Topic outline

  • Στo diadikasies όπως σε όλα τα  προγράμματα wiki βασική παράμετρος είναι οι σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι εμφανίζονται στο κείμενο ενός λήμματος ως λέξεις κλειδιά με έντονους χαρακτήρες (κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου) και πατώντας τους το πρόγραμμα μεταβαίνει σε μία άλλη σελίδα (συνήθως ανοίγοντας νέο παράθυρο) όπως εδώ. Η προσθήκη συνδέσμων πραγματοποιείται στην "Επεξεργασία" με το εικονίδιο του συνδέσμου και στην "επεξεργασία κειμένου" περικλείοντας τη λέξη στόχο ως εξής "[[όνομα λήμματος|λέξη που εμφανίζεται]]".

     Για να δημιουργήσουμε έναν σύνδεσμο χρειαζόμαστε δύο πληροφορίες:

    1.   Τη λέξη ή μέρος κειμένου που θα εμφανίζεται με έντονα γράμματα (μπλε ή κόκκινα, κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου)
    2.   Το url ή όνομα λήμματος στο οποίο θα παραπέμπει η παραπάνω λέξη.

     Οι σύνδεσμοι μπορούν να παραπέμπουν παντού με τους παρακάτω τρόπους:

    Σύνδεσμοι URL εσωτερικοί ή εξωτερικοί (επεξεργασία): 

    1.  Επιλέγουμε στο διαδίκτυο μία οποιαδήποτε σελίδα (μία σελίδα που έχει τον ιστοχώρο ενός δημόσιου οργανισμού για παράδειγμα www.oaed.gr) ή ανοίγουμε ένα αρχείο, το οποίο έχουμε ήδη επιφορτώσει στο diadikasies έτσι ώστε να εμφανίζεται όπως εδώ
    2.  Κάνουμε αντιγραφή του URL.
    3. Κατόπιν ανοίγουμε ένα παράθυρο στο diadikasies, επιλέγουμε τη σελίδα στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε τον σύνδεσμο, πηγαίνουμε στην "Επεξεργασία" και επιλέγουμε το κείμενο άγκυρα ή ταμπέλα συνδέσμου (το γραμμοσκιάζουμε δηλαδή).
    4. Κατόπιν επιλέγουμε τον σύνδεσμο (βρίσκεται ανάμεσα στο Α και στην παραπομπή)
    5. Αμέσως θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο θα μας προτρέπει να επιλέξουμε τη σελίδα που θα πηγαίνει το κείμενο άγκυρα. Σβήνουμε την προτεινόμενη λέξη από το σύστημα (που ταυτίζεται με το κείμενο άγκυρα) και κάνουμε επικόλληση το url που κάναμε αντιγραφή στο βήμα 3. 
    6. Κατόπιν επιλέγουμε τον μπλε σύνδεσμο και το "Έγινε" και μετά την "Αποθήκευση" και ο σύνδεσμος μας έχει δημιουργηθεί.

    Αν πρόκειται να δημιουργήσουμε σύνδεσμο με αρχείο που έχουμε ανεβάσει ήδη στο diadikasies με τη διαδικασία "Ανέβασμα αρχείου" στο βήμα 1 ανοίγουμε πλήρως τον νόμο που έχουμε ανεβάσει και κατόπιν συνεχίζουμε στα υπόλοιπα βήματα 

    Σύνδεσμοι URL (επεξεργασία κώδικα): ο τρόπος εισαγωγής αρχείου είναι "[.......url.....  κείμενο_άγκυρα]" 

    Δείτε

    video με την εισαγωγή συνδέσμου (ενός νόμου στο παράδειγμα)


    Εσωτερικοί σύνδεσμοι με παραπομπή σε άλλο λήμμα του diadikasies.

    Είναι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται για να παραπέμψουν τον χρήστη σε μία άλλη σελίδα του εγχειρήματος. Για παράδειγμα δείτε τη σελίδα  Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου A΄ Τάξης όπου στον πίνακα με τις βασικές πληροφορίες πάνω δεξιά έχει τη λέξη "κατά τόπους περιφέρειες" με μπλε χρώμα. Πατώντας το κείμενο το diadikasies μάς πηγαίνει στη σελίδα "Περιφέρεια". Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε ποια σελίδα κρύβεται πίσω από μια λέξη/σύνδεσμο σύροντας το ποντίκι πάνω στη λέξη χωρίς να την επιλέξετε. Στην "επεξεργασία" είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε σύνδεσμο πηγαίνοντας στον κρίκο.

     Στην "επεξεργασία κώδικα" γράφουμε "[[Περιφέρεια|κατά τόπους περιφέρειες]]" όπως αναφέρεται στο παράδειγμα. Για να δημιουργηθεί ο σωστός σύνδεσμος θα πρέπει ο τίτλος ανάμεσα στις αγκύλες να είναι ακριβώς ίδιος με τον τίτλο της σελίδας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη πτώση ή άλλον αριθμό του ουσιαστικού του τίτλου της σελίδας ή γενικά να χρησιμοποιήσετε έναν διαφορετικό όρο, μπορείτε να προσθέσετε το διαχωριστικό σύμβολο "|", χωρίζοντας τον πραγματικό τίτλο της σελίδας με τον δικό σας εναλλακτικό όρο. Δείτε περισσότερα εδώ στην αναλυτική σελίδα στη βικιπαίδεια.