Ένας δρομολογητής (router) είναι μια συσκευή του δικτύου που προωθεί πακέτα δεδομένων μεταξύ δικτύων υπολογιστών. Συνδέει δύο η περισσότερα διαφορετικά δίκτυα και η βασική λειτουργία του είναι η εύρεση της κατάλληλης διαδρομής για να προωθηθούν τα πακέτα δεδομένων στον προορισμό τους.

Η εύρεση της κατάλληλης διαδρομής λέγεται δρομολόγηση (routing) και για το σκοπό αυτό ο δρομολογητής χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που βρίσκονται στην επικεφαλίδα του IP πακέτου. Το ΙΡ πακέτο δημιουργείται στο επίπεδο δικτύου (επίπεδο 3) του προτύπου OSI, άρα οι δρομολογητές υποστηρίζουν τη λειτουργικότητα του επίπεδου αυτού.

Οι δρομολογητές είναι έξυπνες συσκευές που πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και για αυτό το λόγο έχουν επεξεργαστή και μνήμη. Το πιο γνωστό είδος δρομολογητή είναι οι DSL δρομολογητές για οικιακή χρήση και για μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούνται για να συνδέεται το οικιακό δίκτυο ή το δίκτυο της επιχείρησης μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών Internet (ISP) στο δίκτυο κορμού ευρείας περιοχής.


Εικόνα 4.3.7 – Τυπικός DSL router (Netis 300Mbps Wireless N DSL Router)

Επιλογή Δρομολογητή

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του δικτύου. Η ταχύτητα λήψης των αποφάσεων δρομολόγησης επηρεάζεται από τον αριθμό των συσκευών που εξυπηρετεί ο δρομολογητής. Έτσι για την επιλογή του κατάλληλου δρομολογητή πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ο αριθμός των συσκευών που συνδέονται στο δίκτυο.

Για παράδειγμα ένας οικιακός δρομολογητής τεχνολογίας DSL μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά με 10 συσκευές συνδεδεμένες ταυτόχρονα στο δίκτυο. Για περισσότερες  συσκευές προτείνεται η χρήση δρομολογητή με μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και μνήμη.