3. Physical Computing με Raspberry Pi

Όπως ήδη αναφέρθηκε το Raspberry Pi με το τμήμα μικροελεγκτή που διαθέτει και τις 40 ακίδες GPIO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές Physical Computing. Τη χαρτογράφηση των λειτουργιών των ακίδων του μπορείτε να τη δείτε δίνοντας από το κέλυφος την εντολή pinout.

Τη λειτουργία των συνδεόμενων led μπορούμε να την ελέγξετε με τη χρήση της κατάλληλης βιβλιοθήκης και εντολές της γλώσσας Python.

Μία απλή εφαρμογή physical computing

Ακολουθεί ένα απλό παράδειγμα για όπου θα συνδεθεί ένα led στην ακίδα GPIO 23 και θα υλοποιηθεί ένα απλό on – off του led με μία χρονική καθυστέρηση, και πλήθος επαναλήψεων που θα καθορίζεται από παραμέτρους της συνάρτησης χρήστη.

  • Ο τρόπος υλοποίησης του κυκλώματος ενός led είναι πολύ απλός και γίνεται με τη χρήση του led και μίας αντίστασης από 180 – 470 Ohm ανάλογα το χρώμα του led και τη φωτεινότητα που επιθυμούμε να εκπέμπει

  • Συνδέετε κατάλληλα στην ακίδα GPIO23 και στην ακίδα γείωσης (ground) το Led με την αντίσταση του διπλανού σχήματος.

  • Στη συνέχεια μέσα από το γραφικό περιβάλλον μπορείτε να ανοίξετε από το μενού Programming, το IDE Thonny για Python και να γράψετε και να εκτελέσετε τον παρακάτω κώδικα ο οποίος δημιουργεί μία συνάρτηση blink στην οποία καθορίζεται κατά την κλήση της το διάστημα αναμονής και το πλήθος επαναλήψεων.