Εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση του diadikasies.gr
Περιγραφή θέματος
-
Τετράωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο
-
Η κατηγοριοποίηση είναι μία σημαντική παράμετρος και εργασία στα προγράμματα wiki καθώς δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν σε θεματικές ενότητες τα λήμματα που ήδη υπάρχουν στο diadikasies. Η κατηγοριοποίηση ακολουθεί τη λογική του ανεστραμμένου δέντρου ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Οι κατηγορίες ενός λήμματος εμφανίζονται στο κάτω μέρος του σώματος της σελίδας και εισάγονται χωρίς τη χρήση των επιλογών «επεξεργασία κώδικα» και «επεξεργασία».
Αυτή τη στιγμή στο diadikasies.gr υπάρχουν τρεις κατηγοριοποιήσεις ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει την προσθήκη και άλλων τρόπων κατηγοριοποίησης στο μέλλον. Η προσθήκη κατηγοριών γίνεται με το ενσωματωμένο πρόγραμμα Hot-cat το οποίο ενεργοποιείται σε αυτή εδώ την οθόνη. Η προσθήκη κατηγοριών γίνεται στο κάτω μέρος του λήμματος στο σημείο που αναγράφεται η λέξη «Κατηγορία». Πατώντας το δεξιό σημαδάκι του «+» στο λεκτικό «Κατηγορίες (++): (+)» γράφουμε τον τίτλο της κατηγορίας και πατάμε «OK». Εάν υπάρχει ήδη η κατηγορία ο τίτλος θα εμφανιστεί με μπλε χρώμα οπότε έχουμε τελειώσει με τη συγκεκριμένη κατηγορία. Εάν εμφανιστεί με κόκκινο θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατηγορία όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4.β.
α. Υπάρχουσες κατηγοριοποιήσεις στο diadikasies.gr
1. Τμήμα ..... σε αυτήν την κατηγορία εισάγουμε το τμήμα το οποίο είναι αρμόδιο για την διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας ή διαδικασίας. Γράφουμε τον τίτλο εισάγοντας πρώτα τη λέξη Τμήμα και κατόπιν το τμήμα στο οποίο ανήκει η παρεχόμενη υπηρεσία π.χ. Τμήμα Γραμματείας.
2. Άδειες.... : Σε αυτήν κατηγορία εισάγουμε το είδος της υπηρεσίας (άδειες, βεβαιώσεις, χορηγήσεις) και τον φορέα που την καλύπτει εντός παρενθέσεως. Για παράδειγμα εάν η ΠΥ/Δ αφορά άδεια και η ΠΥ/Δ αφορά την περιφέρεια γράφουμε Άδειες (περιφέρεια) ή Βεβαιώσεις (περιφέρεια) ή Εσωτερικές Διαδικασίες (περιφέρεια). Αν το είδος της υπηρεσίας δεν υπάρχει (οπότε και ο τίτλος θα εμφανίζεται κόκκινος) τότε δημιουργούμε κατηγορία όπως περιγράφεται στο παρακάτω κεφάλαιο
3. Υπηρεσίες......: Σε αυτήν κατηγορία εισάγουμε την κατηγορία όσον αφορά τον κύκλο ζωής που αφορά το λήμμα μας. Για παράδειγμα εάν η ΠΥ/Δ αφορά συνταξιοδότηση και η ΠΥ/Δ αφορά τους Δήμους γράφουμε Υπηρεσίες σύνταξης (Δήμοι) ή Βεβαιώσεις (περιφέρεια) ή Εσωτερικές Διαδικασίες (περιφέρεια). Αν το είδος της υπηρεσίας δεν υπάρχει (οπότε και ο τίτλος θα εμφανίζεται κόκκινος) τότε δημιουργούμε κατηγορία όπως περιγράφεται στο παρακάτω κεφάλαιο
4. Λήμματα με προβλήματα. Δείτε για παράδειγμα εδώ. Μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες που αφορούν στις τυχόν ελλείψεις που έχει το λήμμα σας ή λήμματα άλλων. Βοηθά πολύ στην ταξινόμηση των προβλημάτων και την εκ των υστέρων επίλυσή τους.
β. Δημιουργία κατηγορίας
Όταν η κατηγορία εμφανιστεί με κόκκινο χρώμα θα πρέπει να τη δημιουργήσουμε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πατήσουμε επάνω στον κόκκινο σύνδεσμο. Αμέσως μόλις επιλέξουμε το σύνδεσμο θα εμφανιστεί η σελίδα κειμένου του wiki και μπορούμε αμέσως να επιλέξουμε την επιλογή «δημοσίευση» ή «αποθήκευση». Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα ζητήσει εκ νέου την επιλογή της δημοσίευσης και θα πρέπει να επιλέξουμε και πάλι «δημοσίευση» ή «αποθήκευση». Μόλις επιλέξουμε για δεύτερη φορά η κατηγορία έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητο μόλις δημιουργηθεί η κατηγορία να την κατηγοριοποιήσουμε και αυτήν.
γ. Σημαντικές παρατηρήσεις:
- Κάθε λήμμα και κάθε κατηγορία πρέπει να κατηγοριοποιείται και αυτή (εκτός της μίας και μοναδικής root κατηγορίας)
- Υπάρχει η επιλογή στις ειδικές σελίδες: αταξινόμητες κατηγορίες στην οποία μπορούμε να βρούμε τυχόν αταξινόμητες κατηγορίες και να τις ταξινομήσουμε.
δ. Σημαντικές σημειώσεις για την κατηγοριοποίηση
Η δυνατότητα χρήσης του hotcat (λογισμικό κατηγοριοποίησης) ενεργοποιείται μόνο όταν έχουμε ταυτοποιηθεί ως χρήστες από το σύστημα.
Η κατηγοριοποίηση δεν απαιτεί τη χρήση της επιλογής «επεξεργασία» ή «επεξεργασία κώδικα»
Εάν υπάρχουν παραπάνω, για παράδειγμα τρία τμήματα που παρέχουν την ίδια διαδικασία, τα εισάγουμε όλα.
Εάν δεν υπάρχει τμήμα συγκεκριμένο που παρέχει την υπηρεσία τότε εισάγουμε «Διεύθυνση» και εάν δεν υπάρχει διεύθυνση τότε εισάγουμε «Γενική Διεύθυνση».
Σε κάθε κατηγορία που έχουμε εισάγει εμφανίζεται δεξιά ένα «+» και ένα «-» . Με το «+» μπορούμε να μεταβάλλουμε την κατηγορία και με το «-» μπορούμε να την αφαιρέσουμε.
Οι τίτλοι των κατηγοριών κατά κανόνα πρέπει να είναι στα ελληνικά, να είναι σχετικά συντετμημένοι με πεζά γράμματα και μόνο το πρώτο γράμμα να είναι με κεφαλαία.
Το λογισμικό hotcat παρέχει τη δυνατότητα auto complete, έτσι την ώρα που γράφετε, το σύστημα αναζητά τους τίτλους που έχουν ομοιότητα και τους συμπληρώνει αυτόματα.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
-
ΚουίζΛάβετε βαθμό Λάβετε βαθμό επιτυχίας
- Κάθε λήμμα και κάθε κατηγορία πρέπει να κατηγοριοποιείται και αυτή (εκτός της μίας και μοναδικής root κατηγορίας)