Η τρίτη γενιά ασύρματων κινητών τηλεπικοινωνιών (3G [1] ) αποτελεί ένα σύνολο προτύπων [2] που προέκυψε από την πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και είναι η αναβάθμιση των προηγούμενων προτύπων 2G, 2.5G, GPRS και 2.75G.

Τα συστήματα 3G παρέχουν ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και καλύτερη ποιότητα φωνής και πολυμέσων σε κινητές συσκευές μέσω ταχύτερων ασύρματων επικοινωνιών και βρίσκουν εφαρμογή στην ασύρματη φωνητική τηλεφωνία, στην κινητή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στη σταθερή ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στις βιντεοκλήσεις και στην κινητή τηλεόραση. Υπηρεσίες υποστήριξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων 3G που παρέχουν ρυθμό μεταφοράς πληροφοριών τουλάχιστον 144 kbps. Το δίκτυο 3G σταδιακά αντικαταστάθηκε από δίκτυα σύμφωνα με το πρότυπο 4G και αργότερα από το 5G (το 2020).

 Από το 1G στο 5G

Μια νέα γενιά κυψελοειδών προτύπων εμφανίζεται περίπου κάθε δέκα χρόνια από τότε που εισήχθησαν τα συστήματα 1G το 1979 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Κάθε γενιά χαρακτηρίζεται από νέες ζώνες συχνοτήτων, υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων και τεχνολογία μετάδοσης μη συμβατή με το παρελθόν. Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 3G εισήχθησαν στα μέσα του 2001.


Εικόνα 4.5.1 – Από το 1G στο 5G
(https://www.linkedin.com/pulse/1g-2g-3g-4g-5g-wireless-phone-technology-explained-meaning-samad)

 

5G – Πέμπτη γενιά

Το 5G έχει υψηλότερο εύρος ζώνης για να παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες από το 4G και μπορεί να συνδέσει περισσότερες συσκευές, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών Διαδικτύου σε πολυσύχναστες περιοχές. Λόγω του αυξημένου εύρους ζώνης, τα δίκτυα 5G χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως γενικοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και επίσης θα καταστήσουν δυνατές νέες εφαρμογές στο internet-of-things (IoT).

 

Γενιά

Ταχύτητες

1G

2.4 Kbps

2G

64 Kbps

3G

2 Mbps

4G

100 Mbps

5G

20 Gbps


Τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα μόνο 3G ή 4G δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα 5G, ωστόσο υπάρχουν κινητές συσκευές που υποστηρίζουν τόσο το πρότυπο 5G όσο και τα προηγούμενα πρότυπα.


[1] Το G αναφέρεται στη λέξη GENERATION που σημαίνει γενιά.

[2] Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε ένα σύνολο προτύπων που χρησιμοποιούνται για κινητές συσκευές και υπηρεσίες και δίκτυα χρήσης κινητών τηλεπικοινωνιών που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές International Mobile Telecommunications-2000 (IMT-2000) της ITU.