Προσανατολισμός αντικειμένου
Προσανατολισμός αντικειμένου
Η τοποθέτηση που έχουμε επιλέξει στο CURA για το αντικείμενο εκτύπωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξή της. Δεδομένου του ότι η εκτύπωση γίνεται κατά στρώματα από τη βάση προς την κορυφή, οποιοδήποτε κενό θα δημιουργήσει αστοχία ή θα καλυφθεί με υλικό στήριξης.
Σαν παράδειγμα παραθέτω του FOSSbot. Οι δύο μεγάλες επιφάνειες του είναι σημαντικά διαφορετικές. Η επάνω επιφάνεια είναι επίπεδη και έχει μικρές εσοχές στα λογότυπα ενώ η κάτω έχει προεξοχές σύνδεσης με το κυρίως σώμα.
Με αυτόν τον προσανατολισμό (κατακόρυφο) θα υπάρχει ελάχιστη πρόσφυσή στο κρεβάτι και οι πιθανότητες δεν είναι καθόλου με το μέρος μας για να ολοκληρωθεί επιτυχημένα. Αν πάλι τοποθετήσουμε την επιφάνεια με τις προεξοχές στη βάση εκτύπωσης τότε όλη η υπόλοιπη επιφάνεια θα πρέπει να τοποθετηθεί από την ακίδα στον αέρα ή θα πρέπει να δημιουργηθεί πολύ μεγάλη υποστήριξη που θα καθυστέρηση της εκτύπωση, θα σπαταλήσει υλικό μας αλλά και θα διακινδυνέψουμε τη σωστή ολοκλήρωσή της.
Εδώ μπορείτε να δείτε την αναγκαία υποστήριξη που δημιουργείται στο τμήμα lego top καθώς δεν έχει καμία λεία επιφάνεια. Η επιφάνεια που βλέπουμε ήταν στο κάτω μέρος της εκτύπωσης ενώ η επιφάνεια lego είναι από το πάνω μέρος. Ο εκτυπωτής δημιούργησε λωρίδες στήριξης ( τις οποίες στη συνέχεια θα τις αφαιρέσουμε ) για να εκτυπώσει την επιφάνεια.
Επιστρέφοντας στο αρχικό κομάτι το "top", προτιμότερο είναι, να τοποθετήσουμε τη λεία επιφάνεια στη βάση και τις προεξοχές στην κορυφή, ώστε να έχουν στήριξη και μια συνέχεια στα επίπεδα εκτύπωσης του.
Φροντίζουμε λοιπόν να περιστρέψουμε κατάλληλα το κάθε αντικείμενο ανάλογα με το σχέδιο του πριν τη δημιουργία του gcode στο Cura, καθώς στη συνέχεια δεν μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχες μετατροπές.
Μετά την ολοκλήρωση της εκτύπωσης, οι μεγάλες επιφάνειες θα δυσκολέψουν πιθανόν την αποκόλλησή από το κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε την σπάτουλα που συνήθως συνοδεύει τον εκτυπωτή ή και θερμαίνεται το κρεβάτι σε όχι μεγαλύτερη θερμοκρασία από 40 βαθμούς καθώς θα παραμορφώσει το τη βάση του σχεδίου μας.
Όπως κάθε τεχνική εργασία προετοιμαστείτε για ... προσαρμογές. Κάποιες εκτυπώσεις πιθανόν να μην ολοκληρωθούν με το καλύτερο αποτέλεσμα. Συμβαίνει, διευκρινίσουμε το πρόβλημα, προχωράμε σε ρυθμίσεις και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Η εμπειρία στις εκτυπώσεις σταδιακά θα μας οδηγεί σε όλο και λιγότερες αστοχίες.
Ξεκινήστε...λοιπον.
Οι παραπάνω εκτυπώσεις έγιναν από τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Πολάτογλου Χαρίτων στο εργαστήριο διδακτικής της Φυσικής, αλλά και από εμένα στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης σε ένα εκτυπωτή κόστους 200€!