4.1 Το λειτουργικό σύστημα Linux
4.1 Το λειτουργικό σύστημα Linux
To Linux είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε αρχικά γύρω στο 1990 από τον φοιτητή Linus Torvalds στη Φιλανδία για προσωπικούς υπολογιστές[1]. Από τότε χιλιάδες προγραμματιστές έχουν συμβάλει στην ανάπτυξή του και σήμερα ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες ενός σύγχρονου λειτουργικού συστήματος. θεωρείται ένα από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα τόσο για απλούς χρήστες όσο και για επαγγελματίες. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του είναι ότι είναι ανοιχτό, δηλαδή διανέμεται με άδεια GNU[2] (General Public License) η οποία επιτρέπει σε όλους την πρόσβαση στον κώδικα του προγράμματος χωρίς να αποκλείει την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος.
Η πρόσβαση στον κώδικα και η δυνατότητα βελτίωσης του λογισμικού οδήγησε σε πολλές εκδόσεις αυτού του λειτουργικού συστήματος. Οι εκδόσεις αυτές ονομάζονται διανομές. Ορισμένες από τις διανομές είναι γενικής χρήσης και απευθύνονται σε απλούς χρήστες. Άλλες διανομές δίνουν έμφαση σε κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως το γραφικό περιβάλλον, επεξεργασία πολυμέσων, διαχείριση δικτύου, διαχείριση εξυπηρετητών ή για χρήση σε υπολογιστές χαμηλών δυνατοτήτων. Ορισμένες από τις γνωστές διανομές του Linux είναι η Ubuntu, Debian, Fedora, Mint, openSUSE[3] κ.λπ.
Επίσης υπάρχουν εμπορικές εφαρμογές Linux οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και εξασφαλίζουν υποστήριξη. Τέτοιες εφαρμογές είναι η Red hat Enterprise, SUSE Enterprise και η Ubuntu (Canonical).