01. Μετάδοση πληροφοριών

Στο κεφαλαίο αυτό παρουσιάζονται θεμελιώδεις έννοιες των επικοινωνιών δεδομένων, που χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες. Αυτές οι έννοιες περιλαμβάνουν τα αναλογικά και ψηφιακά σήματα, τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και οι έννοιες της κωδικοποίησης και της διαμόρφωσης. Επίσης αναλύονται οι βασικές έννοιες της πληροφορίας, της πολυπλεξίας σημάτων και οι βασικές κατηγορίες μεταγωγής.

02. Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών

Στο κεφαλαίο αυτό οι καταρτιζόμενοι εισάγονται σε βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών και των δομικών τους στοιχείων. Παρουσιάζονται οι κατηγοριοποιήσεις των δικτύων υπολογιστών με τα κριτήρια της γεωγραφικής κατανομής, των χρησιμοποιούμενων μέσων μετάδοσης και των εφαρμοζόμενων τεχνικών πρόσβασης. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την εισαγωγή στα πρωτόκολλα επικοινωνίας όπου οι καταρτιζόμενοι εκτός από την έννοια της δικτυακής υπηρεσίας θα γνωρίσουν βασικά στοιχεία των αντίστοιχων υπηρεσιών και τα βασικά μοντέλα αναφοράς, OSI και TCP/IP.

03. Τοπικά δίκτυα υπολογιστών

Στο κεφαλαίο αυτό παρουσιάζονται τα τοπικά δίκτυα υπολογιστών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των πιο χρήσιμων στοιχείων τους. Θα μελετηθούν βασικές τοπολογίες, τα βασικά πρότυπα Ethernet, η μέθοδος Πελάτη-Εξυπηρετητή, η λογική και η φυσική διευθυνσιοδότηση, καθώς και οι έννοιες της δρομολόγησης και της ενθυλάκωσης. Οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν μαζί με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, δεξιότητες ώστε να υποστηρίζουν εφαρμογές και τη βασική διαχείριση σε περιβάλλον τοπικών δικτύων υπολογιστών.

04. Ενσύρματα και Ασύρματα Δίκτυα

Το κεφάλαιο παρουσιάζει τους σπουδαστές/στριες τα καλωδιακά μέσα και τις βασικές διατάξεις υλικού που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των τοπικών δικτύων. Γίνεται εστίαση στα βασικά χαρακτηριστικά, στις ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από τον τρόπο υλοποίησης ενός δικτύου, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν από την εκάστοτε εφαρμογή στην πράξη. Μέσα από τη γνωριμία με τις συσκευές, τα καλωδιακά μέσα και τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται θα μπορέσουν θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των τοπικών δικτύων υπολογιστών που θα συναντήσουν σε ένα μελλοντικό χώρο εργασίας.