Τα δίκτυα με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή διακρίνονται σε:

  • Δίκτυα ευρείας περιοχής (Wide Area Networks, WAN), που καλύπτουν αποστάσεις μερικών χιλιομέτρων (συνήθως πάνω από 5 km) στην ίδια περιοχή μέχρι χιλιάδων χιλιομέτρων σε διαφορετικές πόλεις – κράτη - ηπείρους. Αποτελούνται από υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακές συσκευές και τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα (γραμμές). Παραδείγματα τέτοιων δικτύων είναι τα δίκτυα κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών, τα τραπεζικά δίκτυα, τα δημόσια δίκτυα δεδομένων κλπ.


Εικόνα 2.3 Δίκτυα W.A.N. (γραφιστική απεικόνιση)

  • Μητροπολιτικά Δίκτυα (Metropolitan Area Networks, MAN), που καλύπτουν δίκτυα που δεν ξεπερνούν τα σύνορα μιας πόλης. Είναι ταχύτερα από τα τοπικά δίκτυα και μπορούν να μεταδίδουν εικόνα, φωνή και δεδομένα αποδοτικότερα[1].


Εικόνα 2.4 Δίκτυα M.A.N. (γραφιστική απεικόνιση)

  • Τοπικά δίκτυα (Local Area Networks, LAN) που καλύπτουν μικρές αποστάσεις (μερικών εκατοντάδων μέτρων ή λίγων χιλιομέτρων) και περιορίζονται στο πλαίσιο μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού κλπ. Ο διαχωρισμός τους από τα δίκτυα ευρείας περιοχής οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές λειτουργίας[2].


Εικόνα 2. 5 Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών, LAN (γραφιστική απεικόνιση)

Τα τοπικά δίκτυα έχουν ευρεία διάδοση διότι παρέχουν τα πλεονεκτήματα που έχουν ήδη περιγραφεί με κόστος μετάδοσης (εντός οργανισμού) σχεδόν μηδενικό και μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς. Επιπλέον μπορούμε να αναφέρουμε την μεγάλη επεκτασιμότητά τους, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες του δικτύου και τη μεγάλη διαθεσιμότητα σε συσκευές κατασκευασμένες µε συγκεκριμένα πρότυπα[3].



[1] Συνήθως διαθέτουν ένα πολύ γρήγορο μέσο μετάδοσης (πχ. οπτικές ίνες) το οποίο λειτουργεί ως «ραχοκοκαλιά» του δικτύου και πάνω σε αυτό διασυνδέονται τοπικά δίκτυα.

[2] Παλαιότερα ο διαχωρισμός τους γίνονταν με τη χρήση ή όχι ιδιωτικού μέσου μετάδοσης.

[3] Μια απλή περίπτωση τοπικού δικτύου είναι οι συσκευές που συνδέονται (ομότιμα) ασύρματα ή καλωδιακά στο modem-router του σπιτιού μας.