2.0.3 - Απόδοση τιμής (όχι τιμών) σε μια μεταβλητή

Οι μεταβλητές είναι συγκεκριμένες θέσεις στη μνήμη του υπολογιστή. Πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε, διότι ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και  πρέπει να θυμόμαστε τις παρελθούσες αξίες όσων θέλουμε να περιγράψουμε. Ο χρόνος, η θερμοκρασία, το φως είναι μερικά από αυτά τα μεταβαλλόμενα μεγέθη.

Οι μεταβλητές στην Python ονομάζονται από εμάς και μια έξυπνη τακτική είναι να ονομάσουμε μια μεταβλητή ανάλογα με το τι αντιπροσωπεύει. Έτσι η light θα μπορούσε να είναι το όνομα της μεταβλητής που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε την ένταση του φωτός ενός δωματίου. Προσέξτε ότι τα ονόματα των μεταβλητών διαφοροποιούνται αν είναι γραμμένες με πεζά ή κεφαλάια, έτσι ώστε η Light είναι μια διαφορετική μεταβλητή από τη light.

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεσμευμένους χαρακτήρες, λέξεις με κενά διαστήματα ή αριθμούς στην αρχή ως ονόματα μεταβλητών.

Κάθε μεταβλητή είναι ενός τύπου, οπότε υπάρχουν string (κείμενο) , integer (ακέραιοι), floating point (δεκαδικοί) και άλλοι τύποι μεταβλητών.

Οι μεταβλητές στην Python δεν χρειάζονται αρχικοποίηση για να δεσμεύσουν χώρο στη μνήμη. Η δήλωση γίνεται αυτόματα όταν εκχωρείτε μια τιμή σε μια μεταβλητή. Το σύμβολο (=) χρησιμοποιείται για την εκχώρηση τιμών σε μεταβλητές.

Ο τελεστής προς τα αριστερά του τελεστή = είναι το όνομα της μεταβλητής και ο τελεστής στα δεξιά του τελεστή = είναι η τιμή που είναι αποθηκευμένη στη μεταβλητή.


counter = 100          # An integer assignment
miles   = 1000.543     # A floating point
name    = "John"       # A string

Η συνάρτηση type() επιστρέφει τον τύπο μιας μεταβλητής. Για παράδειγμα:


>>> type(counter)
<class 'int'>


Η Python επιτρέπει να ορίσουμε ταυτόχρονα μία μόνο τιμή σε πολλές μεταβλητές.

>>> a = b = c = 1