Κάθε κόμβος σε ένα δίκτυο έχει μια φυσική διεύθυνση (MAC Address) [1] ώστε να αναγνωρίζεται μοναδικά σε όλο το δίκτυο. Η διεύθυνση αυτή είναι ένας δυαδικός αριθμός των 48 bit ή έξι οκτάδων και αναπαρίσταται στο δεκαεξαδικό αριθμητικό σύστημα ως έξι διψήφιοι δεκαεξαδικοί αριθμοί χωρισμένοι είτε με παύλες (windows), είτε με άνω - κάτω τελείες (linux). Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις είναι μέρος της φυσικής διευθυνσιοδότησης που χειρίζεται το επίπεδο Σύνδεσης Δεδομένων του OSI.

Παράδειγμα γραφής μιας τέτοιας διεύθυνσης είναι:

94:05:8A:CD:6E:55

 Εντοπισμός MAC διεύθυνσης

Η διεύθυνση MAC είναι χαρακτηριστικό της κάρτας δικτύου που της αποδίδεται από τον κατασκευαστή μέσω του διεθνούς οργανισμού ΙΕΕΕ [2] και πολλές φορές αναγράφεται πάνω σε αυτήν από τον κατασκευαστή της (Εικόνα 3.4.1).


Εικόνα 3.4.1 – MAC διεύθυνση πάνω σε κάρτα δικτύου φορητού Η/Υ

Μπορεί επίσης  να αναγνωσθεί ηλεκτρονικά με την κατάλληλη εντολή του λειτουργικού συστήματος:

  •  εκτέλεση ipconfig/all (στα Windows)

 

  •   εκτέλεση ifconfig (στο Linux)


Οι διευθύνσεις MAC απαρτίζονται από δύο μέρη των 24ων δυαδικών ψηφίων. Το πρώτο μέρος, το οποίο ονομάζεται (μοναδική) Ταυτότητα του Οργανισμού (OUI - Organization Unique Identifier), χορηγείται από τον οργανισμό ΙΕΕΕ και διατίθεται αποκλειστικά στον κατασκευαστή υλικού, ενώ το δεύτερο μέρος προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή υλικού. Από το πρώτο μέρος τα δυο ψηφία έχουν ειδική σημασία.

 

Εικόνα 3.4.2 – Δομής MAC διεύθυνσης

Χαρακτηριστικό της αποστολής μιας MAC διεύθυνσης σε δίκτυα Ethernet είναι τα bits του κάθε byte αποστέλλονται ανάποδα, δηλαδή πρώτα αποστέλλεται το bit 8 και τελευταίο το bit 0 [3] .

Τα δύο πρώτα bit του πρώτου byte της διεύθυνσης έχουν ειδική σημασία.

Το bit 0 είναι το I/G (Individual/Group):

  • Όταν είναι 0 σημαίνει ότι η διεύθυνση αφορά συγκεκριμένο αποδέκτη (unicast).
  • Όταν είναι 1 σημαίνει ότι η διεύθυνση είναι πολυδιανομής (Multicast).

Το bit 1 είναι το U/L (Universal/Local):

  • Όταν είναι 0 σημαίνει ότι η διεύθυνση είναι καθολικά μοναδική (Globallyunique).  
  • Όταν είναι 1 σημαίνει ότι η διεύθυνση είναι τοπικά διαχειριζόμενη (Locallyadministered).

 

 

MAC Διεύθυνση εκπομπής

Όταν η MAC διεύθυνση με όλα τα ψηφία 1 και απεικονίζεται ως FF:FF:FF:FF:FF:FF και ονομάζεται διεύθυνση εκπομπής. Όταν ένα πλαίσιο δεδομένων έχει ως διεύθυνση προορισμού τη διεύθυνση εκπομπής τότε  παραλαμβάνεται από όλους του κόμβους ενός τοπικού δικτύου Ethernet.




[1] Αναφέρεται και ως διεύθυνση υλικού (Hardware Address) ή διεύθυνση ελέγχου προσπέλασης στο μέσο (MAC Address, Media Access Control).

[2] Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) είναι μια επαγγελματική ένωση για την ηλεκτρονική και ηλεκτρική μηχανική με έδρα στη Νέα Υόρκη.

[3] Ο τρόπος αποστολής, αυτός, χαρακτηρίζεται Little Endian σε επίπεδο bit.