Kods, ko es ierakstīju aiz garlaicības

Kods, ko es ierakstīju aiz garlaicības

by fredmor dmor -
Number of replies: 0

Ir tāds teiciens – “nenopērc laimi”. Bet ko tad, ja laimi var “ievadīt”? Vienkārši ierakstot dažus burtus kādā lauciņā? Es neticēju, līdz pats izmēģināju. Tas bija trešdienas vakars. Lija lietus. Mana draudzene Ieva aizgāja uz jogu. Es paliku viens ar savu veco datoru un sajūtu, ka šī diena ir tikpat pelēka kā debesis ārā.

Mani sauc Kalvis. Man ir 26 gadi. Strādāju par viesmīli. Jā, tā ir tā profesija, kurā tu smaidi, lai gan iekšā viss griežas. Diena sākas trijos pēcpusdienā, beidzas pusnaktī. Kājas sāp. Mugura sāp. Un alga – tā sāp vēl vairāk. Bet tajā trešdienā man bija brīvdiena. Pirmā pēc desmit dienām. Un es negribēju neko darīt. Gribēju vienkārši... nebūt.

Kādu brīdi skatījos seriālu. Tad otru. Tad pārslēdzos uz spēlēm telefonā. Garlaicīgi. Tad atcerējos, ka mans draugs Rihards vienmēr stāsta par kaut kādiem “promo kodiem”, kurus viņš atrod internetā. “Ievadi kodu, saņem bonusu,” viņš teica. “Tikai tāpēc, ka esi reģistrējies.” Es toreiz pasmējos. Bet tajā lietainajā vakarā es domāju – kāpēc gan ne?

Pameklēju. Atrast kodu nebija grūti. Daudzi forumos dalījās ar pieredzi. Viens no biežāk pieminētajiem bija saistīts ar vavada promo. Es ierakstīju to reģistrācijas laukā. Nospiedu “pieteikties”. Un pēc pāris sekundēm – bonuss manā kontā. Nevis milzīgs, bet pietiekams, lai saprastu, kā spēles darbojas. 25 eiro bez maksas.

“Labi,” nodomāju, “paskatīsimies, par ko ir runa.”

Izvēlējos “Big Bass Bonanza” – vienkārši tāpēc, ka man patīk makšķerēšana (lai gan pēdējo reizi makšķerēju pirms pieciem gadiem). Likmi uzliku minimālu – 0.20 centi. Sāku griezt. Pirmie desmit – nekas. Nākamie desmit – viens mazs laimests, 3 eiro. Es jau domāju, ka šis bonuss tiks zaudēts. Bet tad – divdesmitajā griezienā – četri simboli. Bonusa kārta.

Un tad es pirmo reizi sapratu, kāpēc Rihards par to runā kā par “aizraušanos”. Ekrānā sāka krist zivis. Katra zivs – nauda. Pirmā – 4 eiro. Otrā – 7. Trešā – 12. Ceturtā – 0. Piektā – 25. Sestā – 8. Septītā – 0. Astotā – 30. Deviņpadsmitā – 5. Un tad – papildus simbols aktivizē vēl piecus bezmaksas griezienus. Vēl zivis. Vēl nauda.

Kopā – 118 eiro. No bonusa. No koda. No tā, ka es aizgarlaicības pēc ierakstīju dažus burtus.

Es nosūtīju Rihadam ziņu: “Tu biji taisnība.” Viņš atbildēja ar smaidiņu un piebilda: “Tagad izņem naudu. Neko neatstāj.” Es paklausīju. Izņēmu 110. Atstāju 8.

Nākamajā vakarā es atkal atvēru to pašu vietni. Bet šoreiz – ar saviem 20 eiro. Jau zināju, ka vavada promo darbojas, bet gribēju saprast, vai tā ir tikai veiksme. Izvēlējos “Sweet Bonanza”. Likme 0.40 centi. 30 minūtes spēlēju – bilance 12 eiro. Vēl 10 minūtes – 9 eiro. Es jau biju samierinājies ar zaudējumu. Bet pēdējā griezienā – trīs lollipopi. Nevis bonuss, bet liels laimests – 67 eiro. Taisni tā. Bez bonusa kārtas. Tikai simboli sakrita pareizā veidā.

Es izņēmu 50. Atstāju 17. Un aizvēru datoru.

Pagājušas sešas nedēļas. Es spēlēju reizi nedēļā. Brīvdienās, kad jūtos noguris. Ielieku 10 eiro. Nekad vairāk. Reizēm laimēju 20, reizēm 50, reizēm – neko. Bet tas vairs nav par to. Tā ir par to sajūtu, ka tu vari aizmirst par darbu, par sāpošām kājām, par to, ka rītdiena atkal būs garšvielu un pasūtījumu virpulī.

Vai es ieteiktu vavada promo citiem? Jā, bet ar lielu “bet”. Tikai tad, ja esi gatavs zaudēt. Tikai tad, ja tev tas ir prieks, nevis vajadzība. Es redzēju kolēģus, kuri sāka ar “tikai paskatīšos” un beidza ar “man vajag vēl”. Tie nav slikti cilvēki. Viņi vienkārši aizmirsa, ka spēle ir spēle. Nevis darbs. Nevis peļņas avots. Bet izklaide.

Zini, kas ir labākais laimests, ko es guvu? Nevis tie 118 eiro. Bet tas, ka es iemācījos apstāties. Kad es jūtu, ka adrenalīns ceļas, kad gribas “vēl vienu griezienu” – es aizveru cilni. Izeju ārā. Uzelpoju. Tā ir mana uzvara. Un tā ir lielāka par jebkuru laimestu.

Tāpēc, ja kāds man jautā – kā sākt? Es saku: atrodi vavada promo, ievadi to, pamēģini bez maksas. Paskaties, kā tas strādā. Bet atceries – tu esi tur tikai tāpēc, lai izklaidētos. Nevis lai kļūtu bagāts. Tāpat kā es tajā lietainajā trešdienas vakarā. Kad nekas cits nespīdēja, bet pēkšņi parādījās kaut kas. Ne jau nauda. Bet cerība, ka dažreiz dzīve uzmet tev labu kombināciju. Tikai tāpēc, ka tu biji īstajā vietā. Ar īsto kodu. Un īsto noskaņojumu.