2.0.4 - Διάβασε τα πλήκτρα που πατάω

Νωρίτερα μάθαμε πώς μπορούμε να εκχωρήσουμε μια τιμή απευθείας σε μια μεταβλητή. Τι γίνεται αν πρέπει να εκχωρήσουμε μια τιμή σε μια μεταβλητή, η οποία εισάγεται από το πληκτρολόγιο; Η συνάρτηση input() είναι ειδική σε αυτό.
Μπορούμε να συμπεριλάβουμε κείμενο μέσα στις παρενθέσεις, έτσι ώστε το σύστημα να καθοδηγεί τον χρήστη.

Για παράδειγμα:

>>> input("What's your name? ")
What's your name? John
'John'


Όπως παρατηρείτε η Python ζητάει το όνομα, ο χρήστης το δίνει και τελικά η Python εκτυπώνει στην οθόνη χρησιμοποιώντας μονά εισαγωγικά.

Εάν πρέπει να εισαγάγετε το όνομα και να το αποθηκεύσετε σε μια μεταβλητή, η σύνταξη πρέπει να αλλάξει ως εξής:


>>> myname=input("What's your name? ")
What's your name? John


Φυσικά μπορούμε να εισαγάγουμε μια αριθμημένη τιμή σε μια μεταβλητή, αλλά να είστε προσεκτικοί! Η εντολή input() εισάγει πάντα συμβολοσειρές (κείμενο) σε μια μεταβλητή.

Έτσι, χρησιμοποιώντας την input("What is your age? ") και υποθέτοντας ότι ο χρήστης ανταποκρίνεται με 30, τότε η μεταβλητή ηλικίας είναι μια μεταβλητή συμβολοσειράς (χαρακτήρων) ίση με το "30".

Δεν μπορούμε να κάνουμε αριθμητικές πράξεις με αυτή τη μεταβλητή. Αν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως αριθμό, πρέπει να το μετατρέψουμε πρώτα σε μια μεταβλητή ακέραιου χρησιμοποιώντας:


>>> age=int(age)


Αλλά υπάρχει μια συντόμευση για όλα αυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μία εντολή για να εισάγουμε και να μετατρέψουμε την είσοδο ταυτόχρονα:

>>> age=int(input("What is your age? "))
What is your age? 30


Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!!