Δραστηριότητα 2.6 – Μοντέλο αναφοράς TCP / IP

 Διάρκεια: 5 – 6 Διδακτικές Ώρες

  1. Σε περιβάλλον windows να ελέγξετε και να δοκιμάσετε τις παραμέτρους της εντολής ipconfig.
  2. Σε περιβάλλον Linux να ελέγξετε και να δοκιμάσετε τις παραμέτρους της εντολής ifconfig. (Ενδεχομένως να απαιτηθεί η εγκατάσταση της αντίστοιχης δέσμης εντολών από τον εκπαιδευτή πχ. - sudo apt-get install net-tools)
  3. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή nmap (που έχει εγκατασταθεί από τον εκπαιδευτή σας) να αναγνωρίσετε όλες τις IP διευθύνσεις των συσκευών που είναι λειτουργικές στο δίκτυό σας.
  4.   Σε περιβάλλον Linux και χρησιμοποιώντας τη δέσμη εντολή nmap (ενδεχομένως να απαιτηθεί εγκατάσταση από τον εκπαιδευτή σας) να αναγνωρίσετε όλες τις IP διευθύνσεις των συσκευών που είναι λειτουργικές στο δίκτυό σας.
  5. Σε περιβάλλον windows χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εφαρμογή από τον Πίνακα ελέγχου να πειραματιστείτε με τα IP χαρακτηριστικά της σύνδεσή σας στο δίκτυο.



  6. Σε περιβάλλον Linux χρησιμοποιώντας την εφαρμογή GUI (πρέπει να έχει εγκατασταθεί από τον εκπαιδευτή) να πειραματιστείτε με τα IP χαρακτηριστικά της σύνδεσή σας στο δίκτυο.

  7. Σε περιβάλλον Linux χρησιμοποιώντας εντολές τερματικού (sudo ifconfig) να πειραματιστείτε με τα IP χαρακτηριστικά της σύνδεσή σας στο δίκτυο.

  8. Σε περιβάλλον windows να υποβάλετε αίτημα ανταπόκρισης ping σε κάποιον υπολογιστή του δικτύου σας αλλά και σε κάποιο site του Διαδικτύου που το επιτρέπει.

  9. Σε περιβάλλον linux να υποβάλετε αίτημα ανταπόκρισης ping σε κάποιον υπολογιστή του δικτύου σας αλλά και σε κάποιο site του Διαδικτύου που το επιτρέπει.

  10. Χρησιμοποιώντας την εντολή nslookup, τόσο σε περιβάλλον Linux όσο και σε περιβάλλον Windows να βρείτε την IP διεύθυνση ενός γνωστού site (πχ. https://www.minedu.gov.gr/) και το αντίστροφο.

  11. Σε περιβάλλον windows να υποβάλετε αίτημα ανίχνευσης της διαδρομής δρομολόγησης tracert προς κάποιον υπολογιστή του δικτύου σας αλλά και προς κάποιο site του Διαδικτύου που το επιτρέπει.

  12. Σε περιβάλλον Linux να υποβάλετε αίτημα ανίχνευσης της διαδρομής δρομολόγησης traceroute σε κάποιον υπολογιστή του δικτύου σας αλλά και σε κάποιο site του Διαδικτύου που το επιτρέπει.

  13. Σε περιβάλλον Windows και με τη βοήθεια του εκπαιδευτή σας να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε υπηρεσία ftp client στον προσωπικό σας υπολογιστή.

  14. Σε περιβάλλον Linux και με τη βοήθεια του εκπαιδευτή σας να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε υπηρεσία vsftpd server στον προσωπικό σας υπολογιστή.

  15. Να αναγνωρίσετε:

    • Κατά IP το δίκτυο που έχετε ενταχθεί.
    • Το υποδίκτυο στο οποίο έχετε ενταχθεί.
    • Τον μέγιστο αριθμό υπολογιστών που επιτρέπεται να συνδεθούν στο υποδίκτυό σας.
    • Τη διεύθυνση καθολικής αποστολής του υποδικτύου σας.

  16. Να υπολογίσετε τον μέγιστο αριθμό συσκευών που μπορούν να συνδεθούν στο υποδίκτυο στο οποίο έχετε συνδεθεί.

    Χρησιμοποιώντας ένα από τα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο εργαλεία (https://jodies.de/ipcalc) ή αυτό που έχει εγκατασταθεί στο εργαστήριο (IP Calculator) να υλοποιήσετε τις παρακάτω δραστηριότητες:

  17. Υπολογισμός της μάσκας του υποδικτύου που ανήκει ο υπολογιστής σας ώστε να υποστηρίζει 24, 25, 28 & 32 υπολογιστές κατά περίπτωση.

  18. Να προχωρήσετε με την ίδια εφαρμογή στον υπολογισμό των IP χαρακτηριστικών της σύνδεσή σας σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

  19. Να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με την ερώτηση 18 με το πρωτόκολλο IPv6.

  20. Να υπολογίσετε πόσοι υπολογιστές μπορούν να λειτουργήσουν στα ??? υποδίκτυα κλάσης C με μάσκα   255.255.255.254