Ημέρα 2 - Ενότητα 2 - Χρησιμοποιώντας μεταβλητές και ανιχνεύοντας εμπόδια
Ημέρα 2 - Ενότητα 2 - Χρησιμοποιώντας μεταβλητές και ανιχνεύοντας εμπόδια
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας ως εκπαιδευόμενοι θα μπορείτε να:
- να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε μεταβλητές στο λογισμικό Edison
- χρησιμοποιείτε τους υπέρυθρους αισθητήρες για να ανιχνεύετε εμπόδια
- κάνετε το ρομπότ να σταματάει όταν ανιχνεύει ένα εμπόδιο
Κεφάλαιο 5.1 - Μεταβλητές
Το Edison έχει δύο τύπους μεταβλητών που ονομάζονται ‘bytes’ και ‘words’. Στις μεταβλητές τύπου byte μπορούν να αποθηκευτούν αριθμοί από το 0 έως το 255. Ενώ, στις μεταβλητές τύπου word, που είναι και μεγαλύτερης ακριβείας, μπορούν να αποθηκευτούν αριθμοί από το -32.767 έως το +32.767.
Στις μεταβλητές μπορούμε να αποθηκεύουμε αριθμούς, για παράδειγμα 10, 106, 1.482 κτλ και μπορούμε να κάνουμε με αυτούς πράξεις μέσα σε κάποιο πρόγραμμα.
Για να μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα τις μεταβλητές, τους δίνουμε κάποιο όνομα. Αυτό μας βοηθάει να θυμόμαστε τί είδους πληροφορία έχει αποθηκευτεί σε κάθε μία. Στο περιβάλλον του EdWare μπορούμε να δώσουμε οποιοδήποτε όνομα επιθυμούμε σε μια μεταβλητή. Για παράδειγμα, αν και θα μπορούσαμε μία μεταβλητή να την ονομάσουμε ‘Fred’, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς δεν θα θυμόμαστε τι είδους πληροφορία αποθηκεύτηκε. Μια καλή επιλογή ονόματος θα μπορούσε να είναι το ‘Light_Level’, καθώς έτσι είναι εύκολο να θυμόμαστε για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η μεταβλητή και τί είδους δεδομένα θα βρούμε στην αντίστοιχη θέση μνήμης.
Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταβλητή σε μία επανάληψη.
Και τώρα για εξάσκηση προσπαθήστε να κινήσετε το ρομπότ πίσω και μετά μπροστά τρεις φορές χρησιμοποιώντας μία μεταβλητή και μία επανάληψη.
Αν δεν είσαστε σίγουροι πώς γίνεται ανοίξτε αυτή την εικόνα.