Πιθανά λάθη και τύποι λαθών


Θα παρατηρήσετε πως στο προγραμματιστικό περιβάλλον, οι εντολές "κουμπώνουν" κατάλληλα η μία με την άλλη. Εάν μια εντολή δεν μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη τότε απλά το περιβάλλον δεν σας αφήνει να την ενσωματώσετε ("κουμπώσετε").  Με αυτήν την τακτική το περιβάλλον σάς προστατεύει από συντακτικά λάθη, όχι όμως και από λογικά λάθη.

Τα συντακτικά λάθη είναι εντολές που έχουν συνταχθεί λάθος ενώ τα λογικά λάθη είναι εντολές κατά τα άλλα σωστές που όμως δεν θα θέλαμε την ενέργεια που εκτελούν. Τα λογικά λάθη δεν αναγνωρίζονται και πρέπει να τα βρει αυτός που "τρέχει" το πρόγραμμα.

ΛΟΓΙΚΑ ΛΑΘΗ

Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:
Έστω ότι με ένα πρόγραμμα  επιθυμούμε το ρομπότ να προχωράει μπροστά. Εάν εισάγουμε την εντολή "Προχώρα προς τα πίσω" το προγραμματιστικό περιβάλλον δεν θα ανιχνεύσει κάποιο λάθος γιατί πρόκειται για λογικό λάθος που γνωρίζει μόνο ο προγραμματιστής. Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί κανονικά μόνο που ο ίδιος ο προγραμματιστής θα δει το ρομπότ να πηγαίνει προς τα πίσω και θα διορθώσει το πρόγραμμά του.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ

Σε άλλα προγραμματιστικά περιβάλλοντα ο προγραμματιστής καταγράφει το πρόγραμμα με λεκτικό τρόπο με συνέπεια να υπάρχει πιθανότητα συντακτικών λαθών. Για παράδειγμα να ξεχαστεί μια τελεία στο τέλος μιας εντολής ή να μην "κλείσει" μια παρένθεση και πολλά άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το περιβάλλον εμφανίζει συνήθως μήνυμα για το συντακτικό λάθος ώστε να καθοδηγήσει τον προγραμματιστή για τη διόρθωση που έχει να κάνει.

Στο περιβάλλον του Blockly που αφορά στο ρομπότ μας τα συντακτικά λάθη τονίζονται με ροζ χρώμα και με το επόμενο κλικ αναιρείται το λάθος.

Έστω ότι με ένα πρόγραμμα  επιθυμούμε το ρομπότ να πει "μπράβο" 5 φορές. Κατά λάθος, αντί να πληκτρολογήσετε το "5" μέσα στο "επανάλαβε.... φορές", πατιούνται άσχετα πλήκτρα "γηγηη". Αυτό είναι ένα συντακτικό λάθος και επισημαίνεται με ροζ χρώμα. Κάνοντας κλικ καταγράφετε το "5" και διορθώνετε έτσι την εντολή.


Σαν γενικό συμπέρασμα να θυμάστε πως τα συντακτικά λάθη ελέγχονται άμεσα ενώ τα λογικά λάθη τα ελέγχετε εσείς τρέχοντας το πρόγραμμα και ελέγχοντας αν η συμπεριφορά είναι ακριβώς αυτή που θέλατε και είχατε προγραμματίσει.


Last modified: Monday, 2 January 2023, 12:59 PM