Ημέρα 3 - Ενότητα 2 - Ανίχνευση και παρακολούθηση γραμμής

Ιστότοπος: ΕΛ/ΛΑΚ Moodle
Μάθημα: Εκπαιδευτική Ρομποτική - 3D Εκτυπώσεις - Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Βιβλίο: Ημέρα 3 - Ενότητα 2 - Ανίχνευση και παρακολούθηση γραμμής
Εκτυπώθηκε από: Guest user
Ημερομηνία: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 6:40 AM

Περιγραφή

Μετά την ολοκλήρωση αυτής τηε ενότητας ως εκπαιδευόμενοι θα μπορείτε να:


  • οδηγείτε το ρομπότ σας μέχρι να συναντήσει μια μαύρη γραμμή
  • δημιουργήσετε τον κώδικα για να κάνετε το ρομπότ να οδηγεί μέσα σε ένα περίγραμμα
  • προγραμματίσετε το ρομπότ σας να ακολουθούν μια μαύρη γραμμή

Κφάλαιο 7.1 - Προχώρα μέχρι να βρεις μία μαύρη γραμμή

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να προχωράει πάνω σε μία λευκή επιφάνεια (το φως αντανακλάται) μέχρι να συναντήσει μία μαύρη γραμμή (το φως απορροφάται).


Για να χρησιμοποιήσετε τον αισθητήρα ανίχνευσης γραμμής σε ένα πρόγραμμα, πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε τον αισθητήρα. Μαζί ενεργοποιείται και το κόκκινο LED.

Χρησιμοποιήστε τη μαύρη γραμμή στο φυλλάδιο δραστηριοτήτων 8.1 ή σχεδιάστε μία μαύρη γραμμή σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαύρη ηλεκτρολογική ταινία σε μία λευκή επιφάνεια. Οδηγήστε το Edison προς τη μαύρη γραμμή και μόλις τη συναντήσει θα σταματήσει.

Στο φυλλάδιο δραστηριοτήτων 8.1 υπάρχουν επίσης τρεις έγχρωμες γραμμές. Είναι μία κόκκινη, μία πράσινη και μία μπλε. Οδηγήστε το Edison προς κάθε μία από αυτές τις γραμμές και δείτε αν σταματάει.

Κεφάλαιο 7.2 - Προχώρα μέσα σε όρια

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να προχωράει μέσα σε κάποια όρια.


Χρησιμοποιήστε το φύλλο δραστηριοτήτων 8.2 σαν περιοχή με όρια ή φτιάξτε την δική σας με ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί και έναν χιντρό μαύρο μαρκαδόρο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαύρη ηλεκτρολογική ταινία σε μία λευκή επιφάνεια για να δημιουργήσετε μία περιοχή με όρια. Αν η περιοχή είναι μεγάλη προσπαθήστε να προσθέσετε πολλά ρομπότ μέσα στην περιοχή για να δείτε τι θα συμβεί.

Πειραματιστείτε επίσης με διαφορετικές ταχύτητες στα ρομπότ.

Κεφάλαιο 7.3 - Παρακολούθηση γραμμής

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να κάνετε το Edison να παρακολουθεί μία μαύρη γραμμή.


Αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιεί το εικονίδιο "IF" για να επιτρέπει στο ρομπότ να αποφασίζει τι να κάνει. Αν ο αισθητήρας ανίχνευσης γραμμής βρίσκεται πάνω σε μία επιφάνεια που αντανακλά το φως (άσπρη), τότε προχώρα μπροστά και δεξιά με ταχύτητα 4. Αν ο αισθητήρας ανίχνευσης γραμμής βρίσκεται πάνω σε μία επιφάνεια που δεν αντανακλά το φως (μαύρη), τότε προχώρα μπροστά και αριστερά με ταχύτητα 4. Αυτή είναι η λογική του προγράμματος. Όταν το ρομπότ είναι πάνω σε λευκή επιφάνεια, φεύγει απ' αυτή προς τα αριστερά μέχρι να συναντήσει μαύρο χρώμα, ενώ όταν είναι πάνω σε μαύρη επιφάνεια, φεύγει απ΄αυτή προς τα δεξιά μέχρι να συναντήσει λευκό χρώμα. Όσο το κάνει αυτό, μαντέψτε..... Ακολουθεί τη μαύρη γραμμή.

Τοποθετήστε το ρομπότ μέσα στην πίστα του φύλλου δραστηριοτήτων 8.2 και παρακολουθήστε το ρομπότ να.......ακολουθεί τη γραμμή.