Χρησιμοποιώντας τη Σειριακή οθόνη για να παρακολουθούμε τα οπτικά εφέ

Πριν εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η σειριακή οθόνη, ας δούμε τον κώδικα που πρέπει να φορτώσουμε στο NodeMCU, για να μετρήσουμε το φως. Μελετήστε, αντιγράψτε και στη συνέχεια επικολλήστε το στο IDE του Arduino:

void setup()
{
    Serial.begin(9600);  //Begin serial communcation
}

void loop()
{
   Serial.println(analogRead(A0)); //Write the value of the photoresistor to the serial monitor.

delay(10); //short delay for faster response to light. }

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:
Πρώτα, στην ενότητα setup(), αρχικοποιούμε την ταχύτητα επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστή και πλακέτας NodeMCU.
(Serial.begin(9600);)

Στην ενότητα loop(), διαβάζουμε την αναλογική τιμή του ακροδέκτη A0 (analogRead(A0);) και μετά την εμφανίζουμε στη Σειριακή Οθόνη σε νέα γραμμή (Serial.println();). Παρατηρήστε εδώ ότι υπάρχει και η εντολή (Serial.print();) η οποία εμφανίζει το αποτέλεσμα χωρίς να ανοίξει νέα γραμμή. Εδώ όμως, χρησιμοποιούμε την εντολή Serial.println(); .
Η τελευταία εντολή delay(10); λέει στο NodeMCU να περιμένει για λίγο (10ms) πριν συνεχίσει με το επόμενο αποτέλεσμα.

Για να ανοίξετε τη Σειριακή Οθόνη στο Arduino IDE και να παρακολουθήσετε τις τιμές πρέπει να πατήσετε το εικονίδιο με το μεγεθυντικό φακό:


Μετά θα δείτε μια εικόνα όπως η παρακάτω, που θα ανανεώνεται πολύ γρήγορα:


Δοκιμάστε τώρα να ρίξετε λίγο φως στη φωτοαντίσταση (ίσως με έναν φακό ή χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο) και παρακολουθήστε τις μεταβαλλόμενες τιμές. Τα όρια είναι 0-1023, έτσι οποιαδήποτε τιμή μεταξύ αυτών των ορίων αντιπροσωπεύει μια ποσότητα φωτός σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.


Παίξτε, πειραματιστείτε και μάθετε δημιουργώντας! Μετά από αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ενότητα που αφορά το χειρισμό μίας διόδου λέιζερ, από το NodeMCU.