Δραστηριότητα 4.2.1Κατασκευή καλωδίων Ethernet

 Διάρκεια: 30 λεπτά

Παρακολουθήστε το βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο, όπου προβάλλεται ο τρόπος κατασκευής καλωδίου Ethernet με χρήση πρέσας.

Αν διαθέτετε βύσματα RJ45, πρέσα και καλώδια Ethernet UPT/STP, προσπαθήστε να φτιάξετε ένα καλώδιο έτοιμο για χρήση. Αν διαθέτετε και συσκευή ελέγχου καλωδίωσης δικτύου (LAN Tester [1] ) να δοκιμάσετε την ορθότητα κατασκευής του.


[1] Ο ελεγκτής καλωδίων είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των ηλεκτρικών συνδέσεων σε ένα καλώδιο.

Δραστηριότητα 4.2.2 – IEEE 802.11

Διάρκεια: 90 λεπτά

Για την αποστολή του σήματος χρησιμοποιείται το ζεύγος  1-2 και για τη λήψη το ζεύγος 3 – 6 του συνδετήρα RJ45. Εφόσον για τη σύνδεση χρησιμοποιείται hub ή switch  το καλώδιο τερματίζεται ως έχει (Α-Α). Εφόσον όμως συνδέεται σταθμός με σταθμό θα πρέπει να γίνει αντιστροφή των ζευγών (Α-Β).


  1. Με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων (απογυμνωτή και σφικτήρα κλιπ) να συνδέσετε τουλάχιστον δύο RJ 45 ακροδέκτες με αντίστοιχο καλώδιο.
  2. Να τερματίσετε αμφίπλευρα ένα καλώδιο (περίπου 50 cm) κατά Α-Α και Α-Β.
  3. Με τη χρήση τη συσκευής ελέγχου καλωδίωσης δικτύου (LAN Tester) να ελέγξετε τη σωστή υλοποίηση του τερματισμού των καλωδίων.