1.1 Λειτουργικό σύστημα
1.1 Λειτουργικό σύστημα
Λειτουργικό Σύστημα (Λ.Σ.) (Operating System – OS) ενός υπολογιστικού συστήματος είναι μια συλλογή προγραμμάτων το οποίο λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στον χρήστη του συστήματος και τα προγράμματα που χρησιμοποιεί και το υλικό. Η κύρια αρμοδιότητα ενός Λ.Σ. είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος επικοινωνίας του χρήστη με το σύστημα, και ο συντονισμός και η αποδοτική διαχείριση τόσο των εργασιών όσο και των διαθέσιμων πόρων του συστήματος που χρησιμοποιούν οι χρήστες και τις εφαρμογές.
Το λειτουργικό σύστημα αποτελεί μία συλλογή βασικών προγραμμάτων, η οποία ελέγχει τη λειτουργία του υπολογιστή συνολικά και χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων, τη διαχείριση των περιφερειακών συσκευών και την εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ χρήστη και υπολογιστικού συστήματος. Περιέχει τμήματα κώδικα χαμηλού επιπέδου, προσανατολισμένο στην αρχιτεκτονική του επεξεργαστή (οικογένεια επεξεργαστών) του συστήματος υπολογιστή στον οποίο εκτελείται.
Σχήμα 1.1 Τυπική θέση ενός Λ.Σ σε ένα υπολογιστικό σύστημα (πηγή: Wikipedia)
Οι κυριότεροι πόροι ενός υπολογιστικού συστήματος είναι η Κύρια Μνήμη (RAM) η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) και η Δευτερεύουσα μνήμη (Σκληρός Δίσκος HDD - SSD). Σε αυτούς προστίθενται οι συσκευές εισόδου/εξόδου (πχ. Εκτυπωτές) και η διαχείριση της δικτυακής επικοινωνίας. Γενικότερα πόρος είναι οτιδήποτε περιέχει το υπολογιστικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των εργασιών του χρήστη.