Δραστηριότητα 2.3Δομικά στοιχεία δικτύου υπολογιστών

 Διάρκεια: 30 λεπτά

  1. Με βάση τη γεωγραφική κατανομή να καταγράψετε και να αναζητήσετε Διαδικτυακά τεχνικές πληροφορίες για δύο τουλάχιστον WAN (όχι το Διαδίκτυο), δύο ΜΑΝ (όχι το Π.Σ.Δ. στην Αττική) και δύο LAN (όχι το οικιακό σας και του εργαστηρίου).
  2. Με βάση τα μέσα μετάδοσης να καταγράψετε και να αναζητήσετε Διαδικτυακά ή από τα σχετικά εγχειρίδια τεχνικές πληροφορίες για ένα τουλάχιστον καλωδιακό, ένα τουλάχιστον ασύρματο, ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο δίκτυα.
  3. Θεωρώντας ότι πριν την «φορητότητα» αριθμών η αριθμοδότηση του δικτύου του Ο.Τ.Ε. αφορούσε 210 <πρωτεύον 2 .. 9> <κύριο1 .. 9> <κομβικό 1..9> <τερματικό 1 .. 9> <χιλιάδα> <εκατοντάδα> <ζεύγος> να δρομολογήσετε μία κλήση από το 21028… στο 210… {Θα χρειαστεί να αναζητήσετε πληροφορίες για τα 7 πρωτεύοντα κέντρα της Αθήνας). Αντίστοιχα μπορείτε να κάνετε ανάλογη δρομολόγηση για μια πόλη της Ελληνικής επαρχίας (πχ. 2 <Πελοπόννησος> <Λακωνία> <Κύθηρα> 0 <Χώρα1> <Χώρα 2> <...> <…> <…>.
  4. Να καταγράψετε τη διαδικασία μεταφοράς αλληλογραφίας μέσω των ΕΛΤΑ από το γραμματοκιβώτιο εσωτερικού της γειτονιάς σας μέχρι τις θυρίδες αλληλογραφίες στην Αγία Μαρίνα Αιγίνης.
  5. Εφόσον στο το περιβάλλον Linux του εργαστηρίου έχει εγκατασταθεί εργαλείο ανίχνευσης διαδρομής (traceroute ή mtr ή tracepath) να ανιχνεύσετε τη διαδρομή από τον υπολογιστή σας στον εξυπηρετητή φιλοξενίας ιστοσελίδων του Δ.Ι.Ε.Κ. Νέας Ιωνίας.