Kā Vavada man iemācīja būt pacietīgam

Kā Vavada man iemācīja būt pacietīgam

by fredmor dmor -
Number of replies: 0

Desmit gadus es strādāju par pavāru vienā no Rīgas vidēja līmeņa restorāniem. Sākumā tas bija aizraujoši – jauni ēdieni, steidzīgi pasūtījumi, komandas gars. Bet ar gadiem virtuve kļuva par manu cietumu. Tās pašas četras sienas, tas pats karstums no plīts, tie paši kliegieni no zāles, kad pasūtījumi krājas ātrāk, nekā es spēju pagatavot. Es biju noguris. Ne jau fiziski – tāda veida nogurumu ārstē ar miegu. Es biju noguris garīgi. Noguris no rutīnas, no tā, ka katra diena ir kā iepriekšējās kopija.

Tajā vakarā, kad mans draugs Normunds man piezvanīja un teica: "Atnāc, parādīšu kaut ko interesantu", es domāju, ka runa ir par jaunu alus pagrabu vai makšķerēšanas ekipējumu. Normunds vienmēr ir bijis tas, kurš atrod dīvainus hobijus – vienreiz viņš bija aizrāvies ar akmeņu kolekcionēšanu, citu reizi – ar dronu pilotēšanu. Tāpēc, kad viņš man parādīja savā telefonā Vavada, es pirmajā brīdī nobrīnījos.

"Ko? Tu spēlē kazino?" es jautāju, un manā balsī bija vairāk izbrīna nekā nosodījuma. Normunds pasmējās. "Tā nav tā spēle, kā tu domā. Tas ir kā... šahs. Bet ar naudu." Viņš paskaidroja, ka šī nav vieta, kur jāliek viss, kas tev ir, bet gan platforma, kurā var pavadīt laiku, ja zini, ko dari. "Pamēģini vismaz vienu reizi," viņš teica.

Tajā vakarā es atvēru mājaslapu. Mani pārsteidza kārtība – nekas nebija uzbāzīgs, viss sakārtots, kā labā restorānā. Es redzēju desmitiem spēļu, katra ar savu nosaukumu un stilu. Bet manās acīs uzkrita viena – rulete. Kāpēc? Jo man vienmēr ir paticis skaitīt. Restorānā es skaitīju porcijas, gramus, minūtes, līdz ēdiens ir gatavs. Rulete man likās kā loģikas izaicinājums.

Pirmo nedēļu es nespēlēju. Es tikai vēroju. Skatījos, kā bumbiņa ripo, kā krīt skaitļi, mēģināju saprast, vai ir kāda sistēma. Protams, man ātri kļuva skaidrs, ka tā ir tīra nejaušība, bet man patika pats process – vērot, analizēt, gaidīt. Tā kā kādreiz es vēroju, kā mērce sabiezē uz lēnas uguns. Nevar steigties, citādi viss sabojāsies.

Kad beidzot iemaksāju savus pirmos desmit eiro, es jau zināju, ko daru. Sāku ar mazām likmēm – tikai uz sarkano vai melno. Nekādu azartisku gājienu. Man bija plāns, un es to ievēroju. Pirmajā vakarā es laimēju piecpadsmit eiro. Otrajā zaudēju desmit. Trešajā atkal laimēju. Pamazām es sapratu, ka šī spēle nav par veiksmi, bet par pacietību. Par to, kā pavārs gaida, kamēr gaļa iegūst pareizo krāsu. Tu nevari to paātrināt. Tu vienkārši gaidi.

Kādu dienu, pēc īpaši smagas maiņas, kad virtuves priekšnieks bija kliedzis uz mani par sālījumu, kas bija par vienu gramu par daudz, es atnācu mājās un atvēru Vavada. Man bija vajadzīgs kaut kas, kas mani nomierinātu. Es iegāju spēlē, kuru jau biju iemācījies, un vienkārši griezu. Bez lielām cerībām. Bet tajā vakarā notika kaut kas, kas mainīja manu attieksmi. Es zaudēju. Ne daudz – tikai desmit eiro. Bet es zaudēju mieru. Sāku likt lielākas likmes, lai atgūtu zaudēto. Un zaudēju vēl.

Tad es apstājos.

Aizvēru lapu. Ielēju glāzi ūdens. Apsēdos uz dīvāna un padomāju. Es sapratu, ka esmu rīkojies kā iesācējs pavārs, kurš mēģina pagatavot sarežģītu mērci, bet skraida apkārt kā vista bez galvas. Vajag atgriezties pie pamatiem. Pie pacietības. Pie sistēmas.

Nākamajā dienā es atgriezos, bet savādāks. Es noteicu robežas – nekad nelikt vairāk par desmit eiro vienā vakarā. Un, ja zaudēju, tas arī viss. Nākamā diena būs jauna iespēja. Tas bija kā atgriezties pie receptes, kas vienmēr darbojās – tikai jāievēro soļi.

Pēc mēneša es jau biju sakrājis nedaudz vairāk par simts eiro. Ne jau miljonu, bet manā restorāna algas līmenī tas bija ievērojami. Es tos izņēmu un nopirku sev jaunu pavārgrāmatu, par kuru sapņoju jau sen. Un, kad es sēdēju virtuvē un šķirstīju lappuses, es sapratu, ka Vavada man ir devis vairāk nekā naudu. Tas man devis mācību.

Šis kazino Rīgā man atgādināja, ka dzīvē ne viss notiek uzreiz. Reizēm vajag gaidīt. Reizēm vajag zaudēt, lai novērtētu laimestu. Tāpat kā restorānā – ja tu steidzies, ēdiens būs slikts. Ja esi pacietīgs, rezultāts būs lielisks. Es sāku pielietot šo filozofiju arī darbā. Pārstāju trakot, kad pasūtījumi krājas. Sāku elpot dziļāk. Un pamanīju, ka mani ēdieni kļuvuši labāki. Kolēģi to pamanīja. Klienti to pamanīja.

Vakar es atkal atvēru Vavada. Bija vēls vakars, virtuve jau sen aizvērta, un es sēdēju mājās ar kafijas tasi. Es iemaksāju nelielu summu – tikai piecus eiro. Un es vienkārši spēlēju. Bez spriedzes. Bez bailēm. Kad zaudēju, pasmaidīju. Kad laimēju, pasmaidīju vēl vairāk. Jo es jau zināju, ka šī nav cīņa ar sistēmu. Tā ir saruna.

Šodien, stāvot pie plīts, es domāju par to, cik dīvainas ir lietas. Šis kazino Rīgā, ko Normunds man parādīja kā joku, ir kļuvis par manu mācību grāmatu. Tas man iemācīja pacietību, disciplīnu un galveno – ka ne vienmēr vajag uzvarēt, lai justos kā uzvarētājs. Reizēm pietiek ar to, ka tu esi mierīgs. Ka tu seko savam plānam. Ka tu neļaujies emocijām.

Un, ziniet, šodien manā restorānā ienāca klients, kurš pasūtīja manu firmas steiku. Kad viņš to nogaršoja, viņš pasmaidīja un teica: "Šis ir labākais steiks, ko esmu ēdis mēnešiem ilgi." Es pasmaidīju atpakaļ un nodomāju – ja viņš zinātu, ka šis steiks ir gatavots ar tādu pašu pacietību, kādu es iemācījos no ruletes, viņš droši vien neticētu. Bet tā ir taisnība. Dažreiz lielākās mācības nāk no negaidītākajām vietām.