O Μεταγωγέας (Switch) ως συσκευή εξωτερικά μοιάζει με τον Διανομέα-επαναλήπτη, όμως επειδή καλύπτει λειτουργικότητα μέχρι και το 2ο επίπεδο του OSI, εντοπίζει τον προορισμό της πληροφορίας που λαμβάνει χρησιμοποιώντας τη φυσική διεύθυνση (MAC) του παραλήπτη. Συνεπώς, όταν η συσκευή λάβει σε μια θύρα του ένα πλαίσιο [1] πληροφορίας Ethernet, επιδιώκει να το αναμεταδώσει μόνο στη θύρα στην οποία είναι συνδεδεμένη η συσκευή προορισμού. Δηλαδή αποστέλλει την πληροφορία που λαμβάνει μόνον στον υπολογιστή για τον οποίο προορίζεται, μέσω της θύρας στην οποία συνδέεται.


Εικόνα 4.3.3 – Μεταγωγέας - Switch

Για να γίνει αυτό, στο firmware της συσκευής δημιουργείται και ενημερώνεται ένας πίνακας εκμάθησης διευθύνσεων (Learned Address Table – LAT), ο οποίος περιέχει εγγραφές στις οποίες για κάθε θύρα του Switch, υπάρχει καταχωρημένη η αντίστοιχη φυσική διεύθυνση (MAC) της συσκευής που είναι συνδεδεμένη σε αυτή (Εικόνα 2.3.4).


Εικόνα 4.3.4 - Πίνακας εκμάθησης διευθύνσεων (Learned Address Table – LAT)

Όταν ο μεταγωγέας λάβει σε μια θύρα ένα πλαίσιο πληροφοριών, εντοπίζει τη διεύθυνση στην οποία πρέπει να αποσταλεί και μέσω του πίνακα LAT εντοπιστεί η θύρα στην οποία βρίσκεται συνδεδεμένη η συσκευή προορισμού. Επομένως το πλαίσιο προωθείται μόνο σε αυτή τη θύρα (Εικόνα 4.3.5).

Στην περίπτωση που το switch λάβει ένα πλαίσιο και δεν εντοπίσει στον πίνακα LAT την διεύθυνση προορισμού, τότε θα το προωθήσει σε όλες τις θύρες, εκτός από αυτήν από την οποία ήρθε. Η απάντηση προερχόμενη από μία μόνο θύρα αποκαλύπτει που είναι συνδεδεμένη η συσκευή, οπότε ενημερώνεται ο πίνακας LAT και η διαδικασία αυτή λέγεται διαδικασία μάθησης.


Εικόνα 4.3.5 – Προώθηση σήματος με switch

  Διάκριση Hub με Switch

Η δυνατότητα του Switch να «διαβάζει» και να αναγνωρίζει τη φυσική ή MAC διεύθυνση των πλαισίων πληροφορίας που μεταφέρονται, το καθιστά πολύ πιο ευέλικτο σε σχέση με το Hub. Η κίνηση των πακέτων περιορίζεται μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη, χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο φόρτος των υπόλοιπων θυρών.

Επομένως το Switch διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευελιξία δίκτυα με πολλούς τερματικούς σταθμούς, σε αντίθεση με το Hub που δεν είναι κατάλληλο για μεγάλα δίκτυα.

Οπτικά δεν έχουν ευδιάκριτες διαφορές καθώς διακρίνουμε μόνο τις θύρες τύπου RJ45 πάνω σε αυτά. Ξεχωρίζουν όμως συνήθως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται πάνω σε αυτά (Εικόνα 4.3.6).


Εικόνα 4.3.6 Switch με ευδιάκριτη επιγραφή


Υλοποιήστε τις δραστηριότητες 4.3.1 & 4.3.2

[1] Το πλαίσιο Ethernet είναι μια μονάδα δεδομένων πρωτοκόλλου του επιπέδου σύνδεσης δεδομένων και αποτελεί το ωφέλιμο προς μεταφορά φορτίο.