Εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση του diadikasies.gr
Περιγραφή θέματος
-
Τετράωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο
-
Η πρώτη ενέργεια σας είναι να ανοίξετε έναν φυλλομετρητή και να πληκτρολογήσετε "diadikasies.gr"
Δημιουργία λογαριασμού
Το diadikasies επιτρέπει την επεξεργασία (προσθήκες, μεταβολές, διαγραφές) μόνο εφόσον έχετε εγγραφεί στο σύστημα. Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή και υλοποιείται επιλέγοντας «Δημιουργία λογαριασμού». Κατόπιν βρίσκεστε στη σελίδα όπως φαίνεται εδώ.
Εισάγετε το όνομα χρήστη χρησιμοποιώντας ένα ψευδώνυμο και μετά συντετμημένη την ονομασία του οργανισμού στον οποίο ανήκετε (κατόπιν συμφωνίας με τον εκπαιδευτή). Παράδειγμα ένας υπάλληλος της περιφέρειας θα μπορούσε να έχει ένα ψευδώνυμο sotkil.per
Εισαγάγετε έναν αυστηρά προσωπικό κωδικό τον οποίο απομνημονεύετε εύκολα για εσάς αλλά είναι δύσκολα προβλέψιμος από τους άλλους. Κανείς από τη σελίδα δεν γνωρίζει τον κωδικό σας.
Εισαγάγετε επιβεβαίωση του κωδικού.
Εισαγάγετε ένα email (προτείνεται το email της υπηρεσίας, εάν δεν υπάρχει εισαγάγετε το δικό σας). Το email μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα.
Εισαγάγετε το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο
Σημειώσεις:
- Στις συνεισφορές που πραγματοποιείτε φαίνεται μόνο το ψευδώνυμο σας, όλα τα άλλα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και ΔΕΝ φαίνονται πουθενά.
- Η προσωρινή και μόνιμη φραγή και η διαγραφή χρήστη (δείτε στο κεφάλαιο Φραγές περισσότερα) γίνεται μόνο από τους διαχειριστές (δείτε το κεφάλαιο: Τύποι χρηστών).
- Εάν χάσατε τον κωδικό χρήστη υπάρχει η επιλογή «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;» η οποία βρίσκεται στην εισαγωγή και σας στέλνει νέο κωδικό πρόσβασης
- Μπορείτε να αιτηθείτε σε οποιονδήποτε διαχειριστή την αλλαγή του ονόματος χρήστη που έχετε επιλέξει στη σελίδα χρήστη του διαχειριστή. (δείτε το κεφάλαιο : Σελίδες χρηστών)
- Σε κάθε σημείο του wiki υπάρχει η σημαντική επιλογή «συνεισφορές» (δείτε εδώ παράδειγμα), όπου έχετε μία εικόνα όλων των συνεισφορών σας με όλες τις λεπτομέρειες που τις αφορούν (πότε έγινε, σε ποια σελίδα έγινε και πολλά ακόμη).
- Δεν επιτρέπεται η χρήση δύο διαφορετικών λογαριασμών από ένα πρόσωπο.
Επιλογές Αναζήτησης
Σε όποιο σημείο του diadikasies κι αν βρίσκεστε η επιλογή της αναζήτησης βρίσκεται πάνω δεξιά. Η «Αναζήτηση» χρησιμεύει στην αναζήτηση ενός υπάρχοντος λήμματος (υπάρχουν και άλλο τρόποι) για τη δημιουργία καινούργιου λήμματος (υπάρχει και ο βασικός τρόπος εισαγωγής λήμματος) και για την αναζήτηση κειμένου στο «σώμα» των λημμάτων. Οι βασικοί κανόνες που διέπουν αυτήν την πολύ βασική και χρήσιμη επιλογή είναι:
Διαθέτει auto-complete έτσι ώστε, όταν αναγνωρίζει τα πρώτα γράμματα που γράφετε, σας προτείνει ό, τι ξεκινά από αυτές τις λέξεις (διαχωρίζοντας τα πεζά από τα κεφαλαία).
Όταν επιλέξουμε τη λέξη προς αναζήτηση, εάν δεν βρει ακριβώς τον τίτλο που του εισάγαμε, μας προτείνει πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα μας που βρέθηκαν μέσα στο diadikasies.gr και μας εμφανίζει τον τίτλο της αναζήτησής μας με κόκκινο σύνδεσμο. Πατώντας τον κόκκινο σύνδεσμο μπορούμε να δημιουργήσουμε εξ αρχής το λήμμα που μας ενδιαφέρει
Εάν κάνουμε κλικ στο φακό της επιλογής «Αναζήτηση» εμφανίζονται περισσότερες επιλογές που αφορούν σε εξειδικευμένες αναζητήσεις με σημαντικότερη την αναζήτηση αρχείου πολυμέσου όπου μπορούμε να βρούμε αρχεία.
Δημιουργία σκελετού σελίδας
- Ανοίγουμε δύο φορές το diadikasies.gr σε δύο παράθυρα και εισάγουμε στο πρώτο τους κωδικούς μας.
- Στο πρώτο παράθυρο που ανοίξαμε γράφουμε τον τίτλο της «Επιθυμητής σελίδας» και enter. Επιλέγουμε τον κόκκινο σύνδεσμο ο οποίος φαίνεται έτσι. Πηγαίνουμε το δεύτερο παράθυρο.
- Πληκτρολογούμε στην «Αναζήτηση» «Πίνακας» οπότε εμφανίζεται στην οθόνη μας ο πρότυπος σκελετός πίνακα (ένα πρότυπο λήμμα που περιέχει τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να συμπληρωθούν).
- Επιλέγουμε «επεξεργασία Κώδικα» και κάνουμε copy (αντιγραφή) όλο το κείμενο που βρίσκεται κάτω και πάνω από τις αντίστοιχες σημάνσεις.
- Πηγαίνουμε στο πρώτο παράθυρο και κάνουμε «επικόλληση» το κείμενο.
- Επιλέγουμε «Αποθήκευση σελίδας» ή «Δημοσίευση» και η υπηρεσία μας έχει αποθηκευτεί με τον τίτλο που δώσαμε αλλά χωρίς περιεχόμενο
(οι επιλογές σελίδας αναγράφονται με bold ενώ ότι πρέπει να πληκτρολογήσουμε με italics)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δείτε εδώ video με τη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού.
- Από τη στιγμή που θα δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας μπορείτε να μπαίνετε στο σύστημα με την επιλογή «Σύνδεση» όπως φαίνεται και στο video εδώ.
- Δείτε εδώ βίντεο για τη χρήση της επιλογής "Αναζήτηση".
- Δείτε βίντεο για τη δημιουργία λήμματος.
-
Λάβετε βαθμό Λάβετε βαθμό επιτυχίας