Ημέρα 3 - Ενότητα 1 - Περισσότερη αποφυγή εμποδίων

Ιστότοπος: ΕΛ/ΛΑΚ Moodle
Μάθημα: Εκπαιδευτική Ρομποτική - 3D Εκτυπώσεις - Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Βιβλίο: Ημέρα 3 - Ενότητα 1 - Περισσότερη αποφυγή εμποδίων
Εκτυπώθηκε από: Guest user
Ημερομηνία: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 3:58 PM

Περιγραφή

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας ως εκπαιδευόμενοι θα μπορείτε να:

  • προγραμματίσετε το ρομπότ σας για να αποφύγετε ένα εμπόδιο μετά την ανίχνευση
  • κάνετε το ρομπότ να αποφεύγει συνεχώς εμπόδια
  • δημιουργήσετε τον κώδικα για να εντοπίζετε τα εμπόδια στα αριστερά ή στα δεξιά του ρομπότ

Κεφάλαιο 6.1 - Ανίχνευση εμποδίου και αποφυγή

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να προχωράει μέχρι να βρει κάποιο εμπόδιο, στη συνέχεια να στρίβει 180 μοίρες και να προχωράει για ένα δευτερόλεπτο μακρυά από το εμπόδιο.


Χρησιμοποιήστε τη σωστή τιμή χρόνου για να κάνετε το ρομπότ να στρίβει 180 μοίρες, στο κουτάκι που υπάρχει το ερωτηματικό (?).

Κεφάλαιο 6.2 - Διαρκής αποφυγή εμποδίων

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να προχωράει διαρκώς, αποφεύγοντας εμπόδια.



Προσπαθήστε να πειραματιστείτε με διαφορετικές τιμές χρόνου στο δεύτερο εικονίδιο "event wait". Αυτή η ρύθμιση καθορίζει πόσο θα στρίβει το Edison και βρίσκεται στη θέση του ερωτηματικού (?) όπως φαίνεται παραπάνω.

Κεφάλαιο 6.3 - Δεξιά και αριστερή ανίχνευση

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να προχωράει και να αποφεύγει διαρκώς εμπόδια που βρίσκονται στα δεξιά του ή στα αριστερά του.


Στο παραπάνω πρόγραμμα χρησιμοποιούμε τα εικονίδια "IF". Πρόκειται για πολύ σημαντικά εικονίδια, καθώς δίνουν στο ρομπότ την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση. Όταν συμβαίνει αυτό σε ένα ρομπότ, τότε το ρομπότ αποκαλείται αυτόνομο, καθώς διαθέτει ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα εικονίδιο "If" ουσιαστικά ρωτάει αν μία συνθήκη είναι αληθής ή ψευδής. Αν το αποτέλεσμα είναι αληθές το πρόγραμμα ακολουθεί το πάνω μονοπάτι με το , Αν το αποτέλεσμα είναι ψευδές το πρόγραμμα ακολουθεί το κάτω μονοπάτι με το ,

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει τρία διαφορετικά μονοπάτια τα οποία ακολουθούνται ανάλογα με το που βρίσκεται κάποιο εμπόδιο.