Προβλήματα τροφοδοσίας
Ιστότοπος: | ΕΛ/ΛΑΚ Moodle |
Μάθημα: | Υλικό, οργάνωση και εγκατάσταση υπολογιστικών συστημάτων |
Βιβλίο: | Προβλήματα τροφοδοσίας |
Εκτυπώθηκε από: | Guest user |
Ημερομηνία: | Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 4:45 PM |
Περιγραφή
Ένα ελαττωματικό τροφοδοτικό μπορεί να είναι η αιτία πολλών επιπλέον προβλημάτων (από αναπάντεχα κολλήματα μέχρι και αδυναμία εκκίνησης) σε ένα υπολογιστή. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά έλεγχος που πραγματοποιεί ένας τεχνικός, μετά τα προβλήματα υπερθέρμανσης. Στο κεφάλαιο αυτό θα συζητήσουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας υπολογιστής με πρόβλημα τροφοδοσίας και θα δούμε τρόπους ελέγχου και επιδιόρθωσης.
1. Συμπτώματα που παρουσιάζει σύστημα με πρόβλημα στο τροφοδοτικό
Τα συμπτώματα που συνήθως οφείλονται σε πρόβλημα τροφοδοτικού είναι:
-
Αδυναμία εκκίνησης του υπολογιστή.
-
Ξαφνικές επανεκκινήσεις ή κολλήματα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του υπολογιστή, ειδικά εάν τρέχουν απαιτητικά προγράμματα σε επεξεργαστική ισχύ ή γίνεται ταυτόχρονη χρήση πολλών μονάδων αποθήκευσης.
-
Απότομο σβήσιμο του υπολογιστή κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.
-
Προβλήματα που εμφανίζονται ως προβλήματα μνήμης (parity check errors).
-
Μονάδες οδηγών δίσκων ή DVD που δεν μπορούν να λειτουργήσουν (συνήθως υπάρχει πρόβλημα στα +12Volt του τροφοδοτικού).
-
Υπερθέρμανση του τροφοδοτικού εξαιτίας συγκέντρωσης σκόνης ή προβληματικού ανεμιστήρα του τροφοδοτικού.
-
Καπνός ή μυρωδιά που προέρχεται μέσα από την κεντρική μονάδα.
2. Έλεγχος τροφοδοτικού με πολύμετρο
Για τον έλεγχο λειτουργίας ενός τροφοδοτικού χρησιμοποιείται ένα πολύμετρο, με το οποίο, ο τεχνικός, μετρά τις τάσεις στους ακροδέκτες των διαφόρων βυσμάτων του. Ο έλεγχος πραγματοποιείται αφού αποσυνδέσετε το τροφοδοτικό από τα διάφορα εξαρτήματα του υπολογιστή και αφαιρώντας το από το κουτί του υπολογιστή.
Τα βήματα:
Ρυθμίστε το πολύμετρο στην μέτρηση τάσης και συνδέστε το μαύρο καλώδιο του πολύμετρου (αρνητικό ακροδέκτη) με κάποιο από τα μαύρα καλώδια είτε του καλωδίου που συνδέεται στη μητρική πλακέτα είτε σε οποιοδήποτε άλλο μαύρο καλώδιο π.χ. στον ακροδέκτη molex.
-
Ανοίγετε τον διακόπτη του τροφοδοτικού (εφόσον υπάρχει).
-
Τοποθετήστε το κόκκινο καλώδιο του πολύμετρου μας στο μωβ ακροδέκτη και θα πρέπει να δείτε την ένδειξη 5V.
-
Στη συνέχεια εκκινήστε το τροφοδοτικό γεφυρώνοντας ένα μαύρο ακροδέκτη με τον πράσινο. Το τροφοδοτικό θα πρέπει να εκκινήσει και θα ακούσουμε τον ανεμιστήρα να περιστρέφεται.
-
Στη συνέχεια συνδέστε διαδοχικά τον κόκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου (θετικό) σε κάθε ένα από τους ακροδέκτες του βύσματος μας (εκτός από το μαύρο) και ελέγξτε την τάση που εμφανίζει αν συμφωνεί με τις τιμές του σχήματος για τα αντίστοιχα χρώματα.
-
Η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για όλους τους υπόλοιπους ακροδέκτες του τροφοδοτικού.
-
Εάν σε κάποιο ακροδέκτη παρουσιάσει το πολύμετρό μας 0 V έχουμε βλάβη στο αντίστοιχο υποσύστημα του τροφοδοτικού.
3. Έλεγχος τροφοδοτικού με ελεγκτή
Μία πολύ χρήσιμη συσκευή είναι ο ελεγκτής στον όπου συνδέονται επάνω του οι ακροδέκτες του τροφοδοτικού και εμφανίζει είτε σε οθόνη είτε με ενδεικτικά led τις τάσεις του τροφοδοτικού.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Συνδέουμε τα καλώδια του τροφοδοτικού και στη συνέχεια ανοίγουμε το κουμπί της τροφοδοσίας. Ένα όλα είναι εντάξει ανάβουν οι λυχνίες των αντίστοιχων τάσεων. Είναι μία συσκευή ελαφριά και μικρή σε μέγεθος ιδανική για ελέγχους εκτός εργαστηρίου χωρίς να απαιτείται η εξ εξολοκλήρου αφαίρεση ενός τροφοδοτικού από το σασί του υπολογιστή.
4. Άλλοι μέθοδοι ελέγχου
Συχνά μπορεί να ελεγχθεί ένα τροφοδοτικό συνδέοντάς το σε υπολογιστή που αποδεδειγμένα λειτουργεί, ώστε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ή να συνδέσουμε τροφοδοτικό χωρίς προβλήματα, σε υπολογιστή που υποπτευόμαστε σφάλμα τροφοδοτικού. Στις περιπτώσεις αυτές οδηγούμαστε στο συμπέρασμα προβληματικού τροφοδοτικού με τη μέθοδο απαγωγής σε άτοπο.
Από τη στιγμή που εντοπιστεί ένα ελαττωματικό τροφοδοτικό, η πιο συνηθισμένη κίνηση ενός τεχνικού είναι η αντικατάσταση του με νέο εξαιτίας του μικρού κόστους αγοράς του και αντίστοιχα του μεγάλου χρόνου επιδιόρθωσης του εάν αυτή είναι εφικτή.