Ως δεδομένα έρευνας νοείται όλο το υλικό που χρησιμοποιείται στην έρευνα, στο οποίο βασίζεται η έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στην ανάλυση του ερευνητικού υλικού. Τα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν ατομικά, για παράδειγμα έρευνες, συνεντεύξεις, αποτελέσματα μετρήσεων, σημειώσεις ή ημερολόγια πεδίου. Η έρευνα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει "έτοιμο" υλικό που λαμβάνεται αλλού, για παράδειγμα αρχειακές πηγές, ηχογραφήσεις, βίντεο, φωτογραφίες, λογοτεχνία ως ερευνητικό αντικείμενο, ταινίες, ιστότοπους, νήματα μηνυμάτων σε πίνακες συζητήσεων, ιατρική απεικόνιση, προσομοιώσεις κ.λπ. Τι είναι η διαχείριση ερευνητικών δεδομένων; 

Διαχείριση ερευνητικών δεδομένων (RDM) σημαίνει τη διαχείριση και οργάνωση δεδομένων κατά τη διάρκεια και μετά την ενεργό φάση ενός ερευνητικού έργου. Αποτελεί τη βάση μιας επιτυχημένης έρευνας και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα των δεδομένων μακροπρόθεσμα και συνεπώς την επαναχρησιμοποίηση για τη μελλοντική επιστήμη.


Κίνητρο: Γιατί να διαχειριστείτε ερευνητικά δεδομένα; Ποια είναι τα οφέλη από την καλή διαχείριση δεδομένων; 

  1. Είναι καλή επιστημονική πρακτική. Φροντίζοντας ερευνητικά δεδομένα είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα βασίζονται στα δεδομένα. Η καλή διαχείριση δεδομένων καθιστά τη μελέτη αξιόπιστη, αναπαραγώγιμη και επαναχρησιμοποιήσιμη: θα υπάρχει λεπτομερής καταγραφή της διαδικασίας και περιγραφή των διαθέσιμων δεδομένων εάν κάποιος θέλει να επαναχρησιμοποιήσει τα δεδομένα ή θα υπάρξουν ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα στο μέλλον.

  2. Υπάρχουν νέοι τρόποι για να αποκτήσετε αξία στην επιστήμη, επειδή τα ανοιχτά ερευνητικά αποτελέσματα και οι ανοιχτές μέθοδοι έρευνας δίνουν επιστημονική εγκυρότητα στους ερευνητές. Η επαναχρησιμοποίηση και η παραπομπή δεδομένων αυξάνουν τον αντίκτυπο και την προβολή της έρευνας, του ερευνητή και του ιδρύματος προέλευσης. Επομένως, η καλή διαχείριση ερευνητικών δεδομένων μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την κοινότητα καθώς και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για συνεργασία και χρηματοδότηση.


Δείτε το βίντεο