Nuda na przedmieściach

Nuda na przedmieściach

by fredmor dmor -
Number of replies: 0

Masz to uczucie, kiedy życie jest po prostu... poukładane? Nie ma dram, nie ma wzlotów, ale i nie ma upadków. Tak właśnie wyglądała moja codzienność od przeprowadzki za miasto. Domek z ogródkiem, praca zdalna kończąca się o siedemnastej, a potem cisza. Może za wielka cisza. Zawsze śmiałem się z ludzi, którzy narzekają na nudę, uważając, że to brak charakteru. A potem sam wpadłem w tę pułapkę. Leżałem na kanapie, patrzyłem w sufit i czułem, jak mój mózg powoli zamienia się w papkę. Przeglądanie social mediów? To samo w kółko. Serial? Wszystkie już widziałem.

Pamiętam dokładnie ten wieczór. Początek lutego, za oknem szaruga, a ja z nudów otworzyłem laptopa. Kolega z dawnych czasów, z którym czasem grałem w gry, wrzucił na status jakąś fotkę z kolorowymi żetonami i podpisem, że w końcu ma frajdę z wieczoru. Odpisałem mu z przekąsem, a on w odpowiedzi przesłał mi link i napisał: „Zajrzyj, jak chcesz zabić czas. Tylko nie zarywaj nocy”. No to zajrzałem. Zarejestrowałem się, przeszedłem przez standardowe procedury i trafiłem na stronę główną. Przyznaję, pierwsze wrażenie było całkiem spoko. Wszystko działało szybko, bez zacięć, a w tle leciała przyjemna muzyka. Wpisałem vavada logowanie w pasek przeglądarki, bo oczywiście zapomniałem hasła, i wszedłem do świata, który na kilka miesięcy stał się moim wieczornym rytuałem – cicho, nie mówię o żadnych rytuałach, po prostu takim nawykiem. Na start dorzucili mi jakieś bonusy, które wydawały się nie do odrzucenia. Pomyślałem: czemu nie? Zasilę konto stówą, pogram w jakiegoś prostego owocowego grzyba, a jak przegram, to przynajmniej się wyśpię.

I wiecie co? Przegrałem. Ale nie od razu. Na początku miałem passę. Włączyłem automat, kręciłem bębnami i nagle zobaczyłem, jak saldo rośnie. Sto złotych zamieniło się w dwieście, potem w trzysta. Poczułem to dziwne ciepło w klatce piersiowej, kiedy myślisz: „Kurczę, jestem w tym dobry”. W głowie roiłem plany, że spłacę trochę karty, kupię sobie nowy sprzęt do wędkowania. A potem przyszła zimna rzeczywistość. Zaczęły się serie bez wygranych, a ja, zamiast odejść od komputera, próbowałem się odegrać. Efekt? W dwie godziny straciłem nie tylko wygraną, ale i cały depozyt. I wtedy pojawiło się to znajome uczucie złości na samego siebie. Ale coś mnie tknęło. Zamiast zamykać wszystko ze złością, pomyślałem: „To tylko gra losowa. Miałeś frajdę przez godzinę, a sto złotych to cena za wieczór rozrywki”. I wtedy, zupełnie niespodziewanie, nie poczułem się jak ofiara. Poczułem się jak ktoś, kto właśnie zrozumiał zasadę gry.

Kilka tygodni później wróciłem. Tym razem bez wielkich ambicji. Ustaliłem sobie limit: dwie stówy miesięcznie, traktowane jak kino albo koncert. Wchodziłem tam głównie po to, żeby oderwać myśli od pracy. Czasem grałem w blackjacka, bo zawsze lubiłem karty, czasem w ruletkę. Kiedyś trafiła się historia, która utkwiła mi w pamięci na długo. Sobota, wieczór, żona poszła wcześniej spać, a ja z kubkiem herbaty usiadłem przed ekranem. Miałem chwilę słabości, bo dzień był wyjątkowo parszywy – zepsuty samochód, awaria pieca, a do tego nieprzyjemny mail od szefa. Chciałem po prostu się zrelaksować. Włączyłem komputer i po raz kolejny wpisałem vavada logowanie w przeglądarce. Z automatu poleciałem na kilka rund. Wygrywałem małe kwoty, przegrywałem małe kwoty. Takie sobie bujanie w chmurach. Aż tu nagle, w jednej rundzie, na środkowym bębnie pojawiły się trzy diamenty. Symbol mnożnika. Zacząłem trzymać kciuki, a serce waliło mi jak młotem. Kiedy rundy bonusowe się skończyły, na koncie miałem nieco ponad cztery tysiące złotych. Czułem się, jakbym dostał zastrzyk pozytywnej energii. Ale wiecie, co było najdziwniejsze? Że nie poleciałem od razu wypłacać tych pieniędzy z myślą o wielkim szaleństwie.

Wypłaciłem je następnego dnia rano, z zimną głową. Część poszła na naprawę pieca, a za resztę zabrałem żonę na weekend do SPA w górach. Widok jej miny, kiedy powiedziałem, że to premia z pracy (nie chciałem wdawać się w szczegóły), był bezcenny. I wtedy złapałem się na tym, że już nie chodzi mi o same pieniądze. Chodziło o to, że w szarej codzienności, pełnej obowiązków i rachunków, znalazłem sobie małą enklawę wolności. Kiedyś myślałem, że taka rozrywka jest dla ludzi, którzy nie mają co zrobić z życiem. A teraz? Teraz myślę, że to po prostu narzędzie. Takie samo jak sloty w barze czy lotek za pięć złotych. Można się nim podpalić, a można umiejętnie korzystać.

To doświadczenie nauczyło mnie czegoś o mnie samym. Przez lata wmawiałem sobie, że mam żelazną wolę, a prawda jest taka, że każdy ma w sobie jakąś słabość. Ja swoją znalazłem przypadkiem, w wirtualnym kasynie. Ale zamiast przed nią uciekać, postanowiłem ją oswoić. Śmieję się teraz, gdy słyszę o ludziach, którzy tracą fortuny, bo myślą, że system da się przechytrzyć. Nie da się. Ale da się zbudować z tym zdrową relację. Zszedłem z depozytów do naprawdę symbolicznych kwot, a radochę czerpię głównie z emocji towarzyszących grze, z tego dreszczyku, gdy koło się kręci. Może to zabrzmi dziwnie, ale w tym chaosie liczb i symboli znalazłem spokój. Bo skoro nie mam wpływu na to, co wypadnie, to po co się spinać?

Miesiąc temu wygrałem znowu, jakieś osiemset złotych. Tym razem nie robiłem żadnych spektakularnych planów. Po prostu zapłaciłem za dodatkowe lekcje angielskiego dla córki. Takie drobne przyjemności, które nie zmieniają życia, a jednak potrafią poprawić humor na cały tydzień. Wieczorami, gdy dom już śpi, a ja potrzebuję chwili tylko dla siebie, wciąż czasem loguję się na moje konto. I wiecie co? Za każdym razem, gdy widzę ten znajomy interfejs i słyszę dźwięk żetonów, przypominam sobie tamten zimowy wieczór i moją głupią złość. Teraz jest inaczej. Zamiast pogoni za wygraną, jest czysta przyjemność z samego grania. A to robi ogromną różnicę. Czasem życie polega na tym, żeby przestać walczyć z prądem i po prostu popłynąć. Nawet jeśli ten prąd płynie przez przypadkowe liczby. Najważniejsze, żeby nie utonąć.