Υποενότητα 1.1: Εργαλεία WEB

Site: ΕΛ/ΛΑΚ Moodle
Course: WEB II - Προηγμένος σχεδιασμός
Book: Υποενότητα 1.1: Εργαλεία WEB
Printed by: Guest user
Date: Friday, 3 May 2024, 11:59 PM

Description

  • Περιηγητής - Browser
  • Συντάκτης κώδικα - Code editor
  • Terminal
  • Node.js - NPM

Το πρόγραμμα περιήγησης και ο συντάκτης

Ένα πρόγραμμα περιήγησης στο WebWeb Browser είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο διαδίκτυο και προβολή ιστοσελίδων στον υπολογιστή σας. Αυτό το πρόγραμμα μεταφράζει τον κώδικα που λαμβάνει από τον web server σε κείμενο, εικόνες, ήχο βίντεο, συνδέσμους κλπ.

Ένας επεξεργαστής- συντάκτης πηγαίου κώδικα Code Editor είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου σχεδιασμένο ειδικά για την επεξεργασία του πηγαίου κώδικα των προγραμμάτων υπολογιστών από τους προγραμματιστές.

Σε αυτά τα μαθήματα, ως προγραμματιστές, θα χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή κώδικα Visual Studio Code. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας κάντε κλικ εδώ.

Τerminal

Με απλά λόγια, Terminal είναι ένα λογισμικό που παίρνει την εντολή από το πληκτρολόγιό σας και το μεταφέρει στο λειτουργικό σύστημα - Operating System του υπολογιστή σας.  Ονομάζεται επίσης διεπαφή γραμμής εντολών Command Line Interface - CLI or Windows PowerShell.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Terminal, είτε από το Menu είτε από τηTaskbar του υπολογιστή σας.

Μετά την ενεργοποίηση του Terminal εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο στην οθόνη σας.

Terminal View

Οι βασικές εντολές στο Terminal

  • Γράψτε help και πατήστε Enter για να δείτε πολλά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε!
  • Γράψτε clear και πατήστε Enter για να ξεκινήστε πάλι!
  • Γράψτε pwd και πατήστε Enter για να δείτε το όνομα του καταλόγου εργασίας - working directory. [/home/ellak]
  • Γράψτε ls και πατήστε Enter για να δείτε λίστα όλων των αρχείων και των καταλόγων στον κατάλογο εργασίας.
  • Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να μεταβούμε στον κατάλογο Desktop. Γράψτε cd De και πατήστε  Alt. Θα δείτε ότι το Terminal ολοκληρώνει αυτόματα την έκφραση. Πατήστε Enter για να μετακινηθείτε στον κατάλογο Desktop.
  • Γράψτε ξανάcd και σύρετε- drag ένα φάκελο από την επιφάνεια εργασίας και αποθέστε - drop τον στο τερματικό για να δείτε τι θα συμβεί μετά το πάτημα του Enter. [Αυτή η εντολή θα ανοίξει το φάκελο!]
  • Γράψτε cd.. και πατήστε Enter για να μετακινηθείτε προς τα πάνω στην ιεραρχία των καταλόγων.
  • Γράψτε exit και πατήστε Enter για να κλείσετε το παράθυρο του τερματικού.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις εντολές, κάντε κλικ εδώ. here

Node.js - NPM

Το Node.js είναι ένα περιβάλλον JavaScript ανοιχτού κώδικα, για πολλαπλές πλατφόρμες, που εκτελεί κώδικα JavaScript και από την πλευρά του διακομιστή.

Ιστορικά, η JavaScript χρησιμοποιήθηκε κυρίως για δέσμες ενεργειών από πλευράς πελάτη. Το Node.js επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το JavaScript για διακομιστές που εκτελούν δέσμες ενεργειών από πλευράς διακομιστή για την παραγωγή δυναμικών ιστοσελίδων και την αποστολή τους στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη.

NPM ο προ-εγκατεστημένος Node package manager για την πλατφόρμα διακομιστή Node.js.Εγκαθιστά τα προγράμματα Node.js από το μητρώο npm, οργανώνοντας την εγκατάσταση και διαχείριση προγραμμάτων Node.js τρίτων μερών.

Γιατί χρειαζόμαστ Node και npm;

Αυτά τα περιβάλλοντα είναι ήδη εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας. Για να την επαληθεύσετε, ανοίξτε το Terminal και γράψτε node -v ή npm -v. Οι εκδόσεις του node ή του πακέτου npm εμφανίζονται στην οθόνη σας ως αποτελέσματα αυτών των εντολών.
Θα χρησιμοποιήσουμε το npm για να εγκαταστήσουμε διαφορετικές βιβλιοθήκες (π.χ. Bootstrap), για να ξεκινήσουμε τους τοπικούς διακομιστές για να παρακολουθήσουμε τον κώδικα, να δημιουργήσουμε αρχεία κ.λπ.

Δεν χρειαζόμαστε βαθιά κατανόηση αυτών των οικοσυστημάτων, αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα ακολουθήστε τους δεσμούς.

Exercise

  1. What version of node and npm does your computer have?

Solution:

node version: v8.11.1
npm version: 5.6.0