by ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΦΛΕΡΗ -
Number of replies: 7

Αν θυμάμαι καλά, το στρίψε δεξιά 60 μοίρες δεν μπορεί να φαίνεται πουθενά, όπως μας φαίνεται στην άσκηση, απλώς τις αλλάζουμε από το διαχειριστικό περιβάλλον, σωστά? Αν στην αρχή θέλουμε 90 μοίρες και μετά 60, κάνουμε 2 αποθηκεύσεις, Δηλαδή στην αρχή το βάζουμε 90 για να γίνει ωραίο το τετράγωνο, , κάνουμε αποθήκευση, μετά πάμε στο διαχειριστικό το αλλάζουμε  στις 60 μοίρες  και το  κάνουμε πάλι αποθήκευση? 

In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΦΛΕΡΗ

Re: 4Γ

by Μαρία Ιωσηφίδου -
Παρακαλώ πολύ, δείτε το προγραμματιστικά και μόνο. Ήδη αυτό το θέμα το έχουμε δώσει ως πρόβλημα στους δημιουργούς του προγραμματιστικού περιβάλλοντος έτσι ώστε, στην επόμενη έκδοση που θα συνοδεύει το fossbot, να υπάρχει διαθέσιμη η εντολή "στρίψε.... δεξιά" όπως υπάρχει αντίστοιχα και η εντολή "Προχώρα μπροστά.... εκατοστά". Το σκεπτικό του προγράμματος έχει παιδαγωγική αξία καθώς ωθεί τα παιδιά να σκεφτούν πώς να "μοιράσουν" τις μοίρες του επιπέδου για να ισομοιράσουν την ανάπτυξη των τετραγώνων.
Σας ευχαριστώ.
Υ.Γ. Μου επιτρέπετε, θα θέσω το παραπάνω σκεπτικό και στην ίδια τη δραστηριότητα.
In reply to Μαρία Ιωσηφίδου

Re: 4Γ

by ΑΓΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ -
Γειά σας
Αφού έκανα την 3η άσκηση, δοκιμαστικά, πήγα σε κάποιο προηγούμενο πρόγραμμα και άλλαξα την τιμή της παραμέτρου ώστε ν'αλλάξουν οι 90 μοίρες. Η παράμετρος ήταν διαφορετική από την παράμετρο της σημερινής τελευταίας άσκησης. Διαπίστωσα ότι κρατά μόνο την τελευταία τιμή της παραμέτρου, αλλά σε όλα τα προγράμματα!
In reply to Μαρία Ιωσηφίδου

Re: 4Γ

by ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ -
Καλησπέρα,
μέχρι να υπάρξει αλλαγή από τους δημιουργούς του προγραμματιστικού περιβάλλοντος, ό,τι αλλαγή κάνουμε στο προγραμματιστικό περιβάλλον ισχύει για κάθε εντολή "στρίψε ... δεξιά" του προγράμματός μας.
Δεν μπορεί μέσα στο ίδιο πρόγραμμα να εκτελέσει πρώτα στροφή 90 μοίρες και κατόπιν στροφή 60 μοίρες, διότι στις ρυθμίσεις έχουμε βάλει μια συγκεκριμένη μεταβλητή (π.χ. 1 για 90μοίρες)
In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Απάντ: Re: 4Γ

by ΑΓΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ -
Σωστά λέτε. Εγώ γράφω για διαφορετικά προγράμματα. Αυτά που έχουμε αποθηκεύσει ως τώρα.
Σ'ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να έχουμε παράμετρο 1 και σε ένα άλλο παράμετρο 3!!
Παρατήρησα ότι δεν τις κρατά το πρόγραμμα του blockly. Κρατά την τελευταία παράμετρο, και αν κάποιος θέλει να τρέξει τα προγράμματα θα πρέπει στο καθένα να αλλάζει παραμέτρους. Δεν κρατά την παράμετρο που δώσαμε σε κάθε πρόγραμμα (όταν το φτιάξαμε). Κρατά μόνο την τελευταία! Δηλαδή, π.χ. αν ο επιμορφωτής μας θέλει να ελέγξει σήμερα τα 6 προγράμματα των 2 τελευταίων εβδομάδων (που κάποια μπορεί να έχουν διαφορετικές παραμέτρους όταν τα φτιάξαμε) δεν θα μπορεί να το κάνει!. Γιατί το Fossbot κρατά την τελευταία παράμετρο που βάλαμε, αλλά σε όλα τα προγράμματα! 
Οπότε αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την εντολή "στρίψε", θα πρέπει σε κάθε πρόγραμμα που φτιάχνουμε, οι επιμορφωτές μας να το διορθώνουν πριν φτιάξουμε το επόμενο και αλλάξουμε την παράμετρο σε μια διαφορετική γωνία.
In reply to ΑΓΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

Re: Απάντ: Re: 4Γ

by Ιουστίνα Φλεμοτόμου -
Μια σκέψη είναι, όταν ανεβάζουμε το αρχείο της δραστηριότητας, να σημειώνουμε τις ρυθμίσεις μας, ας πούμε σαν σχόλιο, και έτσι ο/η επιμορφωτής/τρια να λαμβάνει υπόψη αυτές τις ρυθμίσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές από τις τρέχουσες.
In reply to Ιουστίνα Φλεμοτόμου

Απάντ: Re: Απάντ: Re: 4Γ

by ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ -
Αν μου επιτρέπετε την παρέμβαση. Είναι λογικό η εφαρμογή να κρατάει την τελευταία παράμετρο που έχουμε βάλει και κάθε πρόγραμμα να εκτελείτε με αυτή άσχετα τι παράμετρο είχαμε βάλει όταν δημιουργούσαμε ένα πρόγραμμα. Η παράμετρος αφορά τις ρυθμίσεις της εφαρμογής και όχι ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Τώρα αν σε ένα πρόγραμμα θέλουμε να στρίψει και 60 και 90 μοίρες μπορούμε στις παραμέτρους να ορίσουμε να στρίβει 30 μοίρες και όταν θέλουμε να στρίψει εξήντα να δώσουμε εντολή να στρίψει δύο φορές από 30, και όταν θέλουμε να στρίψει 90 μοίρες να δώσουμε να στρίψει 3 φορές από 30 μοίρες.
In reply to ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ

Απάντ: Re: Απάντ: Re: 4Γ

by ΑΓΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ -
Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας. Αν θέλει όμως να στρίψει 70° και 90° στο ίδιο πρόγραμμα τότε θα υπάρχει λύση;
Ή πώς θα διορθώσει ο επιμορφωτής δύο προγράμματα με π.χ. 50° το ένα και 80° το άλλο σε 2 διαφορετικές εργασίες, αφού το καθένα θα θέλει και διαφορετική παράμετρο, όμως το fossbot θα κρατά μόνο τη μία; Βεβαίως πρέπει να βάλουμε στα σχόλια την τιμή της κάθε παραμέτρου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει τέτοια εντολή ή αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή "εκτύπωσε". Πρέπει να μας το αναφέρουν οι επιμορφωτές μας.