Τι είναι το NodeMCU;

Το NodeMCU (Node MicroController Unit) είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού και υλικού το οποίο είναι κατασκευασμένο γύρω από ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (SoC) το οποίο αποκαλείται ESP8266. Το ESP8266, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Espressif Systems, περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα στοιχεία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή: CPU, RAM, δικτύωση (WiFi), και ακόμη και ένα μοντέρνο λειτουργικο σύστημα και SDK. Σε μεγάλες ποσότητες , το ESP8266 τσιπάκι κοστίζει μόνο $2 ανά μονάδα. Όλα αυτά το κάνουν μία εξαιρετική επιλογή για έργα IoT κάθε είδους.



Μέσω των επαφών του μπορούμε να διαβάσουμε εισόδους - όπως το φως μέσω ενός αισθητήρα, το πάτημα ενός κουμπιού, ή κάποιο μήνυμα από το Twitter - και να τις μετατρέψουν σε εξόδους - ενεργοποιώντας έναν κινητήρα, ανάβοντας ένα LED, δημοσιεύοντας κάτι στο Διαδίκτυο.

Έχει επίσης δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης WiFi, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και να κάνουμε να δουλεύει μία εγκατάσταση εξ αποστάσεως εύκολα! Μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά της πλακέτας μας στέλνοντας ένα σύνολο εντολών στον μικρο-ελεγκτή της πλακέτας. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε το λογισμικό Arduino Software (IDE).