Ο Διανομέας-επαναλήπτης (Hub) είναι μια συσκευή για τη σύνδεση πολλαπλών συσκευών μαζί, μέσω καλωδίων συνεστραμμένων ζευγών ή οπτικής ίνας ώστε να δρουν ως ενιαίο τμήμα δικτύου. Βασίζεται στο πρότυπο Ethernet και υλοποιεί στο εσωτερικό του την τοπολογία αρτηρίας. Έχει πολλαπλές θύρες εισόδου/εξόδου (Ι/Ο) και κάθε υπολογιστής συνδέεται σε ένα τοπικό δίκτυο με το Hub μέσω ενός καλωδίου και οι πληροφορίες που αποστέλλονται από τον έναν υπολογιστή στον άλλον περνούν μέσα από αυτό.


Εικόνα 4.3.1 - Διανομέας-επαναλήπτης (Hub)

Επειδή η συσκευή αυτή καλύπτει την λειτουργικότητα του 1ου επίπεδο του OSI, δεν αναγνωρίζει τις διευθύνσεις δικτύου (MAC Addresses) των διεπαφών δικτύου και επομένως δεν μπορεί να αναγνωρίσει την προέλευση ή τον προορισμό των πληροφοριών που λαμβάνει. Συνεπώς, αποστέλλει τις πληροφορίες σε όλους τους υπολογιστές που συνδέονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστή αποστολής. Δηλαδή το σήμα εισάγεται στην είσοδο μιας οποιασδήποτε θύρας αναμεταδίδεται στην έξοδο της κάθε θύρας συμπεριλαμβανομένη της θύρας από την οποία προήλθε το σήμα (Εικόνα 4.3.2).


Εικόνα 4.3.2 – Αναμετάδοση σήματος σε όλες της θύρες του Hub

Μειονέκτημα της συσκευής είναι ότι λόγω της αναμετάδοσης του σήματος σε όσες θύρες υπάρχουν, δεν είναι κατάλληλη για υλοποίηση τοπικών δικτύων με μεγάλο αριθμό συσκευών, καθώς ο φόρτος του δικτύου πολλαπλασιάζεται και δημιουργούνται καθυστερήσεις. Η χρήση συσκευή σήμερα έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί από τους μεταγωγείς που θα μελετηθούν στη συνέχεια.