Οθόνες
Ιστότοπος: | ΕΛ/ΛΑΚ Moodle |
Μάθημα: | Υλικό, οργάνωση και εγκατάσταση υπολογιστικών συστημάτων |
Βιβλίο: | Οθόνες |
Εκτυπώθηκε από: | Guest user |
Ημερομηνία: | Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025, 11:58 PM |
Περιγραφή
Οι οθόνες, ως κατεξοχήν συσκευές εξόδου, αναλαμβάνουν την επικοινωνία ενός συστήματος με τον χρήστη του. Οι ιδιότητες των οθονών ποικίλουν, ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται. Στο κεφάλαιο αυτό θα συζητηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οθονών, ο τρόπος χρήσης τους και τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
1. Κατηγορίες, τύποι.
Οι βασικές τεχνολογίες οθονών είναι οι
- Καθοδικού σωλήνα (CRT - Cathode ray tube).
- Υγρών κρυστάλλων (LCD - Liquid crystal display).
Από τις παραπάνω κατηγορίες, η πρώτη αποτελεί παρελθόν, ενώ η δεύτερη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και να βελτιώνεται.
Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης LCD είναι:
Μέγεθος
Το μέγεθος, που εκφράζεται ως προς τη διάσταση της διαγωνίου με μονάδα μέτρησης την ίντσα.
Το μέγεθος της οθόνης ξεκινά από 19'', ενώ υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες οθόνες για ειδικούς σκοπούς. Ένας οικιακός χρήστης συνήθως επιλέγει οθόνες από 21'' έως 27'', ενώ ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. γραφίστες, μηχανικοί κλπ.) επιλέγουν οθόνες μεγαλύτερης διαγωνίου.
Ανάλυση (Resolution).
Η ανάλυση σε μια οθόνη ορίζεται, ως το πλήθος των εικονοστοιχείων (pixels) σε γραμμές και στήλες. Κάθε οθόνη, αποτελείται από εικονοστοιχεία (pixels) και μία εγγενή ανάλυση (native), που συνήθως προτείνεται και από το ΛΣ. Γενικότερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανάλυση μεγαλύτερη από την εγγενή, ενώ ορισμός χαμηλότερης είναι εφικτός, αλλά παράλληλα με απώλεια στην ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας.
Συμπερασματικά, προτείνεται πάντα να χρησιμοποιείται η εγγενής ανάλυση της οθόνης για το μέγιστο της απόδοσης.
Συχνά προβλήματα που προκύπτουν σε οθόνες με υψηλές αναλύσεις, είναι το μέγεθος των γραμμάτων και των εικονιδίων που εμφανίζονται μικροσκοπικά στην οθόνη.
Τα σύγχρονα Λ.Σ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων, εικονιδίων κλπ.
Φωτεινότητα
Φωτεινότητα (Brightness). Είναι η ένταση του οπίσθιου φωτισμού μια οθόνης LCD.Χρόνος Απόκρισης
Χρόνος Απόκρισης (Response Rate). Είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε όλα τα εικονοστοιχεία από το απόλυτο μαύρο, να αποκτήσουν το απόλυτο λευκό και μετά να γυρίσουν σε μαύρο ξανά. Η μονάδα μέτρησης είναι το ms και συνήθεις τιμές για μια σύγχρονη οθόνη, είναι μία τιμή κάτω των 10ms. Όσο μικρότερο χρόνο απόκρισης έχει μια οθόνη τόσο καλύτερη θεωρείται στο να παρουσιάζει κινούμενες εικόνες και βίντεο (π.χ. σε παιχνίδια).
Χρόνος Ανανέωσης
Χρόνος Ανανέωσης (Refresh Rate). Ο χρόνος ανανέωσης αναφέρεται στη συχνότητα εναλλαγής της εικόνας. Η μονάδα μέτρησης είναι το Hz και η πιο κοινή τιμή είναι από 60Hz και πάνω.
2. Ρυθμιστικά οθόνης
Κάθε οθόνη LCD είναι εφοδιασμένη με ρυθμίσεις που συνήθως αφορούν:
- Φωτεινότητα
- Αντίθεση
- Χρώματα, ισορροπία λευκού
- Θέση
- Αυτόματη ρύθμιση
- Πληροφορίες
Κάθε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις, δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να ρυθμίσει ανάλογα με τις ανάγκες του, την ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας. Οι οδηγίες του κατασκευαστή της οθόνης παρέχουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ κάποιοι συνοδεύουν τις οθόνες με προγράμματα ρύθμισης των χρωμάτων για μεγαλύτερη ακρίβεια στις αποχρώσεις.
3. Σύνδεση οθόνης και υπολογιστή
Η σύνδεση μιας οθόνης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή εξαρτάται από τις εισόδους που διαθέτει μία οθόνη αλλά και από την κάρτα γραφικών του συστήματος.
Συχνότερα συναντώνται: :
- Αναλογική διασύνδεση που ονομάζεται και VGA 15-pin DB-type. Είναι ο βασικός τρόπος σύνδεσης οθονών CRT και ορισμένων LCD.
- Ψηφιακή διασύνδεση DVI (Digital Visual Interface).
- Υψηλής ανάλυσης πολυμεσική διασύνδεση HDMI (High Definition Multimedia Interface) όπου εκτός από εικόνα μεταφέρει και ήχο.
- DisplayPort (DP). Πρόκειται για ψηφιακή διασύνδεση που μπορεί να μεταφέρει παράλληλα και σήμα ήχου καθώς και USB διασύνδεση. Σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα μπορεί να μεταφέρει εικόνα μεγέθους 15360 × 8640 pixels σε μία οθόνη.
- USB type C. Ειδικού σκοπού θήρα σε υπολογιστές κυρίως φορητούς που εξυπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες, όπως φόρτιση, μεταφορά σημάτων ήχου ή εικόνας κλπ.
Πολλές από τις πιο σύγχρονες οθόνες προσφέρουν δύο ή και τρεις τρόπους σύνδεσης με ένα Υ.Σ. ή την δυνατότητα χρήσης της ταυτόχρονα από περισσότερους υπολογιστές διαλέγοντας την είσοδο κάθε φορά.