Δραστηριότητα 3.2.1 – Τοπολογίες ενσύρματων τοπικών δικτύων

 Διάρκεια: 30 λεπτά

  1. Να αναγνωρίσετε σε φυσική μορφή μία κάρτα δικτύου (N.I.C.) με BNC interface (εφόσον είναι διαθέσιμη), το ομοαξονικό καλώδιο, των connectors τύπου α & β και την τερματική αντίσταση. Να ετοιμάσετε πλήρως το καλώδιο για τη σύνδεση δύο τουλάχιστον σταθμών.
  2. Στον δακτύλιο ένας σταθμός που δεν λειτουργεί συμπεριφέρεται ως κλειστός διακόπτης. Να σχεδιάσετε ή να βρείτε από το Διαδίκτυο το διάγραμμα των δύο καταστάσεων της σύνδεσης όταν δεν λειτουργεί ή λειτουργεί ο υπολογιστής.
  3. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός Η/Υ που μπορούν να συνδεθούν σύμφωνα με την τοπολογία αστέρα στο δίκτυό σας και γιατί. Να προτείνετε τρόπους αύξησης του αριθμού αυτού.
  4. Στην τοπολογία δένδρου της εικόνας 3.2.7 να υπολογίσετε πόσες αναμεταδόσεις απαιτούνται για την μετάδοση ενός μηνύματος από τον ακραίο αριστερά στον ακραίο δεξιά υπολογιστή.
  5. Σε μία τοπολογία πλέγματος η σύνδεση δύο Η/Υ (χωρίς εφεδρικό κανάλι) απαιτεί μία (1) φυσική σύνδεση. Η σύνδεση τριών Η/Υ τρεις (3). Να υπολογίσετε πόσες συνδέσεις απαιτούνται για να καλυφθεί το δίκτυο του εργαστηρίου και πόσες γενικά για n Η/Υ στο πλέγμα.

Δραστηριότητα 3.2.2  – IEEE 802.3 & IEEE 802.5

 Διάρκεια: 90 λεπτά

  1. Να αναγνώσετε την ταχύτητα μεταγωγής του χρησιμοποιούμενου στο εργαστήριο switch. Με βάση αυτό και τις προδιαγραφές του I.E.E.E. 802.3 να υπολογίσετε τη μέγιστη δυνατή διαμεταγωγική ικανότητα (συνολικό bps) του switch στις παρακάτω περιπτώσεις:


    Α) Server σε 15 Υπολογιστές,

    Β) Server σε 14 Υπολογιστές,

  2. Να κάνετε ένα απλό σκαρίφημα του δικτύου σας για την περίπτωση που λειτουργούσε ως δακτύλιος. Σε ποια pins θα συνδέονταν ο προηγούμενος υπολογιστής και σε ποια ο επόμενος στη σειρά μετάδοσης του token που έχετε καθορίσει;

Δραστηριότητα 3.2.3 – Το ασύρματο πρότυπο 802.11

 Διάρκεια: 45 λεπτά

  1. Να εντοπίσετε την IP διεύθυνση στο δίκτυό σας του ασύρματου MoDem – router που χρησιμοποιείτε.
  2. Επί της συγκεκριμένης συσκευής να κάνετε είσοδο μέσα από περιβάλλον του φυλλομετρητή σας, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που θα σας δώσει ο εκπαιδευτής σας ή θα τους λάβετε από το αυτοκόλλητο κάτω από τη συσκευή. Στη συνέχεια

    Α) Να πλοηγηθείτε στο περιβάλλον.

    Β) Να αναγνωρίσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Γ) Να αναγνωρίσετε τα κανάλια λειτουργίας. (Πώς φαίνονται από πλευράς εξωτερικού χρήστη τα κανάλια αυτά;)

    Δ) Να μελετήσετε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του (των) παρεχόμενου (παρεχόμενων) πρωτοκόλλων ασύρματης δικτύωσης.

    Ε) Να αναγνωρίσετε τις IP διευθύνσεις των συνδεδεμένων συσκευών.

    ΣΤ) Να καθορίσετε (με την επίβλεψη του εκπαιδευτή σας) στατικές διευθύνσεις συσκευών που μπορούν να εισέλθουν.