1. Προβλήματα ΚΜΕ.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα σύστημα με πρόβλημα στην ΚΜΕ μοιάζουν με αυτά της μνήμης και της μητρικής πλακέτας όπως:

  • Ξαφνικές επανεκκινήσεις.
  • Απότομο σβήσιμο του υπολογιστή.
  • Πάγωμα του λειτουργικού με ταυτόχρονη εμφάνιση μπλε οθόνης.


Οι λόγοι για μία χαλασμένη ή προβληματική ΚΜΕ εντοπίζονται κυρίως στην υπερθέρμανση της ΚΜΕ ή συνολικά ολόκληρου του υπολογιστή ή σε καταστροφική ζημιά, π.χ. από υπέρταση, η οποία συχνά έχει επηρεάσει και άλλα υποσυστήματα του υπολογιστή.
Μια λειτουργία που προκαλεί προβλήματα στις ΚΜΕ είναι ο λεγόμενος “υπερχρονισμός”. Δηλαδή η αύξηση της συχνότητας λειτουργίας της ΚΜΕ μέσα από διάφορες επιλογές του BIOS. Η διαδικασία αυτή γίνεται για την αύξηση της απόδοσης της ΚΜΕ αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ολική καταστροφή της ΚΜΕ ή σε μείωση του χρόνου ζωής του ολοκληρωμένου.

Για την αντιμετώπιση σφαλμάτων υπερθέρμανσης της ΚΜΕ ακολουθείστε  τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθαρισμού τόσο της ψήκτρας της ΚΜΕ, όσο και όλων των ανεμιστήρων καθώς και του εσωτερικού του υπολογιστή.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε υπερθέρμανση, ο ασφαλέστερος τρόπος για να ελεγχθεί μία ελαττωματική CPU, είναι να τοποθετηθεί σε σύστημα που δουλεύει και στη συνέχεια, εάν το σύστημα εκκινεί, να εκτελεστεί κάποιο πρόγραμμα ελέγχου (π.χ. Intel Processor Diagnostic Tool. Έλεγχος της ΚΜΕ) για σχολαστικό έλεγχο της ΚΜΕ.