Υπολογιστική σκέψη

Η υπολογιστική σκέψη περιγράφει έναν τρόπο εξέτασης προβλημάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της επίλυσης προβλημάτων σε όλους τους κλάδους και τους τομείς.

Υπάρχουν 4 βασικές τεχνικές στις οποίες βασίζεται η υπολογιστική σκέψη:

  1. Αποσύνθεση (decomposition): η κατάτμηση ενός περίπλοκου προβλήματος ή συστήματος σε άλλα μικρότερα μέρη ευκολότερα διαχειρίσιμα
  2. Αναγνώριση προτύπων (pattern recognition): εντοπισμός ομοιοτήτων μεταξύ τέτοιων προβλημάτων ή υπο-προβλημάτων
  3. Αφαίρεση (abstraction): προσήλωση στην ουσιώδη πληροφορία αγνοώντας περιττές λεπτομέρειες
  4. Αλγόριθμοι (algorithms): ανάπτυξη λύσεων βήμα προς βήμα ή κανόνων για την επίλυση προβλημάτων

Προγραμματισμός

Πρόγραμμα είναι το σύνολο των εντολών που χρειάζεται να δοθούν στον υπολογιστή, ώστε να υλοποιηθεί ο αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος.

Προγραμματισμός είναι η διαδικασία σύνταξης οδηγιών για την επίλυση ενός προβλήματος με τέτοιο τρόπο που να τις καταλαβαίνει ο υπολογιστής και να μπορεί να τις εκτελεί. Οι οδηγίες αυτές ονομάζονται εντολές και στο σύνολό τους καθορίζουν το πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή (κώδικας). Οι εντολές πρέπει να είναι σαφείς και να εκτελούνται με μια συγκεκριμένη σειρά ώστε το πρόγραμμα να οδηγείται στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Βασικό στοιχείο του προγράμματος, εκτός από τον αλγόριθμο που υλοποιεί, είναι τα δεδομένα και οι δομές δεδομένων που επεξεργάζεται.

Ο Υπολογιστής δεν κατανοεί τις ανθρώπινες γλώσσες: τα ελληνικά, τα αγγλικά... αλλά και οι περισσότεροι από εμάς δεν κατανοούμε την δική του γλώσσα, μια συνεχή σειρά από δυαδικά ψηφία: 10010111010110101... Επομένως, για να επικοινωνήσουμε με τον υπολογιστή χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας· αυτό τον σκοπό επιτελούν οι Γλώσσες Προγραμματισμού και τα Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα. Υπάρχουν πολλές Γλώσσες Προγραμματισμού με διαφορετικές δυνατότητες και για διαφορετικές χρήσεις. Ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού που προτείνονται είναι τα εξής: EasyLogo, Scratch, ΒΥΟΒ, Kodu, MicroWorldsPro, GameMaker, K-Turtle, TurtleArt, openStarlogo, Blockly. 

Οι γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούνται για τη μετάφραση αλγορίθμων σε μια γλώσσα που μπορεί να εκτελέσει ένας υπολογιστής.

Οπτικός προγραμματισμός

Το Blockly είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Αναπτύχθηκε από την Google και παρουσιάζει τις εντολές σε οπτικά μπλοκ. Αυτά τα μπλοκ μπορούν να συναρμολογηθούν με drag and drop. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια σύνθετη σύνταξη μέσα σε λίγα λεπτά.Το Blockly είναι μια βιβλιοθήκη που παρέχει ένα οπτικό επεξεργαστή κώδικα. Η σύνταξη των προγραμμάτων που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο παραμένει στο παρασκήνιο.Όποιος εργάζεται με το Blockly μπορεί εύκολα να δημιουργήσει σύνθετες διαδικασίες χωρίς να σκέφτεται τις ακριβείς εντολές των επιμέρους γλωσσών προγραμματισμού.

Ένα επιπλέον βασικό πλεονέκτημα αυτής της γλώσσας προγραμματισμού είναι ότι δεν υπάρχουν συντακτικά λάθη. 




Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, 9:49 PM