5.1.1 - Συνεχίζουμε

Με βάση το βασικό πρότυπο της pygame η οθόνη που δημιουργήσαμε ανανεώνεται 60 φορές το δευτερόλεπτο με την εντολή  clock.tick(60).

Αλλάξτε το χρώμα της οθόνη σε ΜΑΥΡΟ αλλάζοντας την γραμμή 44 σε :

screen.fill(BLACK)

Για να σχεδιάσουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο γράψτε την εντολή που ακολουθεί στη γραμμή 47 (μη ξεχάσετε να διορθώσετε τη στοίχιση στην εσοχή).

pygame.draw.rect(screen,WHITE, [50, 50, 50, 50])

Η Οθόνη ανανεώνεται με ρυθμό 60 φορών το δευτερόλεπτο αλλά δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε γιατί το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο είναι πάντα στην ίδια θέση.

Τώρα θα μετακινήσουμε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ποιόι από τους τέσσερις αριθμούς [50, 50, 50, 50] αντιστοιχούν στην αρχική θέση του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου; Αν δεν θυμάστε κοιτάξτε την φωτογραφία που ακολουθεί.

 

Αρχικά θα αλλάξουμε όλους τους αριθμούς με μεταβλητές, μετά αντικαθιστούμε την εντολή draw στη γραμμή 47 με τις 8 γραμμές που ακολουθούν. (μην ξεχάσετε την στοίχιση στην σωστή εσοχή)

rect_x = 50    # X starting position of rectangle
rect_y = 50    # Y starting position of rectangle
speed_x = 5   # X speed of rectangle
speed_y = 5   # Y speed of rectangle
pygame.draw.rect(screen, WHITE, [rect_x, rect_y, 50,50])
rect_x += speed_x
rect_y += speed_y
print ("rect_x =", rect_x, "rect_y =", rect_y)

Τίποτα δεν συμβαίνει. Γιατί; Γιατί 60 φορές το δευτερόλεπτο οι μεταβλητές rect_x και rect_y γίνονται 50 και 55 αντίστοιχα. Ελέξτε την περιοχή εντολών (CLI) να δείτε που είναι το σημείο έναρξης σχεδίασης του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Η Εντολή print χρησιμεύει για να μας πληροφορήσει για τη θέση του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Όταν τα καταφέρουμε στο να μετακινούμε το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο θα βάλουμε αυτή τη γραμμή σε σχόλια ή θα τη διαγράψουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε;

  • ΠρώτονFirst : δημιουργούμε ένα σετ εντολών αρχικοποίησης έξω από την κύρια επανάληψη και μετακινούμε τις 4 πρώτες εντολές εκεί, προσοχή στην εσοχή των εντολών.
  • Δεύτερον: μετακινούμε τις 2 επόμενες εντολές στο τμήμα της λογικής παιχνιδιού (Game logic), δεν είναι απαραίτητο αλλά καλύτερα να βάλουμε τις εντολές στο κατάλληλο σημείο, έτσι είναι ευκολότερο να κάνουμε αλλαγές και να διορθώσουμε λάθη.


Αν κάνατε κάποιο λάθος που δεν μπορείτε να διορθώσετε μπορείτε να καταβάσετε τον ολοκληρωμένο κώδικα από εδώ.

Ουάου!! Ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που μετακινείται!!

Ουάου!! Το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μετά από λίγο εξαφανίζεται έξω από την οθόνη....

Κοιτάξτε στην περιοχή γραμμής εντολών για να καταλάβετε τι συνέβη στο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Για να σταματήσετε και επαναφέρετε το Thonny πατήστε στο κουμπί stop.