμικό Πλαίσιο- Διοικητική πρακτική (τυχόν θεσμικό πλαίσιο ή διοικητική πρακτική που αφορά στο συγκεκριμένο βήμα) - Προαιρετικό εφόσον όλα τα βήματα καλύπτονται ενιαία από μία νομοθεσία)
- Εμπλεκόμενος Αρμόδιος (τυχόν εμπλεκόμενος αρμόδιος, αν δεν υπάρχει δεν συμπληρώνεται)
- Χρόνος διεκπεραίωσης για κάθε βήμα- Εάν υπάρχει προσδιορισμένος έστω και κατά προσέγγιση χρόνος υλοποίησης
Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται με «επεξεργασία» από τον προεπιλεγμένο πίνακα με διπλό κλικ. Οι γραμμές του πίνακα μπορούν να επιλεχθούν και διαγραφούν. Αν δεν συμπληρώνονται όλα τα πεδία του πίνακα μπορείτε να διαγράψετε τα εναπομείναντα κενά.
6. Τις τυχόν συναρμόδιες διοικητικές μονάδες
Αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που τυχόν εμπλέκονται στην ολοκλήρωση της ΠΥ/Δ. Μπορεί να είναι άλλα τμήματα, Διευθύνσεις της ίδιας υπηρεσίας ή άλλες υπηρεσίες. Συμπληρώνεται με το πρόγραμμα εισαγωγής λημμάτων με ελεύθερο κείμενο ή και μεταβάλλεται με τις επιλογές «Επεξεργασία» και «Επεξεργασία κώδικα»
7. Τα έντυπα με τα οποία παρέχεται στον τελικό χρήστη με υποδείγματα.
Αφορά στα έντυπα που δημιουργεί η ΠΥ/Δ όσον αφορά τον τελικό αποδέκτη της. Συμπληρώνεται με το πρόγραμμα εισαγωγής λημμάτων με ελεύθερο κείμενο ή και μεταβάλλεται με τις επιλογές «Επεξεργασία» και «Επεξεργασία κώδικα».
8. Τα μητρώα που τηρούνται για την παροχή της.
Αφορά στην καταχώρηση κάθε αρχείου που τυχόν ενημερώνεται είτε αυτό είναι χειρόγραφο είτε ηλεκτρονικό με την ολοκλήρωση της ΠΥ/Δ. Συμπληρώνεται με το πρόγραμμα εισαγωγής λημμάτων με ελεύθερο κείμενο ή και μεταβάλλεται με τις επιλογές «Επεξεργασία» και «Επεξεργασία κώδικα»
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Ο πρότυπος πίνακας υπηρεσιών όπως είναι τώρα στο diadikasies.gr
- Οδηγίες συμπλήρωσης των διαδικασιών εδώ
Quiz: 1 -
Η «Επεξεργασία» είναι μία επιλογή η οποία εμφανίζεται σε κάθε λήμμα που ανοίγουμε. Είναι ένα περιβάλλον προηγμένου επεξεργαστή κειμένου (όπως το γνωστό σε όλους μας Word το οποίο έχει τη δομή WYSIWYG=what you see is what you get-αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις) το οποίο μας βοηθά να εισάγουμε πληροφορίες στο λήμμα. Σημειώστε ότι για κάθε πίνακα που επεξεργάζεστε (όπως ο πίνακας βασικών πληροφοριών ή ο πίνακας δικαιολογητικών) χρειάζεται να κάνετε διπλό κλικ. Η «Επεξεργασία» είναι το βασικό μας εργαλείο για την εισαγωγή πληροφοριών και τροποποίηση ήδη δημιουργημένων λημμάτων.
Τα βελάκια δεξιά και αριστερά είναι ένα πίσω και μπροστά στις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε
Η επιλογή «Παράγραφος» μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε παραγράφους.
Η Επιλογή “Α” μας επιτρέπει αλλαγές στη γραμματοσειρά (ένταση, μέγεθος, τρόπος γραφής υπογράμμιση κ.λπ.)
Η επιλογή που εμφανίζεται με τον συνδετήρα, μάς επιτρέπει την εισαγωγή εσωτερικού ή εξωτερικού συνδέσμου (δείτε το κεφάλαιο «Σύνδεσμοι»)
Η επιλογή «παραπομπή» μάς επιτρέπει την εισαγωγή τεκμηρίωσης για τις πληροφορίες που εισάγουμε στο σύστημα (προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται στο diadikasies.gr)
H επιλογή που εμφανίζει τις παράλληλες γραμμές και τις κουκκίδες μας δίνει τις αντίστοιχες δυνατότητες.
Η επιλογή «Εισαγωγή» μας δίνει δυνατότητες εισαγωγής πινάκων, εικόνων και άλλου πολυμεσικού περιεχομένου (προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται στο diadikasies)
Επεξεργασία κώδικα
H «Επεξεργασία κώδικα» είναι μία επιλογή επεξεργασίας που χρησιμοποιεί το diadikasies σε περιβάλλον παλαιού επεξεργαστή κειμένου πιο κοντά στον κώδικα PHP (με παλαιού επεξεργαστή κειμένου χωρίς μορφοποίηση, με σήμανση που δεν φαίνεται στην τελική μορφή της σελίδας, αλλά καθορίζει την μορφή και λειτουργία της τελικής μορφοποιημένης σελίδας όπως εμφανίζεται στον τελικό χρήστη). Δεν συνιστάται σε γενικές γραμμές για το diadikasies, ωστόσο είναι η μοναδική επιλογή στις σελίδες συζήτησης και στην τροποποίηση και εισαγωγή δεδομένων στους πίνακες, για αυτό ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες σύνταξης:
- O σύνδεσμος που παραπέμπει σε μία άλλη σελίδα συντάσσεται ως εξής : [URL.......... κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη].
- Ο εσωτερικός σύνδεσμος που παραπέμπει σε άλλο λήμμα εντός του diadikasies : [[τίτλος λήμματος που παραπέμπουμε|κείμενο που εμφανίζεται]]
- '''κείμενο''' bold γραμματοσειρά και 'κείμενο' italic γραμματοσειρά
- ==Κείμενο τίτλου== όταν θέλουμε να παραγραφοποιήσουμε
- ~~~~ πληκτρολογούμε όταν θέλουμε να εμφανιστεί το όνομα μας σε μία σελίδα συζήτησης ως υπογραφή.
Επιλογές Αποθήκευσης:
Όταν πραγματοποιούμε οποιαδήποτε εργασία μέσω των επιλογών «επεξεργασία» ή «επεξεργασία κειμένου» υπάρχουν οι επιλογές αποθήκευσης ως εξής:
Στην «επεξεργασία» η επιλογή εμφανίζεται ως «αποθήκευση σελίδας» (με μπλε φόντο και λευκή γραμματοσειρά) δεξιά και πάνω στη σελίδα, και ενεργοποιείται (αυτό σημαίνει πως παύει να έχει το γκρι χρώμα και γίνεται μπλε), μόνο όταν όντως έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μεταβολή. Όταν πραγματοποιηθεί η επιλογή αυτή εμφανίζεται ένα παράθυρο στη μέση της οθόνης όπου εμφανίζεται εκ νέου η επιλογή “Αποθήκευση σελίδας” προτείνοντας μας να γράψουμε μια σύνοψη (περίληψη) του τι ακριβώς κάναμε. Η επιλογή αυτή είναι προαιρετική και όταν επιλέξουμε και πάλι θα γίνει αποθήκευση όλων των επεξεργασιών που κάναμε. Στην περίπτωση που το σύστημα αργεί να κλείσει το παράθυρο πάνω από 15 δευτερόλεπτα και δεν επιβεβαιώνει την οριστική αποθήκευση σημαίνει ότι δεν σώθηκαν οι αλλαγές μας και θα πρέπει να τις κάνουμε εκ νέου.
Στην «επεξεργασία κώδικα» η δυνατότητα αποθήκευσης εμφανίζεται και πάνω δεξιά ως «Δημοσίευση» και κάτω αριστερά ως «αποθήκευση σελίδας».Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δείτε εδώ τις επιλογές επεξεργασίας σε βίντεο.
Quiz: 1 -
Όταν βρισκόμαστε στην προβολή ενός λήμματος υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές όσον αφορά την επεξεργασία της, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον κεντρικό τίτλο (για παράδειγμα δείτε τη σελίδα εδώ). Ξεκινώντας από αριστερά:
«Σελίδα»: Αυτή η επιλογή μας γυρίζει στην αρχική, και από αυτόματη μέριμνα, επιλεγμένη κατάσταση ανάγνωσης μίας σελίδας
«Συζήτηση»: Αυτή η επιλογή μας πηγαίνει στη σελίδα συζήτησης του λήμματος όπου μπορούμε να διατυπώσουμε τη γνώμη μας για το περιεχόμενο του λήμματος σε επίπεδο αντιρρήσεων ή προτάσεων για προσθήκες ή οτιδήποτε άλλο αφορά το λήμμα.
«Ανάγνωση»: Μάς πηγαίνει όπως και η επιλογή "Σελίδα" στην ανάγνωση της σελίδας.
«Επεξεργασία»: Μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε την τρέχουσα σελίδα με το εξελιγμένο περιβάλλον ενός επεξεργαστή κειμένου. Είναι ο προτεινόμενος τρόπος επεξεργασίας στο diadikasies.gr κυρίως για τις αλλαγές εφόσον έχει κατασκευαστεί το λήμμα.
«Επεξεργασία κειμένου»: Το παλιό περιβάλλον της βικιπαίδειας, περισσότερο πρωτόγονο και με εντολές που θυμίζουν γλώσσα προγραμματισμού. Είναι χρήσιμη επιλογή μόνο στις σελίδες συζήτησης όπου δεν παρέχεται άλλη επιλογή.
«Προβολή ιστορικού»: Χρήσιμη επιλογή όπου παρέχονται πληροφορίες για όλο το ιστορικό του λήμματος όπως: πότε κατασκευάστηκε, από ποιον χρήστη, ενδεχομένως πότε μεταβλήθηκαν πληροφορίες του λήμματος με πλήρη ανάλυση του μεγέθους της πληροφορίας που προστέθηκε ή αφαιρέθηκε.
Αστεράκι χρωματισμένο ή όχι (ενεργοποιεί την παρακολούθηση ενός λήμματος): Αριστερά από την επιλογή “περισσότερα” και δεξιά από την επιλογή “Προβολή ιστορικού" εμφανίζεται ένα αστεράκι το οποίο εάν είναι άδειο από χρώμα υποδηλώνει ότι το λήμμα δεν βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησής μας. Εάν το αστεράκι έχει μπλε χρώμα σημαίνει ότι το λήμμα βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης. Η λίστα παρακολούθησης είναι μία λίστα για κάθε χρήστη που επισημαίνει ένα λήμμα ως προτιμητέο σε κάθε αλλαγή που τυχόν θα γίνει. Σε κάθε στιγμή από την επιλογή λίστα παρακολούθησης στις επιλογές χρήστη μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή μία λίστα που τυχόν έγινε στα προεπιλεγμένα λήμματα.
Στην επιλογή «περισσότερα» υλοποιούνται τα παρακάτω:
«Μετακίνηση»: με την επιλογή αυτή μπορούμε να μετονομάσουμε τον τίτλο ενός λήμματος. Το σύστημα αυτόματα θα δημιουργήσει μία ανακατεύθυνση με τον παλιό τίτλο να ανακατευθύνει στον καινούργιο. Δείτε εδώ βίντεο για τη μετακίνηση (μετονομασία) λήμματος.
Στους διαχειριστές και όχι στους απλούς χρήστες εμφανίζονται δύο ακόμη επιλογές που αφορούν στη διαγραφή ενός λήμματος και στην τυχόν προστασία του από επεξεργασίες. Οι επιλογές αυτές είναι η πλήρης διαγραφή σελίδας (και του τίτλου) και η δυνατότητα κλειδώματος της σελίδας ώστε να τροποποιείται μόνο από διαχειριστές.
Επιλογές αρχικής σελίδας
Στην αρχική σελίδα, στην οποία μπορούμε να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο επιλέγοντας τον λογότυπο του diadikasies.gr έχουμε τις παρακάτω επιλογές:
Πρόσφατες αλλαγές: Παίρνουμε μία λίστα όλων των αλλαγών από όλους τους χρήστες που έχουν γίνει πρόσφατα με λεπτομέρειες για την ώρα, μέγεθος και χρήστη που έκανε την αλλαγή
Όταν επιλέξουμε “Πρόσφατες αλλαγές” έχουμε επιπλέον επιλογές εκ των οποίων σημαντικότερη όλων είναι η «Κατάλογος νέων σελίδων» η οποία μας εμφανίζει λίστα των τελευταίων εισαχθέντων λημμάτων.Quiz: 1 -
Από τη στιγμή που βρισκόμαστε συνδεδεμένοι είναι διαθέσιμες οι παρακάτω επιλογές:
Πάνω αριστερά εμφανίζεται το όνομα χρήστη με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι. Εάν στο σημείο αυτό δεν βρίσκεται το όνομα χρήστη που έχουμε επιλέξει αλλά ένας αριθμός του τύπου 77.49.216.47 σημαίνει ότι δεν είμαστε συνδεδεμένοι και κάθε επεξεργασία που κάνουμε θα χαθεί.
Επιλέγοντας το «όνομα χρήστη» (το δικό σας όνομα στην προκειμένη περίπτωση): εάν έχει κόκκινο χρώμα θα μεταβούμε σε επεξεργασία κώδικα και θα μας προταθεί η σελίδα χρήστη (δείτε σελίδες συζήτησης και σελίδες χρήστη παρακάτω), εάν έχει μπλε θα εμφανιστεί η δική μας σελίδα χρήστη που προφανώς ήδη έχουμε φτιάξει. Η σελίδα αυτή μπορεί να έχει πληροφορίες για εμάς όπως ένα βιογραφικό με έμφαση στις πληροφορίες που αφορούν στη συμμετοχή στο εγχείρημα (diadikasies).
Επιλέγοντας «Συζήτηση» θα εμφανιστεί η σελίδα συζήτησης σας (δείτε σελίδες συζήτησης)
Επιλέγοντας «Το πρόχειρο μου» θα εμφανιστεί ειδική σελίδα που έχει κάθε χρήστης και χρησιμεύει ως πρόχειρη σελίδα πειραματισμών. Εάν έχει κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι δεν την έχετε ετοιμάσει ακόμη, πατώντας τον κόκκινο σύνδεσμο μπορείτε να τη δημιουργήσετε.
Επιλέγοντας «Προτιμήσεις» εμφανίζεται σελίδα όπου μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον τρόπο εμφάνισης του diadikasies, να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σας, το email που δηλώσατε στην αρχική εγγραφή σας και αλλά χαρακτηριστικά που αφορούν την εν γένει αλλληλεπίδρασή σας με diadikasies
Επιλέγοντας «Beta» βρίσκεστε στις επιλογές της beta έκδοσης του diadikasies. (δεν συνιστάται η επιλογή αυτή)
Επιλέγοντας «Λίστα παρακολούθησης» εμφανίζεται λίστα προεπιλεγμένων λημμάτων από εμάς τα οποία εμφανίζονται εφόσον έχει γίνει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά από οποιονδήποτε χρήστη. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα λήμματα που μας ενδιαφέρουν. Τα λήμματα που κατασκευάζουμε μπαίνουν αυτόματα στη λίστα παρακολούθησης μας. Ένα λήμμα μπαίνει στη λίστα παρακολούθησης από τις επιλογές χρήστη.
Επιλέγοντας «Συνεισφορές» εμφανίζεται μία λίστα, ταξινομημένη κατά ημερομηνία, όπου εμφανίζεται από πάνω προς τα κάτω όλες οι συνεισφορές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα στο diadikasies.gr
Επιλέγοντας «Αποσύνδεση» αποσυνδεόμαστε από το diadikasies.gr. Μη ξεχνάτε να κάνετε αποσύνδεση μόλις τελειώσετε την εργασία σας ειδικότερα αν βρίσκεστε σε κοινόχρηστο υπολογιστή.
Είδη σελίδων
Στο diadikasies εκτός από τα λήμματα που αφορούν στις ΠΥ/Δ υπάρχουν και οι παρακάτω σελίδες:
Πρόχειρο χρήστη: είναι μία σελίδα που διαθέτει κάθε χρήστης για να πειραματιστεί. Εδώ μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πάντα, να τα αποθηκεύσουμε και να δούμε πώς λειτουργούν. Η επιλογή αυτή παρέχεται στις επιλογές Χρήστη, είναι αρχικά με κόκκινο σύνδεσμο και μόλις δημιουργηθεί γίνεται μπλε
Σελίδα συζήτησης λήμματος. Είναι μία σελίδα που συνοδεύει κάθε λήμμα, ανήκει στις επιλογές της σελίδας και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για κάθε συζήτηση που κάνουμε σε σχέση με το περιεχόμενο του. Εδώ μπορείτε να συζητήσετε με άλλους χρήστες τυχόν προβλήματα που έχετε με το περιεχόμενο λημμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ είναι διαθέσιμη μόνο η επεξεργασία κώδικα και για να ταυτοποιήσετε την ταυτότητα σας στο τέλος του κειμένου που γράφετε θα πρέπει να εισάγετε τέσσερις περισπωμένες (το πλήκτρο shift και το πλήκτρο αριστερά από το «1»). Οι περισπωμένες εμφανίζονται έτσι: ~~~~ . Μετά πατάτε «αποθήκευση» (κάτω αριστερά) και αμέσως μετά το όνομα σας και η ώρα θα εμφανιστούν στο τέλος του κειμένου που γράψατε.
Σελίδα συζήτησης χρήστη: Η λογική της είναι ίδια σε όλα με τη σελίδα συζήτησης λήμματος μόνο που αφορά σε συζητήσεις μεταξύ χρηστών. Ως επιλογή ανήκει στις επιλογές χρήστη.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δείτε εδώ βίντεο με τις επιλογές χρήστη, και τα είδη σελίδων συζήτησης.
Quiz: 1 -
- Σύνδεσμοι
- Ανέβασμα αρχείων
- Σύνδεσμοι
-
Στo diadikasies όπως σε όλα τα προγράμματα wiki βασική παράμετρος είναι οι σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι εμφανίζονται στο κείμενο ενός λήμματος ως λέξεις κλειδιά με έντονους χαρακτήρες (κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου) και πατώντας τους το πρόγραμμα μεταβαίνει σε μία άλλη σελίδα (συνήθως ανοίγοντας νέο παράθυρο) όπως εδώ. Η προσθήκη συνδέσμων πραγματοποιείται στην "Επεξεργασία" με το εικονίδιο του συνδέσμου και στην "επεξεργασία κειμένου" περικλείοντας τη λέξη στόχο ως εξής "[[όνομα λήμματος|λέξη που εμφανίζεται]]".
Για να δημιουργήσουμε έναν σύνδεσμο χρειαζόμαστε δύο πληροφορίες:
- Τη λέξη ή μέρος κειμένου που θα εμφανίζεται με έντονα γράμματα (μπλε ή κόκκινα, κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου)
- Το url ή όνομα λήμματος στο οποίο θα παραπέμπει η παραπάνω λέξη.
Οι σύνδεσμοι μπορούν να παραπέμπουν παντού με τους παρακάτω τρόπους:
Σύνδεσμοι URL εσωτερικοί ή εξωτερικοί (επεξεργασία):
- Επιλέγουμε στο διαδίκτυο μία οποιαδήποτε σελίδα (μία σελίδα που έχει τον ιστοχώρο ενός δημόσιου οργανισμού για παράδειγμα www.oaed.gr) ή ανοίγουμε ένα αρχείο, το οποίο έχουμε ήδη επιφορτώσει στο diadikasies έτσι ώστε να εμφανίζεται όπως εδώ
- Κάνουμε αντιγραφή του URL.
- Κατόπιν ανοίγουμε ένα παράθυρο στο diadikasies, επιλέγουμε τη σελίδα στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε τον σύνδεσμο, πηγαίνουμε στην "Επεξεργασία" και επιλέγουμε το κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου (το γραμμοσκιάζουμε δηλαδή).
- Κατόπιν επιλέγουμε τον σύνδεσμο (βρίσκεται ανάμεσα στο Α και στην παραπομπή)
- Αμέσως θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο θα μας προτρέπει να επιλέξουμε τη σελίδα που θα πηγαίνει το κείμενο άγκυρα. Σβήνουμε την προτεινόμενη λέξη από το σύστημα (που ταυτίζεται με το κείμενο άγκυρα) και κάνουμε επικόλληση το url που κάναμε αντιγραφή στο βήμα 3.
- Κατόπιν επιλέγουμε τον μπλε σύνδεσμο και το "Έγινε" και μετά την "Αποθήκευση" και ο σύνδεσμος μας έχει δημιουργηθεί.
Αν πρόκειται να δημιουργήσουμε σύνδεσμο με αρχείο που έχουμε ανεβάσει ήδη στο diadikasies με τη διαδικασία "Ανέβασμα αρχείου" στο βήμα 1 ανοίγουμε πλήρως τον νόμο που έχουμε ανεβάσει και κατόπιν συνεχίζουμε στα υπόλοιπα βήματα
Σύνδεσμοι URL (επεξεργασία κώδικα): ο τρόπος εισαγωγής αρχείου είναι "[.......url..... κείμενο_άγκυρα]"
Δείτε
video με την εισαγωγή συνδέσμου (ενός νόμου στο παράδειγμα)Εσωτερικοί σύνδεσμοι με παραπομπή σε άλλο λήμμα του diadikasies.
Είναι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται για να παραπέμψουν τον χρήστη σε μία άλλη σελίδα του εγχειρήματος. Για παράδειγμα δείτε τη σελίδα Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου A΄ Τάξης όπου στον πίνακα με τις βασικές πληροφορίες πάνω δεξιά έχει τη λέξη "κατά τόπους περιφέρειες" με μπλε χρώμα. Πατώντας το κείμενο το diadikasies μάς πηγαίνει στη σελίδα "Περιφέρεια". Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε ποια σελίδα κρύβεται πίσω από μια λέξη/σύνδεσμο σύροντας το ποντίκι πάνω στη λέξη χωρίς να την επιλέξετε. Στην "επεξεργασία" είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε σύνδεσμο πηγαίνοντας στον κρίκο.
Στην "επεξεργασία κώδικα" γράφουμε "[[Περιφέρεια|κατά τόπους περιφέρειες]]" όπως αναφέρεται στο παράδειγμα. Για να δημιουργηθεί ο σωστός σύνδεσμος θα πρέπει ο τίτλος ανάμεσα στις αγκύλες να είναι ακριβώς ίδιος με τον τίτλο της σελίδας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη πτώση ή άλλον αριθμό του ουσιαστικού του τίτλου της σελίδας ή γενικά να χρησιμοποιήσετε έναν διαφορετικό όρο, μπορείτε να προσθέσετε το διαχωριστικό σύμβολο "|", χωρίζοντας τον πραγματικό τίτλο της σελίδας με τον δικό σας εναλλακτικό όρο. Δείτε περισσότερα εδώ στην αναλυτική σελίδα στη βικιπαίδεια.
Quiz: 1 - Τη λέξη ή μέρος κειμένου που θα εμφανίζεται με έντονα γράμματα (μπλε ή κόκκινα, κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου)
-
Το diadikasies υποστηρίζει την εισαγωγή αρχείων στο σύστημα. Κατά κύριο λόγο τα αρχεία αφορούν σε νόμους του ελληνικού κράτους αλλά δεν αποκλείονται και αρχεία που αφορούν σε άλλα θέματα όπως: διαγράμματα, πίνακες κλπ
- Η προτεινόμενη μορφή των αρχείων είναι αρχείου τύπου .pdf
- Το ανέβασμα αρχείων γίνεται από την επιλογή «ανέβασμα αρχείου» που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο αριστερό μέρος της οθόνης. Μόλις επιλέξετε «Ανέβασμα αρχείου» θα βρεθείτε στη σελίδα όπως φαίνεται στην εικόνα 1.
- Προϋπόθεση για το ανέβασμα σελίδας είναι να έχετε κατεβάσει το αντίστοιχο αρχείο νόμου ή οτιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο μέσο όπως flash ή άλλο. Κατόπιν επιλέγετε την «επιλογή αρχείου», βρίσκετε το αρχείο που σας ενδιαφέρει και το ανεβάζετε.
Αφού το ανεβάσετε πρέπει να δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες:
«Όνομα αρχείου προορισμού»
Γράφετε το όνομα του αρχείου όπως θα αποθηκευτεί στο diadikasies (δεν είναι το ίδιο με το όνομα βάσει του οποίου υπάρχει στο δικό σας μέσο). Θα πρέπει να είναι συντετμημένο, ευανάγνωστο και εύκολα αναζητήσιμο τόσο από εσάς όσο και από τους υπόλοιπους χρήστες. Παράδειγμα όταν ανεβάζουμε έναν νόμο γράφουμε: «Νόμος 3244-87». Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος του αρχείου μπορεί να αλλάξει με τη διαδικασία μετονομασίας όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο «Μετακίνηση».
«Περιγραφή»
Προαιρετικό πεδίο το οποίο το συμπληρώνουμε εάν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το αρχείο.
«Αδειοδότηση»
Αφήστε την προεπιλεγμένη επιλογή.
«Κατηγορίες»
Επιλέξτε την κατηγορία βάσει του κεφαλαίου “Κατηγορίες”
- Η επιλογή «Λίστα επιφορτωμένων αρχείων» μας παρέχει έναν γενικό κατάλογο ταξινομημένο κατά ημερομηνία εισαγωγής όλων των αρχείων που έχουν ανέβει στο diadikasies.
- Η επιλογή «ιστορικό επιφορτώσεων» μας παρέχει την ίδια λίστα με την παραπάνω επιλογή αλλά σε συντετμημένη μορφή.
- Η λίστα «διαγραφών» μας επιστρέφει κατάλογο διαγραμμένων λημμάτων, εικόνων κλπ.
Γενικές οδηγίες για το ανέβασμα αρχείων:
To diadikasies αναγνωρίζει από το περιεχόμενο κείμενο την επαναφόρτωση του αρχείου και σας προειδοποιεί να μην την κάνετε. Αν ωστόσο επιμείνετε θα ανέβει για δεύτερη φορά το ίδιο αρχείο (με διαφορετικό τίτλο βέβαια), γεγονός που δεν έχει συνέπειες για το σύστημα παρά μόνο την επιβάρυνση του με επιπλέον αρχεία.
Η επιλογή διαγραφής ενός αρχείου επιτρέπεται μόνο από τους διαχειριστές. Βλέπε Κεφάλαιο «Τύποι χρηστών»
Ένα αρχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά λήμματα
Στους τίτλους αρχείων επιτρέπονται ελληνικοί χαρακτήρες
Μπορείτε αν ανεβάσετε εκ νέου ένα αρχείο με τον ίδιο τίτλο οπότε το σύστημα θα το εκτιμήσει ως αναβάθμιση του προηγούμενου.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δείτε εδώ για το πώς ανεβαίνει ένα αρχείο στο diadikasies.gr
Lightbox Gallery: 1 Quiz: 1 -
- Κατηγοριοποίηση
- Διάφορα θέματα και γενικές σημειώσεις για καλύτερη χρήση του diadikasies.gr
- Κατηγοριοποίηση
-
Η κατηγοριοποίηση είναι μία σημαντική παράμετρος και εργασία στα προγράμματα wiki καθώς δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν σε θεματικές ενότητες τα λήμματα που ήδη υπάρχουν στο diadikasies. Η κατηγοριοποίηση ακολουθεί τη λογική του ανεστραμμένου δέντρου ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Οι κατηγορίες ενός λήμματος εμφανίζονται στο κάτω μέρος του σώματος της σελίδας και εισάγονται χωρίς τη χρήση των επιλογών «επεξεργασία κώδικα» και «επεξεργασία».
Αυτή τη στιγμή στο diadikasies.gr υπάρχουν τρεις κατηγοριοποιήσεις ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει την προσθήκη και άλλων τρόπων κατηγοριοποίησης στο μέλλον. Η προσθήκη κατηγοριών γίνεται με το ενσωματωμένο πρόγραμμα Hot-cat το οποίο ενεργοποιείται σε αυτή εδώ την οθόνη. Η προσθήκη κατηγοριών γίνεται στο κάτω μέρος του λήμματος στο σημείο που αναγράφεται η λέξη «Κατηγορία». Πατώντας το δεξιό σημαδάκι του «+» στο λεκτικό «Κατηγορίες (++): (+)» γράφουμε τον τίτλο της κατηγορίας και πατάμε «OK». Εάν υπάρχει ήδη η κατηγορία ο τίτλος θα εμφανιστεί με μπλε χρώμα οπότε έχουμε τελειώσει με τη συγκεκριμένη κατηγορία. Εάν εμφανιστεί με κόκκινο θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατηγορία όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4.β.
α. Υπάρχουσες κατηγοριοποιήσεις στο diadikasies.gr
1. Τμήμα ..... σε αυτήν την κατηγορία εισάγουμε το τμήμα το οποίο είναι αρμόδιο για την διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας ή διαδικασίας. Γράφουμε τον τίτλο εισάγοντας πρώτα τη λέξη Τμήμα και κατόπιν το τμήμα στο οποίο ανήκει η παρεχόμενη υπηρεσία π.χ. Τμήμα Γραμματείας.
2. Άδειες.... : Σε αυτήν κατηγορία εισάγουμε το είδος της υπηρεσίας (άδειες, βεβαιώσεις, χορηγήσεις) και τον φορέα που την καλύπτει εντός παρενθέσεως. Για παράδειγμα εάν η ΠΥ/Δ αφορά άδεια και η ΠΥ/Δ αφορά την περιφέρεια γράφουμε Άδειες (περιφέρεια) ή Βεβαιώσεις (περιφέρεια) ή Εσωτερικές Διαδικασίες (περιφέρεια). Αν το είδος της υπηρεσίας δεν υπάρχει (οπότε και ο τίτλος θα εμφανίζεται κόκκινος) τότε δημιουργούμε κατηγορία όπως περιγράφεται στο παρακάτω κεφάλαιο
3. Υπηρεσίες......: Σε αυτήν κατηγορία εισάγουμε την κατηγορία όσον αφορά τον κύκλο ζωής που αφορά το λήμμα μας. Για παράδειγμα εάν η ΠΥ/Δ αφορά συνταξιοδότηση και η ΠΥ/Δ αφορά τους Δήμους γράφουμε Υπηρεσίες σύνταξης (Δήμοι) ή Βεβαιώσεις (περιφέρεια) ή Εσωτερικές Διαδικασίες (περιφέρεια). Αν το είδος της υπηρεσίας δεν υπάρχει (οπότε και ο τίτλος θα εμφανίζεται κόκκινος) τότε δημιουργούμε κατηγορία όπως περιγράφεται στο παρακάτω κεφάλαιο
4. Λήμματα με προβλήματα. Δείτε για παράδειγμα εδώ. Μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες που αφορούν στις τυχόν ελλείψεις που έχει το λήμμα σας ή λήμματα άλλων. Βοηθά πολύ στην ταξινόμηση των προβλημάτων και την εκ των υστέρων επίλυσή τους.
β. Δημιουργία κατηγορίας
Όταν η κατηγορία εμφανιστεί με κόκκινο χρώμα θα πρέπει να τη δημιουργήσουμε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πατήσουμε επάνω στον κόκκινο σύνδεσμο. Αμέσως μόλις επιλέξουμε το σύνδεσμο θα εμφανιστεί η σελίδα κειμένου του wiki και μπορούμε αμέσως να επιλέξουμε την επιλογή «δημοσίευση» ή «αποθήκευση». Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα ζητήσει εκ νέου την επιλογή της δημοσίευσης και θα πρέπει να επιλέξουμε και πάλι «δημοσίευση» ή «αποθήκευση». Μόλις επιλέξουμε για δεύτερη φορά η κατηγορία έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητο μόλις δημιουργηθεί η κατηγορία να την κατηγοριοποιήσουμε και αυτήν.
γ. Σημαντικές παρατηρήσεις:
- Κάθε λήμμα και κάθε κατηγορία πρέπει να κατηγοριοποιείται και αυτή (εκτός της μίας και μοναδικής root κατηγορίας)
- Υπάρχει η επιλογή στις ειδικές σελίδες: αταξινόμητες κατηγορίες στην οποία μπορούμε να βρούμε τυχόν αταξινόμητες κατηγορίες και να τις ταξινομήσουμε.
δ. Σημαντικές σημειώσεις για την κατηγοριοποίηση
Η δυνατότητα χρήσης του hotcat (λογισμικό κατηγοριοποίησης) ενεργοποιείται μόνο όταν έχουμε ταυτοποιηθεί ως χρήστες από το σύστημα.
Η κατηγοριοποίηση δεν απαιτεί τη χρήση της επιλογής «επεξεργασία» ή «επεξεργασία κώδικα»
Εάν υπάρχουν παραπάνω, για παράδειγμα τρία τμήματα που παρέχουν την ίδια διαδικασία, τα εισάγουμε όλα.
Εάν δεν υπάρχει τμήμα συγκεκριμένο που παρέχει την υπηρεσία τότε εισάγουμε «Διεύθυνση» και εάν δεν υπάρχει διεύθυνση τότε εισάγουμε «Γενική Διεύθυνση».
Σε κάθε κατηγορία που έχουμε εισάγει εμφανίζεται δεξιά ένα «+» και ένα «-» . Με το «+» μπορούμε να μεταβάλλουμε την κατηγορία και με το «-» μπορούμε να την αφαιρέσουμε.
Οι τίτλοι των κατηγοριών κατά κανόνα πρέπει να είναι στα ελληνικά, να είναι σχετικά συντετμημένοι με πεζά γράμματα και μόνο το πρώτο γράμμα να είναι με κεφαλαία.
Το λογισμικό hotcat παρέχει τη δυνατότητα auto complete, έτσι την ώρα που γράφετε, το σύστημα αναζητά τους τίτλους που έχουν ομοιότητα και τους συμπληρώνει αυτόματα.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Quiz: 1 - Κάθε λήμμα και κάθε κατηγορία πρέπει να κατηγοριοποιείται και αυτή (εκτός της μίας και μοναδικής root κατηγορίας)
-
Τύποι χρηστών:
Στο diadikasies.gr υπάρχουν τρεις τύποι χρηστών: Οι απλοί χρήστες, οι διαχειριστές και οι γραφειοκράτες.
Οι απλοί χρήστες, όπως εσείς, έχουν όλα τα βασικά δικαιώματα επί του περιεχομένου του diadikasies.gr εκτός από τη δυνατότητα της πλήρους διαγραφής λημμάτων και αρχείων, ωστόσο μπορούν να διαγράψουν το περιεχόμενο μιας σελίδας.
Οι διαχειριστές έχουν όλες τις δυνατότητες του απλού χρήστη με επιπλέον δυνατότητα την πλήρη διαγραφή λημμάτων και αρχείων, τον αποκλεισμό χρηστών από το εγχείρημα μέχρι και δια παντός, την άρση αυτών των αποκλεισμών. Ο αποκλεισμός ενός χρήστη από το εγχείρημα γίνεται όταν αυτός δεν ακολουθεί τους κανόνες ή εισάγει σκόπιμα λανθασμένες πληροφορίες. Διαχειριστής μπορεί να γίνει κανείς κατόπιν αίτησης στους γραφειοκράτες (χονδρικά την τρίτη ομάδα χρηστών).
Ανακατευθύνσεις
Σε κάθε ΠΥ/Δ αντιστοιχεί ένας τίτλος βάσει του οποίου εισάγεται στο σύστημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου εκτός του βασικού τίτλου μπορεί να είναι αποδεκτός και ένας εναλλακτικός. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούμε μία σελίδα η οποία λέγεται σελίδα ανακατεύθυνσης και όταν επιλεχθεί από τη διαδικασία αναζήτησης ανακατευθύνει στη σελίδα στόχο. Παραδείγματος χάριν στη βικιπαίδεια ο τίτλος “Γεώμηλο” μας οδηγεί στη σελίδα “Πατάτα”. Η ανακατεύθυνση δημιουργείται στην "επεξεργασία κώδικα". Κατ'αρχάς γράφουμε στην αναζήτηση τον επιθυμητό τίτλο, επιλέγουμε τον κόκκινο σύνδεσμο και μετά στη σελίδα που ανοίγει γράφουμε “#ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ[[σελίδα στόχος]] και επιλέγουμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ”
Σελίδες αποσαφήνισης
Οι σελίδες αποσαφήνισης αφορούν σε σελίδες που ένας τίτλος λήμματος μπορεί να αφορά σε πολλές διαφορετικές σελίδες με παρεμφερή τίτλο. Δείτε παράδειγμα σελίδας αποσαφήνισης στο diadikasies.gr και στη βικιπαίδεια.
Σημειώσεις για καλύτερη χρήση του diadikasies.gr
- Μη διστάζετε να κάνετε δοκιμές στο diadikasies. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες επεξεργασίες, όλα μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Στο diadikasies.gr η μόνο επικίνδυνη συνεισφορά είναι η μη συνεισφορά.
Ανοίγουμε το diadikasies σε δύο ή και τρία παράθυρα. Η εργασία μας έτσι διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό ( η διαδικασία εισαγωγής γίνεται μία φορά)
Προτιμάτε τον φυλλομετρητή chrome ή mozilla για περισσότερη συμβατότητα
Να προσέχετε να είστε συνδεδεμένοι για κάθε εργασία που κάνετε (όταν είστε συνδεδεμένοι φαίνεται το ψευδώνυμο σας στο πάνω μέρος της σελίδας). Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι εμφανίζεται ένας αριθμός του τύπου π.χ. “188.4.160.110”.
Να πραγματοποιείτε κάθε φορά ένα μικρό μέρος της εργασίας που κάνετε. Κατόπιν να επιλέγετε την διαδικασία αποθήκευσης (δείτε στο ξεχωριστό κεφάλαιο Αποθήκευση). Με αυτόν τον τρόπο διακινδυνεύετε λιγότερο να χάσετε δουλειά που έχετε κάνει από τυχόν δυσλειτουργία του υλισμικού (hardware) ή λογισμικού (software).
Η επιλογή “συνεισφορές" είναι από τις καλύτερες που έχουμε για τον έλεγχο της εργασίας που έχουμε κάνει, ειδικά στα πρώτα μας βήματα στο diadikasies. Δείτε στις επιλογές χρήστη για περισσότερες λεπτομέρειες.
Κάθε συνεισφορά σας στο diadikasies οσοδήποτε μικρή κι αν είναι (ακόμη κι η προσθήκη ενός κόμματος στο κείμενο) είναι χρήσιμη και απαραίτητη και σίγουρα πολλές μικρές συνεισφορές που γίνονται συστηματικά και επί καθημερινής βάσης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Βασικές οδηγίες για διάφορα θέματα εδώ.
- Όλες οι οδηγίες και τα video που βρίσκονται μέσα στο diadikasies εδώ.
- Δείτε βίντεο με μαθήματα για τη βικιπαίδεια η οποία βασίζεται στο ίδιο λογισμικό και η φιλοσοφία της είναι παρόμοια με το diadikasies.gr εδώ .
- Δείτε εδώ την πολιτική ιδιωτικού απορρήτου του diadikasies.
Quiz: 1 Feedback: 1 - Μη διστάζετε να κάνετε δοκιμές στο diadikasies. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες επεξεργασίες, όλα μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Στο diadikasies.gr η μόνο επικίνδυνη συνεισφορά είναι η μη συνεισφορά.