Στο Διαδίκτυο, οι διάφοροι κόμβοι μπορεί να αντιστοιχούν (έχουν δεσμεύσει) σε μία ή περισσότερες διευθύνσεις. Αντίστοιχα κάθε ιστοσελίδα προσδιορίζεται από τον κόμβο στον οποίο είναι καταχωρημένη και το όνομά της (διαδρομή της). [πχ. www.131.100.100.1/index.htm] Με τον τρόπο αυτό, βρίσκονται όλοι οι Διαδικτυακοί πόροι.

    DNS

Σύστημα που επιτρέπει την αναγνώριση ενός κόμβου μέσω της μοναδικής του διεύθυνσης που προσδιορίζεται από τον κόμβο που έχει καταχωρηθεί, είναι γνωστό ως Domain Name System.

 

Η πρόσβαση σε έναν Διαδικτυακό πόρο μέσω της αναγνώρισης του κόμβου φιλοξενίας του, δηλαδή ο τρόπος εύρεσης (αναγνώρισης) των Διαδικτυακών πόρων είναι γνωστός ως Ενιαίος Ευρέτης Πόρων (Uniform Resource Locator -URL).

  • Επειδή στο Διαδίκτυο παρέχονται πολλές υπηρεσίες σε διαφορετικά πρωτόκολλα πριν από την διεύθυνση του «πόρου», ορίζεται το πρωτόκολλο της υπηρεσίας που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάκτησή του. Για παράδειγμα: ftp://www.131.100.100.1/stuff.exe ή http://www.131.100.100.1/index.htm
  • Επειδή η αναγνώριση των Διευθύνσεων με την IP μορφή τους δεν απομνημονεύεται εύκολα, χρησιμοποιείται ένας περισσότερο μνημονικός τρόπος. Στην θέση της IP Διεύθυνσης χρησιμοποιείται ένα μοναδικό διεθνώς όνομα. Για παράδειγμα θέλοντας να ανακτήσουμε ένα αρχείο ή να προσπελάσουμε μια ιστοσελίδα πληκτρολογούμε: ftp://www.pcwebopedia.com/stuff.exe και http://www.pcwebopedia.com/index.html αντίστοιχα.  Σε κάθε χώρα (εκτός Η.Π.Α.) το μνημονικό όνομα αποτελείται από δύο τμήματα. Το κυρίως όνομα και την εθνική ονομασία (NationalDomain). Παραδείγματα: www.otenet.gr, www.mkdata.dkwww.ucl.edu.uk. Στις Η.Π.Α το μνημονικό όνομα αποτελείται από το κυρίως όνομα και την κατηγορία του κτήτορα. Παραδείγματα:
  • gov - Government agencies
  • edu - Educational institutions
  •  org - Organizations (nonprofit)
  • mil - Military
  • com - commercial business
  • net - Network organizations
  • Αφοσιωμένοι εξυπηρετητές (Servers) χρησιμοποιούνται για την μετατροπή των μνημονικών ονομάτων σε IP διεύθυνση. Αυτοί οι εξυπηρετητές (για άλλους αυτή η υπηρεσία) ονομάζονται Εξυπηρετητές –εύρεσης- Ονομασίας «Περιοχής» DomainNameServerDNS (Υπηρεσία –εύρεσης- Ονομασίας «Περιοχής»). Σε κάθε χώρα υπάρχει ένας κεντρικός εξυπηρετητής ονομάτων. Για την Ελλάδα αυτός ο εξυπηρετητής τηρείται από το Ε.Δ.Ε.Τ. [1] Κάθε όνομα τοποθεσίας προφανώς πρέπει να έχει σταθερά την ίδια IP Διεύθυνση. Μια τέτοια διεύθυνση ονομάζεται Στατική (Static).