Topic outline

  • Η «Επεξεργασία» είναι μία επιλογή η οποία εμφανίζεται σε κάθε λήμμα που ανοίγουμε. Είναι ένα περιβάλλον προηγμένου επεξεργαστή κειμένου (όπως το γνωστό σε όλους μας Word το οποίο έχει τη δομή WYSIWYG=what you see is what you get-αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις) το οποίο μας βοηθά να εισάγουμε πληροφορίες στο λήμμα. Σημειώστε ότι για κάθε πίνακα που επεξεργάζεστε (όπως ο πίνακας βασικών πληροφοριών ή ο πίνακας δικαιολογητικών) χρειάζεται να κάνετε διπλό κλικ. Η «Επεξεργασία» είναι το βασικό μας εργαλείο για την εισαγωγή πληροφοριών και τροποποίηση ήδη δημιουργημένων λημμάτων.

    1. Τα βελάκια δεξιά και αριστερά είναι ένα πίσω και μπροστά στις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε

    2. Η επιλογή «Παράγραφος» μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε παραγράφους.

    3. Η Επιλογή “Α”  μας επιτρέπει αλλαγές στη γραμματοσειρά (ένταση, μέγεθος, τρόπος γραφής υπογράμμιση κ.λπ.)

    4. Η επιλογή που εμφανίζεται με τον συνδετήρα, μάς επιτρέπει την εισαγωγή εσωτερικού ή εξωτερικού συνδέσμου (δείτε το κεφάλαιο «Σύνδεσμοι»)

    5. Η επιλογή «παραπομπή» μάς επιτρέπει την εισαγωγή τεκμηρίωσης για τις πληροφορίες που εισάγουμε στο σύστημα (προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται στο diadikasies.gr)

    6. H επιλογή που εμφανίζει τις παράλληλες γραμμές και τις κουκκίδες μας δίνει τις αντίστοιχες δυνατότητες.

    7. Η επιλογή «Εισαγωγή» μας δίνει δυνατότητες εισαγωγής πινάκων, εικόνων και άλλου πολυμεσικού περιεχομένου (προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται στο diadikasies)

    Η επιλογή των τριών παράλληλων γραμμών μας δίνει τη δυνατότητα διαφόρων εργασιών που αναλύονται σε άλλα σημεία του παρόντος κειμένου. 

    Επεξεργασία κώδικα

    H «Επεξεργασία κώδικα» είναι μία επιλογή επεξεργασίας που χρησιμοποιεί το diadikasies σε περιβάλλον παλαιού επεξεργαστή κειμένου πιο κοντά στον κώδικα PHP (με παλαιού επεξεργαστή κειμένου χωρίς μορφοποίηση, με σήμανση που δεν φαίνεται στην τελική μορφή της σελίδας, αλλά καθορίζει την μορφή και λειτουργία της τελικής μορφοποιημένης σελίδας όπως εμφανίζεται στον τελικό χρήστη).  Δεν συνιστάται σε γενικές γραμμές για το diadikasies, ωστόσο είναι η μοναδική επιλογή στις σελίδες συζήτησης και στην τροποποίηση και εισαγωγή δεδομένων στους πίνακες, για αυτό ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες σύνταξης:

    1.   O σύνδεσμος που παραπέμπει σε μία άλλη σελίδα συντάσσεται ως εξής : [URL..........  κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη]. 
    2.   Ο εσωτερικός σύνδεσμος που παραπέμπει σε άλλο λήμμα εντός του diadikasies : [[τίτλος λήμματος που παραπέμπουμε|κείμενο που εμφανίζεται]]
    3.   '''κείμενο''' bold γραμματοσειρά και 'κείμενο' italic γραμματοσειρά
    4.   ==Κείμενο τίτλου== όταν θέλουμε να παραγραφοποιήσουμε
    5.  ~~~~ πληκτρολογούμε όταν θέλουμε να εμφανιστεί το όνομα μας σε μία σελίδα συζήτησης ως υπογραφή.


    Επιλογές Αποθήκευσης:

    Όταν πραγματοποιούμε οποιαδήποτε εργασία μέσω των επιλογών «επεξεργασία» ή «επεξεργασία κειμένου» υπάρχουν οι επιλογές αποθήκευσης ως εξής:

    Στην «επεξεργασία» η επιλογή εμφανίζεται ως «αποθήκευση σελίδας»  (με μπλε φόντο και λευκή γραμματοσειρά) δεξιά και πάνω στη σελίδα, και ενεργοποιείται (αυτό σημαίνει πως παύει να έχει το γκρι χρώμα και γίνεται μπλε), μόνο όταν όντως έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μεταβολή. Όταν πραγματοποιηθεί η επιλογή αυτή εμφανίζεται ένα παράθυρο στη μέση της οθόνης όπου εμφανίζεται εκ νέου η επιλογή “Αποθήκευση σελίδας” προτείνοντας μας να γράψουμε μια σύνοψη (περίληψη) του τι ακριβώς κάναμε. Η επιλογή αυτή είναι προαιρετική και όταν επιλέξουμε και πάλι θα γίνει αποθήκευση όλων των επεξεργασιών που κάναμε. Στην περίπτωση που το σύστημα αργεί να κλείσει το παράθυρο πάνω από 15 δευτερόλεπτα και δεν επιβεβαιώνει την οριστική αποθήκευση σημαίνει ότι δεν σώθηκαν οι αλλαγές μας και θα πρέπει να τις κάνουμε εκ νέου.

    Στην «επεξεργασία κώδικα» η δυνατότητα αποθήκευσης εμφανίζεται και πάνω δεξιά ως «Δημοσίευση» και κάτω αριστερά ως «αποθήκευση σελίδας».

    Εξωτερικοί σύνδεσμοι

    • Δείτε εδώ τις επιλογές επεξεργασίας σε βίντεο.