Το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αναφέρεται στο μάθημα «Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών» είναι οργανωμένο στα παρακάτω κεφάλαια:

01. Μετάδοση πληροφορίας

02. Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών

03. Τοπικά δίκτυα υπολογιστών

04. Ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα

 

Το υλικό αυτό συγγράφηκε με γνώμονα τις ανάγκες των σπουδαστών των Δ.ΙΕΚ που παρακολουθούν την ειδικότητα «Τεχνικός Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού». Η χρήση του όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς, αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος επιθυμεί να γνωρίσει τις βασικές έννοιες και τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων υπολογιστών.

Το υλικό σχεδιάστηκε με κατεύθυνση όχι μόνο τη θεωρητική κάλυψη των φυσικών μέσων μετάδοσης δεδομένων και των δικτύων υπολογιστών, αλλά επιπλέον για τη μελέτη των πρακτικών εφαρμογών τους και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους.  Για το λόγο αυτό το περιεχόμενο του βιβλίου περιέχει τις βασικές αρχές και έννοιες των δικτύων, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν ένα βασικό θεωρητικό υπόβαθρο του τρόπου λειτουργίας τους. Επίσης μέσα από δομημένες δραστηριότητες που πλαισιώνουν τις θεωρητικές γνώσεις, οι σπουδαστές θα μπορέσουν να μελετήσουν σε βάθος τις αποκτούμενες γνώσεις. Στο τέλος οι σπουδαστές μπορούν να ελέγξουν την πρόοδό τους μέσα από τεστ αυτοαξιολόγησης με την ολοκλήρωση του κάθε κεφαλαίου.

Το εκπαιδευτικό υλικό των κεφαλαίων έγινε προσπάθεια να μπορεί καλύψει  ένα μεγάλο μέρος μαθησιακών απαιτήσεων αρχαρίων σπουδαστών που συναντούν πρώτη φορά τις έννοιες του μαθήματος, μέχρι τους πιο προχωρημένους σπουδαστές οι οποίοι έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στη λειτουργία των δικτύων υπολογιστών.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Το μάθημα διδάσκεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε εργαστήριο με τους σπουδαστές να υλοποιούν τις δραστηριότητες και τις ασκήσεις εργαζόμενοι μπροστά σε σταθμό εργασίας, με σύνδεση στο Διαδίκτυο και με δυνατότητα εγκατάστασης λογισμικού, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες δραστηριότητες. Ο επιπρόσθετος εξοπλισμός που απαιτείται, όπως πρέσες, testers κτλ. είναι απαραίτητος για την καλύτερη κατανόηση και απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων από τους καταρτιζόμενους.