Augusztus közepe volt, és én már három hete számoltam a filléreket. Nem azért, mert nagyot akartam élni. Hanem mert a kocsim, egy tizenkét éves Suzuki, úgy döntött, hogy a szervizben tölti a nyarat. Kuplung, vezérlés, plusz ami még előjön – a szerelő, Laci, úgy nézett rám, mintha egy második gyereket kértem volna tőle. 187 000 forint. Pont annyi, amennyim nem volt.
Nappal árufeltöltőként nyomtam egy multi raktárában. Este pedig itthon ültem, és néztem a telefonom, mert a kocsi nélkül még a haverokhoz se tudtam kimozdulni. A neten böngészve akadtam rá egy fórumra, ahol random emberek írták, hogy milyen bónuszokkal lehet kezdeni. Nem hittem a mesékben. De egyetlen este, unalmamban, rákerestem egy kifejezésre, amit többször is láttam: vavada no deposit deposit bonus code – bár egy betű biztos rossz volt, a lényeg átjött: adnak valamit anélkül, hogy fizetnék.
Regisztráltam. Nem vártam semmi extrá. A legtöbb ilyen “ajándék” két fillért ér, vagy olyan feltételek vannak, hogy sose tudod kivenni. De aznap este nem volt veszítenivalóm. A kocsi amúgy is ott állt a ház előtt, és minden nap, amikor ránéztem, az jutott eszembe, hogy ez a nyár a túlélésről szól, nem a lazításról.
A regisztráció után tényleg kaptam valamit. Nem nagy összeg, talán 1500 forintnyi pörgetés értékben. De ami fontosabb: adtak egy valódi vavada no deposit bonus code-ot, amit beírva a fiókomba, jött még plusz huszonöt pörgetés egy adott játékra. Nem kellett hozzá kártya, nem kellett fizetni. Semmi. Csak beírtam a kódot, és pörgethettem.
Az első este semmi. Nyolc kör, semmi. Tizenöt kör, semmi. Már majdnem becsuktam az oldalt, amikor a huszonharmadik pörgetésnél a gép összehozott valami három arany szimbólumot. A képernyő elsötétült, majd felvillant egy üzenet: + 4 200 forint. Nem nagy pénz, de onnan nézve, hogy a számlámon alig volt ötezer, ez olyan volt, mintha valaki fizetett volna egy ebédet. Kivettem. Ott landolt a bankkártyámon. Azt hittem, vége.
Másnap este újra beírtam a vavada no deposit bonus code-ot – mert a rendszer valamiért engedte másodjára is, olvastam utána a fórumon, hogy az új játékosoknak néha két kör is jár. Nem tudom, szabályos-e. Nem is érdekelt. A második körben egy régi nyolcas játékot választottam, ahol kockás minták vannak, olyan retro feeling. Tízszer pörgettem ingyen. A kilencediknél megint jött valami. Sokkal több. 11 300 forint. Ott ültem a vacsora közben, és a kenyér a számban majdnem kiesett.
Nem ugrottam fel. Nem kiabáltam. Csak néztem a számokat. A telefonom fénye a sötét szobában. Aztán kivettem az egészet. Most már összesen 15 500 forint volt nálam. Ennyit a kuplungcseréből? Aha. De közelebb.
A harmadik este nem akartam semmit. Nem is volt több bónusz. Már kimerítettem a kódokat. De valami megváltozott. Nem a pénz miatt, hanem mert egyszer, a semmiből, két este alatt megcsináltam azt, amit a túlórákkal se mindig sikerül. Fizettem a saját pénzemből tízezret. Mondom, ha elveszítem, nem dől össze a világ. De az a tíz, ami bent volt a bónuszokból, már ott motoszkált a fejemben. Olyan, mintha más pénzével játszol. Nincs félelem.
Egy egyszerű blackjack asztalhoz ültem. Nem a pörgetős játékokhoz. Ahhoz értek a legkevésbé, de mindig is szerettem a kártyákat. Apró tétekkel. Ezresekkel. Négy kézből hármat nyertem. Nem tudom, mi volt velem. Nem éreztem magam okosnak vagy szerencsésnek. Csak nem féltem. És a blackjackben, ha nem félsz, sokkal jobban számolsz. A számlám egy óra alatt 24 700 forintra ugrott.
Másnap reggel felhívtam Lacit, a szerelőt. “Figyu, mennyi a legszükségesebb?” – kérdeztem. “Ha csak a kuplung és az olajcsere, 140 körül megúszod” – mondta. Pontosan annyim volt. Kivettem mindent. 141 200 forint. Három nap alatt. Egy olyan helyzetből, ahol reggelente azon agyaltam, miből tankoljak a munkába.
A vavada no deposit bonus code azóta is a jegyzeteim között van. Nem használtam többet. Nem kellett. De azt a három estét sose felejtem el, amikor egy bónuszkód és némi bátorság összehozta, amire három hónap spórolás se volt elég. A kocsi azóta megy. És én is.