A balatoni eső napja

A balatoni eső napja

by fredmor dmor -
Number of replies: 0

Gyönyörű nyár volt, és én megint egyedül ültem a kertes ház teraszán, a tótól vagy tíz perc sétára. Nem panaszkodhatom, a melóm rendben, a családom egészséges, de a szabadság valahogy unalmasra sikeredett. A barátok épp mind dolgoztak. A párom a szüleinél segédkezett, és napokig rá sem tudtunk nézni. Így hát kitaláltam, hogy lemegyek a stégra, iszom egy hideg sört, és közben a hullámzást nézem. Aztán jött az a hatalmas zivatar.

Negyven percig dőlt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Az ég olyan sötét lett, hogy délután háromkor bátran kapcsolhattam volna lámpát. Befutottam, ledobtam a vizes pólót, és fogtam a telefont, hogy megnézzem, míg tart a helyzet. Semmi értelmes nem jött velem szembe. A hírek is csak a szokásosak, a filmet már láttam, az alvásba meg nem akartam menekülni. Ekkor jutott eszembe, hogy a húgom hetekig mesélte: valami online kaszinóban játszott, és kellemesen elütötte vele az időt. Sosem voltam szerencsejáték-fanatikus, de a házban úgyis minden száraz, és az esőcseppek végigcsorognak az ablakon.

Bekoppantam egy böngészőből, mert nem akartam appot telepíteni, és oldalt felfedeztem a kaszinó vavada linket. Az oldal meglepően pofonegyszerűnek tűnt. Nem kért semmi őrült adatot, csak e-mailt és jelszót. Öt perc múlva már a rulettasztalt pörgettem. Először csak a demó gombot nyomkodtam, de az hamar rossz érzés volt, mert tudtam, nem igazi. Feltöltöttem vagy ötvenezer forintot, mert annyit bőven szánhattam arra, hogy ne dőljek be a pillanatnyi izgalomnak.

Az első pár körben vesztettem. Ez persze frusztrált. Olyankor az ember legszívesebben duplázna, és hát mit mondjak? Próbáltam logikusan játszani. Nem azért, mert matematikát tanítanék, hanem mert hosszú évek óta sakkozom, és a kockázatkezelést valamennyire ismerem. Nincs biztos nyerő stratégia, ezt mindenki tudja, de mégis van egy jóleső érzés, amikor szisztematikusan közelítesz a játékhoz. Nem húsz percig keresgéltem, hanem mondjuk tíz sorozatot játszottam, és ha éreztem, hogy a szerencse elfordul, abbahagytam.

Az első óra után, amikor éppen csak a rulett meg a blackjack között váltogattam, már pluszban voltam. Nem sokkal. Vagy húsz-huszonöt ezer forinttal. Ilyenkor az ember fejébe nő a kapzsiság is, na de én pontosan tudtam, hogy az eső előbb-utóbb eláll, és utána úgyis elindulok sétálni. Nem akartam az egész estét a képernyő előtt görnyedve tölteni. Azért vettem egy hosszabb szünetet, mert kicsit furcsán éreztem magam. Olyan volt, mintha egy parkban ültem volna tekegolyóval a kezemben, csak éppen senki nem nézett. A telefonom kijelzője közben újra és újra kigyúlt, ahogy a nyeremény nőtt.

Amikor visszaültem, már kevésbé foglalkoztatott a nagy összeg. Stressz helyett valami furcsa nyugalom szállt meg. Talán azért, mert tudtam, hogy az eső úgyis elmúlik. A csendben bekapcsoltam a fülemet, néztem a cseppeket, és még egy körre bementem a kaszinó vavada egyik könnyed nyerőgépére. Nem az izgalom hajtott, hanem a felfedezés érzése. Olyan volt, mintha egy régi ismerőssel beszélgetnék, aki időnként hagy egy morzsát az asztalon, de azt sosem lehet tudni, melyik percben.

Hirtelen ötös sorozat jött. Nem mondom, hogy akkora jackpot volt, hogy megváltottam volna az életem, de egy kisebb nyaralás árát azért összekapartam. Azon a ponton meglepő, de már nem is izgatott annyira a pénz. Inkább az, hogy a játék arra tanított: a saját döntéseimre figyeljek. A veszteség nem tragédia, nyereség nem érdem, csak a mérleg. Tizenöt perc múlva becsuktam az oldalt, mert a felhők közül előbújt a nap, és tovább kellett mennem a stég felé.

Sétálás közben azon gondolkodtam, hogy mennyi előítélet él a szerencsejáték körül. Nem akarom szépíteni, van, akit tönkretett, de attól még minden játéknak van egy emberi mérete. Nálam a legnagyobb tanulság az volt: ha nem próbálod erőltetni, nem töltesz be minden szabad percet, és nem bízod magad vakon a pillanat hatására, akkor élvezetes marad a dolog. Igazából nem a nyeremény számított, hanem az, hogy egy unalmas délután esélyt adtam a véletlennek, és közben nem sodort el a mohóság.

Este felhívtam a húgomat, hogy elmeséljem az élményt. Nem az összeggel akartam villogni, hanem azzal a furcsa téli gondolattal, hogy a türelmem azért lett jobb, mert egy esős napon megtanultam nevetni a rossz húzásokon is. Barátaim némelyike azóta is ugrat, hogy a kaszinó vavada az én menedékem, ha leszakad az ég. De én tudom, hogy ez nem igaz. Nem szentély, nem törzshely. Inkább olyan, mint egy könyvespolc, amelyről néha leveszünk egy történetet, nevetünk, csodálkozunk, aztán visszatesszük. A kaszinó vavada is pontosan így működik, ha a fejedben rend van.

A napnak végül semmilyen szuper fordulata nem lett. Nem lettem milliomos, nem találtam új értelmet, és a lottón sem találtak el a számok. Mégis sokkal jobban aludtam, mint vártam. Mert amióta az eső elállt, tudtam, hogy a világ nem fordul ki a sarkaiból, csak én változtattam a hozzáállásomhoz. A tét sokkal kisebb, mint aminek az ember beállítja, és a mulatság forintra nem mérhető. Persze ha mégis néha megtalál a kíváncsiság, akkor úgy megyek oda, mint ahogy egy baráthoz invitálnának: kellemesen, jókedvűen, felelősséggel. Minden más csak aznapra szól, következmény nélkül. Talán ez a játék legnagyobb ajándéka: miszerint egy rossz időjárás is tartogathat egy szép kis történetet, amelyben nem a pénz, hanem a saját reakcióid a lényeg.