Ένα ακαδημαϊκό περιοδικό είναι ένα επιστημονικό περιοδικό όπου ειδικοί δημοσιεύουν άρθρα παρουσιάζοντας τα ερευνητικά τους ευρήματα και ανασκοπούν τη δουλειά άλλων στον τομέα τους. Αυτά τα άρθρα συνήθως αξιολογούνται από ομοτίμους, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες που περιέχουν είναι αξιόπιστες και συμβάλλουν στη γνώση εντός του κλάδου. Στην αξιολόγηση από ομοτίμους, οι μελετητές σε κάθε συγκεκριμένο τομέα έρευνας αξιολογούν προσεκτικά τις μεθόδους και τα αποτελέσματα της έρευνας. Όταν η έρευνα γίνει αποδεκτή από τους κριτές, τα χειρόγραφα με κριτές μπορούν να θεωρηθούν εγκεκριμένα από την επιστημονική κοινότητα. Η πρόσβαση σε αυτά τα περιοδικά συχνά δεν είναι δωρεάν και είτε ο ερευνητής πρέπει να πληρώσει για να διαβάσει ένα άρθρο είτε το πανεπιστήμιο/ακαδημαϊκό ίδρυμα πληρώνει ένα τέλος συνδρομής για να αποκτήσει πρόσβαση στα μέλη του. Αντίστοιχα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα περιοδικά χρεώνουν τους ερευνητές Χρεώσεις επεξεργασίας άρθρου (APC) για να κάνουν την έρευνά τους Ανοιχτή Πρόσβαση.


Τα περιοδικά και αποθετήρια Ανοιχτής Πρόσβασης στοχεύουν στην ενίσχυση της ορατότητας και της προσβασιμότητας των ερευνητικών αποτελεσμάτων διασφαλίζοντας ότι τα επιστημονικά προϊόντα, όπως άρθρα, δεδομένα ή άλλο ερευνητικό υλικό, είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό. Τα περιοδικά και τα αποθετήρια της ΟΑ αποτελούν μια ψηφιακή βιβλιοθήκη όπου η γνώση μοιράζεται χωρίς εμπόδια, σύμφωνα με τις αρχές της ανοιχτής πρόσβασης, χρησιμοποιώντας σχετικές άδειες. Αντί να κλειδώνουν τα κρίσιμα επιστημονικά ευρήματα πίσω από τα paywalls, τα περιοδικά OA δημοσιεύουν άρθρα που είναι δωρεάν για οποιονδήποτε να διαβάσει και να τα κατεβάσει. Αυτό το μοντέλο εκδημοκρατίζει τη γνώση, επιτρέποντας στους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να βασίζονται στην υπάρχουσα εργασία χωρίς τους περιορισμούς που συχνά συνοδεύουν τη δημοσίευση βάσει συνδρομής.


Το DOAJ (Directory of Open Access Journals)  είναι ένα μοναδικό και εκτενές ευρετήριο ποικίλων περιοδικών ΟΑ από όλο τον κόσμο, που καθοδηγείται από μια αναπτυσσόμενη κοινότητα. Δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι το ποιοτικό περιεχόμενο είναι δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο για όλους.


Ένα επιστημονικό αποθετήριο είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων όπου οι ερευνητές αποθηκεύουν, μοιράζονται και έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές εργασίες, όπως άρθρα, σύνολα δεδομένων και ερευνητικά ευρήματα. Βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι επιστημονικές πληροφορίες διατηρούνται, ανακαλύπτονται και είναι ανοιχτά διαθέσιμες για συνεργασία και περαιτέρω μελέτη. Ένα επιστημονικό προϊόν που είναι αποθηκευμένο στο αρχείο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, μια προεκτύπωση, η οποία είναι μια πρώιμη έκδοση μιας ερευνητικής εργασίας που κοινοποιήθηκε δημόσια πριν αξιολογηθεί από ομοτίμους και δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.  Τα αποθετήρια της Ανοιχτής Πρόσβασης συμπληρώνουν τα ακαδημαϊκά περιοδικά παρέχοντας έναν ψηφιακό χώρο για τη δημοσίευση προεκτυπώσεων, δεδομένων και άλλων επιστημονικών αποτελεσμάτων.Τα αποθετήρια δεδομένων συχνά διέπονται από τις αρχές FAIR. Η συνέργεια μεταξύ περιοδικών και αποθετηρίων ΟΑ, που στηρίζεται στις αρχές της Ανοιχτής Επιστήμης, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τους ερευνητές να προωθούν τη γνώση με μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια από πριν. Αυτό το περιβάλλον καλλιεργεί μια πιο περιεκτική και καινοτόμο επιστημονική κοινότητα όπου η γνώση μοιράζεται ανοιχτά, ενισχύοντας τη μάθηση, την κριτική σκέψη και τις ανακαλύψεις σε διάφορους κλάδους.