Ημέρα 3 - Ενότητα 0 - Ανιχνεύοντας παλαμάκια!

Ιστότοπος: ΕΛ/ΛΑΚ Moodle
Μάθημα: Εκπαιδευτική Ρομποτική - 3D Εκτυπώσεις - Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Βιβλίο: Ημέρα 3 - Ενότητα 0 - Ανιχνεύοντας παλαμάκια!
Εκτυπώθηκε από: Guest user
Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 2:46 AM

Περιγραφή

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας θα μπορείτε ως εκπαιδευόμενοι να:

  • αναβοσβήνετε τις λυχνίες LED του ρομπότ κάθε φορά που ακούγονται παλαμάκια
  • οδηγήσετε το ρομπότ ως αποτέλεσμα ενός δυνατού ήχου
  • κάνετε το ρομπότ να χορεύει ως αποτέλεσμα ενός δυνατού ήχου

Κεφάλαιο 4.1 - Αναβοσβήσιμο του LED ως απόκριση στα παλαμάκια!

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να αναβοσβήσει το αριστερό LED ως απόκριση σε έναν δυνατό θόρυβο όπως τα παλαμάκια.


Σ' αυτό το πρόγραμμα το πρώτο εικονίδιο αναμονής δε χρησιμοποιείται με βάση τον χρόνο. Αντίθετα, το πρόγραμμα δε συνεχίζει μέχρι να συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός. Και αυτό φυσικά θα είναι η ανίχνευση κάποιου δυνατού θορύβου όπως τα παλαμάκια. Ρυθμίστε λοιπόν το εικονίδιο αυτό, ανάλογα!

Κεφάλαιο 4.2 - Οδήγηση του ρομπότ ως απόκριση στα παλαμάκια!

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα:



Ο αισθητήρας ήχου του Edison δεν είναι ευαίσθητος μόνο στα παλαμάκια, αλλά μπορεί επίσης να αποκριθεί και σε οποιονδήποτε δυνατό θόρυβο. Δηλαδή τον θόρυβο των κινητήρων, των γραναζιών και των τροχών, τα οποία επίσης κάνουν επίσης θόρυβο καθώς γυρίζουν. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παρενέργεια η οποία μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του αισθητήρα ήχου χωρίς να το θέλουμε, χρησιμοποιούμε δύο πρόσθετα εικονίδια στο παραπάνω πρόγραμμα τα οποία είναι σημειωμένα με δύο πορτοκαλί αστεράκια. Το πρώτο "event wait" παίρνει την τιμή των 0.1 δευτερολέπτων και δίνει στους κινητήρες του ρομπότ χρόνο να σταματήσουν. Το δεύτερο αντίστοιχο εικονίδιο ρυθμίζεται να αναμένει κάποιον νέο θόρυβο ο οποίος θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να συνεχίσει, αφού θα έχει ανιχνεύσει τον ήχο των κινητήρων.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα δύο εικονίδια οπωσδήποτε κάθε φορά που θα σταματάτε τους κινητήρες, αν χρησιμοποιείτε τον αισθητήρα ήχου.

Chapter 4.3 - Χορεύοντας με το Edison, χτυπώντας παλαμάκια!

Χρησιμοποιώντας όσα μάθατε στις δύο προηγούμενες ασκήσεις δημιουργήστε ένα πρόγραμμα χορού στο οποίο το Edison θα αντιδρά στα παλαμάκια!



Θα χρειαστείτε δύο τουλάχιστον φιγούρες, αλλά μπορείτε να προσθέσετε όσες θέλετε. Το παραπάνω πρόγραμμα έχει δύο απλές φιγούρες οι οποίες επαναλαμβάνονται αφού βρίσκονται σε επαναληπτική διαδικασία.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε δύο φιγούρες κάθε φορά που κάποιος χτυπάει παλαμάκια.