10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ -
Number of replies: 9

Έχω φτιάξει το πρόγραμμα που αναφέρεται στο βίντεο με τις οδηγίες. 

Παρατηρώ ότι για κάποιο λόγο εκτελείται πρώτα το "εναλλακτικά εάν η απόσταση είναι μικρότερη από 40" και το ρομπότ στρίβει αριστερά και μετά το "εάν η απόσταση είναι μικρότερη από 32" και το ρομπότ στρίβει δεξιά. Δεν εκτελείται με σειρά ο κώδικάς;

Επίσης έχω κάνει αρκετές δοκιμές και με άλλες τιμές της απόστασης, όμως αυτό που συνέβαινε είναι να στρίβει μόνο δεξιά το ρομποτάκι. Ακόμα δεν έχω καταφέρει το ρομποτάκι να κινηθεί κατά μήκος των εμποδίων. 

In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Re: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by Μαρία Ιωσηφίδου -
Χαίρετε.
Αυτό που καθορίζει την πορεία του ρομπότ δεν είναι η σειρά που έχουν καταγραφεί οι εντολές στο πρόγραμμα αλλά η θέση του κάθε φορά σε σχέση με τα εμπόδια και κατά συνέπεια η απόστασή του από αυτά. Η εντολή "Εάν...τότε...αλλιώς" ελέγχει την απόσταση από εμπόδιο κάθε δεδομένη στιγμή αν θα είναι μικρότερη από 32 κι αν δεν είναι, ελέγχει αν θα είναι μικρότερη από 40. Οι τιμές που αποδίδει ο αισθητήρας καθορίζουν ποιες εντολές θα εκτελεστούν (στροφή αριστερά ή δεξιά). Αν θέλετε, δείτε και πάλι το πρόγραμμά σας μήπως από αβλεψία έχει γραφεί κάτι λάθος (ίσως στα < , > ή στο "αριστερά", "δεξιά"...) και το βλέπουμε και πάλι...
Καλή συνέχεια...
In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Re: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΜΑΛΙΔΟΥ -
Καλησπέρα...κι εγώ αντιμετωπίζω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα...ενώ έχω τσεκάρει τις εντολές να είναι σωστές και μετά από πάρα πολλές δοκιμές...όταν το ρομπότ φτάνει στην μέση της διαδρομής για να στρίψει αριστερά.. κάνει μία μικρή μόνο κίνηση στα αριστερά και μετά στρίβει πάλι δεξιά και πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση...
In reply to ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΜΑΛΙΔΟΥ

Απάντ: Re: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by ΑΓΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥ -
Κι εμένα με προβλημάτισε πολύ. Παρακολούθησα τις τιμές του αισθητήρα όταν πλησιάζει εμπόδιο και τις χρησιμοποίησα στο "εάν". Μου έστριβε κάποιες φορές στην αντίθετη κατεύθυνση, περνούσε μέσα από τα εμπόδια και έφευγε. Άλλαξα τιμές και το εύρος στο "εάν αλλιώς" για να μην στρίβει αριστερά ίσα -ίσα , και το κατάφερα τελικά να βγει από τα εμπόδια!!
In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Απάντ: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by Ανθούλα Ζήση -
Παιδεύτηκα αρκετά, αλλάζοντας τιμές. Άλλαξα τελικά την τελευταία μόνο τιμή και τα κατάφερα! Επιτέλους, μετ' εμποδίων βρήκαμε τη λύση!!!
Παρεμπιπτόντως, ο ήχος από το βιντεάκι ακουγόταν μόνο στην αρχή.
In reply to Ανθούλα Ζήση

Απάντ: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by Αθανασία Κανατούλα -
Καλησπέρα σας. Όπως είπε και η Ανθούλα Ζήση αλλάξτε τη τελευταία τιμή σε λιγότερο από 39(εγώ έβαλα 37 κ 35) και δουλεύει άψογα).
In reply to Αθανασία Κανατούλα

Re: Απάντ: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by E2M Φιλίππου -
Ευχαριστούμε πολύ!
In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Re: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ -
Kαλησπέρα,
έχω κάνει διάφορες δοκιμές.
Μια απόσταση που είναι μικρότερη από 32 είναι και μικρότερη από 40. Αν δεν τρέχει σειριακά ο κώδικας, πως ξέρουμε αν θα εκτελεστεί πρώτα το εάν και μετά το εναλλακτικά εάν;
Αυτό που έχω παρατηρήσει ότι συμβαίνει είναι να εκτελείται μόνο το εάν ή μόνο το εναλλακτικά εάν μόλις βρει την απόσταση μικρότερη από τη μεγαλύτερη τιμή σύγκρισης. Έτσι αν βάλω τις τιμές π.χ. εάν < 32 και εναλλακτικά εάν < 40, πρώτα βρίσκει ο αισθητήρας μια απόσταση μικρότερη από 40, π.χ. 39 και στρίβει αναλόγως. Έτσι η εντολή με απόσταση <32 δεν εκτελείται ποτέ.
Πιστεύω πως προγραμματιστικά κάπως αλλιώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Η λύση να δοκιμάζουμε τιμές απόστασης μέχρι να δουλέψει βασίζεται καθαρά στην τύχη.
In reply to ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Απάντ: Re: 10α_Το Fossbot κινείται σε μια διαδρομή με εμπόδια

by Ολυμπία Παλαιστίδου -
Όσες δοκιμές και αν έκανα μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα