Ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point - AP) ονομάζεται κάθε συσκευή που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση συσκευών σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο χρησιμοποιώντας το πρότυπο Wi-Fi [1] ή άλλα σχετικά πρότυπα. Ένα AP μπορεί να συνδέεται με ένα δρομολογητή μέσω ενσύρματου δικτύου, αλλά σήμερα το σύνηθες είναι το AP να είναι ενσωματωμένο στον δρομολογητή (που είναι και ο κανόνας για δρομολογητές aDSL, VDSL).

Τα AP χρησιμοποιούνται συνήθως σε οικιακά ασύρματα δίκτυα και ασύρματα δίκτυα σε μικρές επιχειρήσεις. Στις οικιακές εφαρμογές συνήθως χρησιμοποιείται ένα AP για τη σύνδεση όλων των ασύρματων συσκευών του σπιτιού (υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα κλπ). Επίσης τα AP χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi Hotspots.

 Wi-Fi Hotspot

Ο όρος Hot Spot αναφέρεται στα τοπικά ασύρματα δίκτυα τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Internet και συνήθως σε δημόσιους χώρους. Τέτοιοι χώροι είναι αεροδρόμια, χώροι εστίασης ή ακόμα και μεγάλοι κεντρικοί δημόσιοι χώροι σε μια πόλη. Μπορεί να είναι προσβάσιμα δωρεάν ή με κάποιο αντίτιμο. Το Hotspot ουσιαστικά επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή, tablets και smart τηλέφωνα.

          

 

Εικόνα 4.3.9 - Εξωτερική μορφή Access point

 

Τα ΑΡ εσωτερικού χώρου παρέχουν χαμηλή ισχύ σήματος περιορίζοντας τη θεωρητική εμβέλεια τους σε 30 μέτρα. Για την επέκταση κάλυψης του ασύρματου δικτύου χρησιμοποιούνται Wi-Fi αναμεταδότες (repeaters ή range extenders). Οι περισσότερες συσκευές access point που υπάρχουν στο εμπόριο υποστηρίζουν λειτουργία και σαν AP και σαν repeater, ανάλογα με το πώς θα γίνει η ρύθμιση της συσκευής.

Τα AP παρέχουν μια σειρά από πρόσθετα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που σχετίζονται με τον έλεγχο πρόσβασης, κρυπτογράφηση των δεδομένων, την ανοχή σφαλμάτων και τη διαχείριση του δικτύου. Η μετάδοση των δεδομένων από και προς τα AP γίνεται με μικροκύματα σε συχνότητα 2,4 GHz, 5 GHz και 5,8 GHz. Το βασικό πρότυπο που χρησιμοποιείται είναι το ΙΕΕΕ 802.11x, το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά σε επόμενη ενότητα (βλέπε ενότητα 4.4.2).

 

Παρεμβολή συχνοτήτων και κανάλια μετάδοσης

Τα περισσότερα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν στη συχνότητα των 2.4 GHz και δέχονται παρεμβολές από ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμάτων που επίσης λειτουργούν στα 2.4 GHz και γειτονικά AP τα οποία λειτουργούν στο ίδιο κανάλι. Όταν δύο σήματα μεταδίδονται στην ίδια συχνότητα τότε το ένα παρεμβάλλεται στο άλλο και έχουμε παραμόρφωση [2] . Αν οι πηγές του σήματος είναι αρκετά κοντά η μία στην άλλη τότε είναι πιθανόν η παραμόρφωση να είναι πολύ μεγάλη και να μην είναι δυνατή η αναγνώριση των σημάτων, οδηγώντας σε αδυναμία επικοινωνίας. Αντίθετα όταν δύο σήματα μεταδίδονται σε διαφορετική συχνότητα τότε το ένα δεν επηρεάζει το άλλο.

Για να αποφευχθεί η παρεμβολή των σημάτων από γειτονικά Access Points, αυτά έχουν την δυνατότητα να ρυθμιστούν ώστε να μεταδίδουν τα σήματα σε ένα από 14 διαφορετικά κανάλια (εικόνα 4.3.10). Όταν λοιπόν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εντός την εμβέλειας του AP και άλλα γειτονικά, τότε για να αποφευχθεί η παρεμβολή θα πρέπει να ρυθμιστεί το κάθε ένα να λειτουργεί σε διαφορετικό κανάλι. Η ρύθμιση αυτή γίνεται μέσω της κατάλληλης παραμετροποίησης του Access Point.


Εικόνα 4.3.10 - Κανάλια μετάδοσης Access Point

Υλοποιήστε τη δραστηριότητα 4.3.2

[1] Το Wi-Fi είναι μια οικογένεια τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης, βασισμένη στην οικογένεια προτύπων IEEE 802.11, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την δικτύωση τοπικής περιοχής συσκευών και πρόσβαση στο διαδίκτυο. (Wikipedia)

[2] Η παραμόρφωση είναι γνωστή ως η εναλλαγή του αρχικού σήματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των ιδιοτήτων του μέσου. Υπάρχουν πολλοί τύποι παραμόρφωσης όπως παραμόρφωση πλάτους, αρμονική παραμόρφωση και παραμόρφωση φάσης. Για ηλεκτρομαγνητικά κύματα παρατηρείται επίσης παραμόρφωση πολώσεως. Όταν εμφανιστεί η παραμόρφωση, αλλάζει το σχήμα της κυματομορφής.