Τι είναι το IDE (Ολοκληρωμένο Προγραμματιστικό Πεπιβάλλον)

Το Python IDE είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε με τον προγραμματισμό του Python. Υπάρχουν πολλά IDE διαθέσιμα και η επιλογή ενός μπορεί να είναι μια κουραστική εργασία.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τον προγραμματισμό της Python σε έναν βασικό επεξεργαστή κειμένων όπως σημειωματάριο ή να επιλέξετε να προχωρήσετε με ένα πλήρες Python IDE όπως PyCharm, Pydev, Emacs ή το Eric.

Η επιλογή του σωστού επεξεργαστή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του προγραμματισμού της Python. Οι επαγγελματίες προγραμματιστές επενδύουν χρόνο αλλά κα χρήματα και επιλέγουν το IDE που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις τους.

Σε ποιο πρέπει να πάτε; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε και εξαρτάται τελείως από αυτό που σας αρέσει, τις ανάγκες και τα χρήματα τα οποία μπορείτε να διαθέσετε. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά, πριν κάνετε την τελική επιλογή σας.

Τα περισσότεροι από αυτά τα IDE υποστηρίζονται σε πολλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac και Linux και διατίθενται δωρεάν.

Υπάρχουν πιο προηγμένα εμπορικά IDE διαθέσιμα καθώς για διάφορες επιχειρήσεις-στόχους και επαγγελματίες προγραμματιστές. Για το μάθημα μας θα χρησιμοποιήσουμε το Thonny που είναι προσανατολισμένο σε φοιτητές και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Tartu στην Εσθονία.


university of tartu logo


thonny