8.1.4 - Οδήγηση

Κάντε κλικ στο Menu και αρχίστε ένα νέο πρόγραμμα

Γράψτε το ακόλουθο πρόγραμμα για να οδηγήσετε το ρομπότ Edison εμπρός.

#-------------Setup---------------- import Ed Ed.EdisonVersion = Ed.V2 Ed.DistanceUnits = Ed.CM Ed.Tempo = Ed.TEMPO_MEDIUM #--------Your code below----------- Ed.Drive(Ed.FORWARD, Ed.SPEED_5, 8)


Όπως γράφετε στο “Ed” παρατηρήστε ότι ένα κουτάκι ανοίγει και μας προτείνει το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει την εντολή που πληκτρολογούμε. Αυτό είναι μία ιδιότητα της εφαρμογής EdPy που ονομάζεται "συμπλήρωση γραμμής εντολών" (command line completion) και κάνει τον προγραμματισμό ταχύτερο.

Αφού πληκτρολογήσετε τον παραπάνω κώδικα πατήστε το κουμπί “Check Code” να να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε τυπογραφικά λάθη στον κώδικα. Αυτού του είδους τα λάθη ονομάζονται "συντακτικά λάθη" επειδή ο μεταγλωττιστής της Python δεν μπορεί να καταλάβει λέξεις που δεν είναι μέρος του λεξιλογίου ή δεν ακολουθούν τη σωστή σύνταξη εντολών.

Η Ed.Drive() είναι μία συνάρτηση της Python από τη βιβλιοθήκη του Edison. Οι συναρτήσεις είναι τμήματα κώδικα που που εκτελούν μία συγκεκριμένη λειτουργία ανάλογα με τις παραμέτρους που θα δεχθεί. Η συνάρτηση Drive() δέχεται τρεις παραμέτρους:

  • κατεύθυνση – την κατεύθυνση προς την οποία θα οδηγηθεί το Edison
  • ταχύτητα – η ταχύτητα με την οποία το Edison θα μετακινηθεί, τιμές από 1 μέχρι 10, όπου 10 είναι η μέγιστη ταχύτητα
  • απόσταση – η απόσταση που θα διανύσει το Edison σύμφωνα με την καθορισμένη μονάδα μέτρησης (εκατοστά που καθορίζονται με τη δήλωση "Ed.CM", ίντσες που καθορίζονται με "Ed.INCH", ή χρόνο με "Ed.TIME").

Χρησιμοποιήστε τα σημάδια εκκίνησης και τερματισμού του φύλλου δραστηριότητας 2.1. 

Μετρήστε την απόσταση μεταξύ γραμμής εκκίνησης και τερματισμού και δοκιμάστε να αλλάξετε το πρόγραμμα σας ώστε το Edison να σταματήσει λίγο πριν τη γραμμή τερματισμού.