1.1.6 - Εκχώρηση τιμής

Πώς αποθηκεύουμε το σκορ στο παιχνίδι μας; Ή πως παρακολουθούμε την υγεία του αντιπάλου; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια μεταβλητή και εκεί να αποθηκεύουμε ότι χρειαζόμαστε. Αυτό γίνεται με ένα τελεστή εκχώρησης.


Ο τελεστής είναι ένα σύμβολο όπως το + ή το -. Ο τελεστής εκχώρησης είναι το σύμβολο = . Αποθηκεύει μια τιμή σε μια μεταβλητή που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα. Ο παρακάτω κώδικας θα αντιστοιχίσει τον αριθμό 10 στη μεταβλητή x και στη συνέχεια θα εκτυπώσει (εμφανίσει στην οθόνη) την τιμή που είναι αποθηκευμένη στο x.

>>> # Create a variable x

>>> # Store the value 10 into it.

>>> x = 10

>>> # This prints the value stored in x.

>>> print(x)

>>> # This prints the letter x, but not the value in x

>>> print("x")

>>> # This prints "x= 10"

>>> print("x=", 10)

Μια εντολή εκχώρησης (μια γραμμή κώδικα χρησιμοποιώντας τον τελεστή =) είναι διαφορετική από την αλγεβρική ισότητα που έμαθε στα μαθηματικά. Μην το σκέφτεστε ως το ίδιο. Στην αριστερή πλευρά ενός τελεστή εκχώρησης πρέπει να υπάρχει ακριβώς μια μεταβλητή. Τίποτα άλλο δεν πρέπει να υπάρχει εκεί.

Στη δεξιά πλευρά του τελεστή ίσον = υπάρχει μια έκφραση. Μια έκφραση είναι οτιδήποτε μεταφράζεται σε μια τιμή, αριθμητική ή όχι. Εξετάστε τον παρακάτω κώδικα.

>>> x = x + 1

Υπάρχουν επίσης τελεστές που συνδυάζονται στην εκχώρηση τιμής για πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση.